Början på sidans innehåll

Jonas Gardell

Svensk författare, dramatiker och komiker. Bland annat känd för En komikers uppväxt, Torka aldrig tårar utan handskar och De halvt dolda. Gift med Mark Levengood.

Svensk författare, dramatiker och komiker. Bland annat känd för En komikers uppväxt, Torka aldrig tårar utan handskar och De halvt dolda. Gift med Mark Levengood.

Känslosamt för Gardell: ”Ingen ska behöva stå bakom gardinen mer”

2 min 23 sek

I romanen ”Ett lyckligare år” skriver Jonas Gardell om hur det var att vara homosexuell förr i tiden i Sverige. Vanja Södergren var en av de första som demonstrerade för homosexuellas rättigheter, och lade grunden för vår tids prideparad. Här berättar Jonas Gardell om människorna som var medborgarrättshjältar, och om dem som tvingades gömma sig i sin kärlekslängtan.

”Det var förskräckligt ensamt att vara homosexuell”

15 min

Det är 50 år sedan den första demonstrationen för homosexuellas rättigheter hölls i Sverige. Demonstrationen är en del i Jonas Gardells nya roman ”Ett lyckligare år” som bland annat handlar om hur det var att leva i en tid då kärleken saknade språk och homosexualitet klassades som en sjukdom. Vanja Södergren var en av dem som gick i Sveriges första prideparad och hon bestämde sig tidigt för att sprida kunskap. För homosexuella människor på landsbygden har ensamheten varit särskilt stor, säger Jonas Gardell.

Jonas Gardell: Vi kan inte slå oss till ro i Sverige

13 min

Det är Pride-vecka och Författaren och komikern Jonas Gardell gästar Tilde de Paula Eby I programmet Tilde.
Jonas Gardells arbete för och engagemang i HBTQ-rörelsen går långt tillbaka och genomsyrar allt från böcker, filmer, krönikor, sångtexter till shower. Ett uppmärksammat exempet på det är showen “Queen of fucking everything”.
Att homosexualitet fortfarande är förbjudet i flera länder i världen får Jonas Gardell att be oss att inte slappna av bara för att situationen ser annorlunda ut här hemma.
– Vi kan inte slå oss till ro här i Sverige. Vi måste kämpa för dem också, sager Jonas Gardell.

Gardell vill ingjuta hopp och mod med ny föreställning

2 min 16 sek

Det var hans dotters oroliga tankar om det dystra läget i världen som fick Jonas Gardell att vilja göra den mest storslagna show hans nånsin gjort. "The Queen of fucking everything" har premiär under torsdagen på Cirkus i Stockholm. Med den vill han ingjuta hopp och mod i oss människor, berättar han för Cicci Renström Suurna.

"Mobbning ger en sorts ärrvävnad"

16 min

Skådespelaren Simon J Berger blev känd genom Jonas Gardells film "Torka aldrig tårar utan handskar". Nu är han aktuell som den missbrukande pappan Peter i indiefilmen "Trädgårdsgatan" och som den nyrike bonden Lopachin i Tjechovs "Körsbärsträdgården" på Göteborgs Stadsteater. Hos Malou berättar han om mobbning i barndomen.

Bokklubben firar tio år

5 min 45 sek

En tillbakablick från de senaste tio åren. Se en ung Jonas Gardell, Camilla Läckberg, en saknad Bodil Malmsten och många fler!

Tillsammans mot cancer 2014

Måndagen den 27 oktober är det återigen dags för Tillsammans mot cancer-galan i Sjuan. Galakvällen som livesänds från Cirkus i Stockholm avslutar Rosa bandet-kampanjen och leds av Tilde de Paula Eby och Kristin Kaspersen. Likt förra året tas ett helhetsgrepp om cancerfrågan i stort, för att stödja Cancerfondens långsiktiga arbete med att samla in pengar till svensk cancerforskning. På scen bland annat Jill Johnson och Linnea Henriksson, Mando Diao, Molly Sandén och Ulrik Munther.

Jonas Gardell får Lisebergsapplåden 2014

5 min 39 sek

Jonas Gardell får pokalen Lisebergsapplåden 2014 för sin långa livsgärning på scen och i text. Dessutom sjunger han allsång med sin låt Aldrig ska jag sluta älska dig.

Nyheterna domineras av Jonas Gardell

1 min 51 sek

David Hellenius skämtar om Jonas Gardells populäritet och framgång. För att bevisa sin poäng visar han gårdagens ”TV4 Nyheterna” där alla nyheter tar upp saker om Jonas Gardell och Mark Levengood visar att solen skiner på det viktigaste stället, på Jonas Gardell.