Extern länk
Början på sidans innehåll

Jonas Gardell

Svensk författare, dramatiker och komiker. Bland annat känd för En komikers uppväxt, Torka aldrig tårar utan handskar och De halvt dolda. Gift med Mark Levengood.

Svensk författare, dramatiker och komiker. Bland annat känd för En komikers uppväxt, Torka aldrig tårar utan handskar och De halvt dolda. Gift med Mark Levengood.

Gardell och Lodalen: Staten borde be homosexuella om ursäkt

18 min

Jonas Gardell och Mian Lodalen har under hösten kommit med två verklighetsbaserade historiska romaner om homosexuell kärlek. Tider då det var kriminellt och klassat som mentalsjukdom att älska någon av samma kön och förföljelsen av homosexuella sanktionerades av staten. Nu är det dags för en officiell ursäkt, anser författarna.

Känslosamt för Gardell: ”Ingen ska behöva stå bakom gardinen mer”

2 min 23 sek

I romanen ”Ett lyckligare år” skriver Jonas Gardell om hur det var att vara homosexuell förr i tiden i Sverige. Vanja Södergren var en av de första som demonstrerade för homosexuellas rättigheter, och lade grunden för vår tids prideparad. Här berättar Jonas Gardell om människorna som var medborgarrättshjältar, och om dem som tvingades gömma sig i sin kärlekslängtan.

”Det var förskräckligt ensamt att vara homosexuell”

15 min

Det är 50 år sedan den första demonstrationen för homosexuellas rättigheter hölls i Sverige. Demonstrationen är en del i Jonas Gardells nya roman ”Ett lyckligare år” som bland annat handlar om hur det var att leva i en tid då kärleken saknade språk och homosexualitet klassades som en sjukdom. Vanja Södergren var en av dem som gick i Sveriges första prideparad och hon bestämde sig tidigt för att sprida kunskap. För homosexuella människor på landsbygden har ensamheten varit särskilt stor, säger Jonas Gardell.