Leif GW Persson

Leif Gustav Willy Persson, mest känd som Leif GW Persson, är en svensk kriminolog och författare. Han syns regelbundet i Nyhetsmorgon, GW:s mord och Brottsjournalen.

Leif Gustav Willy Persson, mest känd som Leif GW Persson, är en svensk kriminolog och författare. Han syns regelbundet i Nyhetsmorgon, GW:s mord och Brottsjournalen.

”Guldarvinge” lurade man på 120 000 kronor via dejtingapp

En man i 60-årsåldern har polisanmält ett bedrägeribrott efter att han blivit lurad på 120 000 kronor. Via en dejtingapp fick han kontakt med en kvinna i utlandet som påstod sig ha ärvt en guldgruva. Kvinnan ville skicka guldet från gruvan till mannen, så att han kunde bevara det i Sverige. Sedan följde ett påstående om att guldet fastnat i tullen i London och att mannen behövde betala 120 000 kronor. Något han faktiskt gjorde.

30 år har gått – GW: Så kunde polisen snärja Lasermannen

I tisdags var det 30 år sedan John Ausonius gick ut för att skjuta sitt första offer. Och flera skulle det bli. Gärningsmannen, som efter ett tag började kallas för Lasermannen av media, skulle komma att göra det nio gånger till och hans dåd höll hela Sverige i skräck. GW förklarar hur polisen till slut lyckades sätta stopp för Lasermannen och hans skjutningar.

GW om skjutningen i Kristianstad: ”Ett av offrena sticker ut”

Tre män har gripits, samtliga misstänkta för mordförsök på sannolika skäl, efter en skottlossning utanför ett köpcentrum i området Gamlegården i Kristianstad under tisdagseftermiddagen. Tre personer träffades av skotten och det ska röra sig om två män i 20- respektive 30-årsåldern och en kvinna i 60-årsåldern som nu vårdas på sjukhus med allvarliga skottskador, enligt Region Skåne. Leif GW Persson ger sin syn på det oklara dådet.

GW: Luleå-mordet tros ha koppling till gängkriminalitet

En man i 30-årsåldern häktades tidigare i veckan på sannolika skäl misstänkt för mord på en 25-årig kvinna i Luleå i fredags. Polis och åklagare är mycket förtegna om detaljer – men uppgifter gör gällande att mannen kan ha agerat med andra kumpaner vid dådet. Leif GW Persson går igenom vad vi hittills vet om dådet.

GW: Det är pokerhanden ”död mans hand”

På måndag är det 145 år sedan revolvermannen Wild Bill Hickock sköts till döds på en saloon i Deadwood under ett pokerspel. Handen han satt med vid tillfället, par i svarta ess och svarta åttor, har senare givit upphov till uttrycket "Död mans hand".

Man åtalad för massavrättningar i Iran – dök upp i Sverige 2019

En 60-årig man åtalades på tisdagen vid Stockholms tingsrätt för grovt folkrättsbrott och flera mord i samband med massavrättningar i Iran 1988. Mannen misstänks ha haft en ledande roll i avrättningarna av hundratals politiska fångar, varav de flesta hade koppling till den politiska organisationen Iranska Folkets Mujahedin. Leif GW Persson förklarar händelseförloppet.

GW: ”De här personerna är livsfarliga för sig själv och andra”

Tidigare i veckan meddelade Göteborgs tingsrätt dom i det så kallade Gamlestadsmålet, där 16 personer har stått under åtal för inblandning i ett mord och förberedelse till mord inom en av konflikterna i Biskopsgården i Göteborg. Leif GW Persson ger sin syn på det omfattande domslutet.

Veckans krimhändelser med Leif GW Persson

Krimprofessorn Leif GW Persson går igenom veckans krimhändelser. Bland annat om rättegången kring mordvapnet i Adrianafallet och barnskjutningen i Flemmingsberg. Dessutom går Leif igenom tidigare fall där brott mot griftefriden har begåtts.

GW om fallet med Adriana-vapnet: “Det kan nog bli knepigt“

I fjol sköts tolvåriga Adriana till döds i Norsborg, strax söder om Stockholm. Igår startade en sidorättegång där inte mordet, men väl mordvapnet står i centrum. Leif GW Persson reder ut vad rättegången handlar om och vad han tror om utfallet.

GW om fastbunden hund utanför nöjespark: ”Det är djurplågeri!”

En familj som var på besök på Skara Sommarland lät sin hund under de 7 timmar långa besöket sitta fastbunden utanför. När polispatrull kom dit vid 19 då parken stängde var hunden medtagen och hade suttit där sedan lunchtid.
Det är ett mycket olämpligt sätt att hantera sitt husdjur på, säger GW argt. Såna människor ska helt enkelt inte ha husdjur.

GW om tingsrättsdomen mot Allra-topparna: ”Aldrig läst en så korkad dom”

Tingsrätten tycks inte han en susning om handel med ekonomiska instrument. Det vet man ingenting om. Men det som skrämmer Leif GW Persson är att tingsrätten tycks sakna betydande nödvändiga insikter i juridik. Hovrättsdomen däremot var betydligt bättre läsning.
De inblandades syfte med Allras skandalaffärer var att berika sig själva, slår hovrätten fast.

GW om gisslandramat: ”Att anstalterna är knökfulla påverkar säkerheten”

Både Kriminalvården och polisen utreder hur de två fångarna på Hällbyanstalten kunde ta två kriminalvårdare som fångar i anstaltsavdelningens vaktrum. Fångarna gav upp efter nio timmar. Då hade de fått genom kravet att 20 kebabpizzor skulle delas ut på avdelningen, men när de krävde en helikopter för att kunna fly från fängelset fick de tji Leif GW Persson kommenterar händelsen. Att anstalterna är knökfulla påverkar såklart säkerheten för personalen, säger GW.

GW om nya häktningar kring mordet på 12-åriga Adriana

Den senaste utvecklingen i fallet där 12-åriga Adriana mördades i Norsborg i augusti förra året. Sedan i juni sitter en man i 20-årsåldern häktad på sannolika skäl misstänkt för mordet, samt för ytterligare mordförsök. Men de senaste dagarna är det flera personer som blivit aktuella i utredningen. De aktuella männen är häktade i sin så kallade utevaro. Man har alltså inte fått tag på dem, och de är efterlysta internationellt. Det kan nog dröja innan man får tag på dom om ens någonsin, säger Leif GW Persson. Skotten var inte avsedda för Adriana, säger GW. Vissa uppgifter tyder på att både vapnet och flyktbilen setts i en musikvideo.

GW om kriminella hackare: ”Enda lösningen är att övergå till manuell hantering”

Den cyberattack som i helgen slog ut flera hundratals Coopbutiker runt om i Sverige då butikernas kassasystem slogs ut av kriminella hackare. En kriminell hacker-grupp har identifierats. Det är den ökända ryska gruppen Revil som tagit på sig attacken. Attacken drabbade inte bara Sverige. Vissa uppgifter gör gällande att över 1000 företag världen över ska ha drabbats. Och i söndags beordrade USA:s president Joe Biden USA:s underrättelsetjänster att genomföra en fullskalig utredning efter spekulationer om att ryska Kreml skulle vara inblandade i attacken.

GW om uteslutna advokaterna: ”Blir knepigt att försörja sig i fortsättningen”

Två advokater som liknats vid "nätverkskriminella i kostym" utesluts ur Advokatsamfundet. Dess disciplinnämnd ser det som bevisat att de två männen läckt hemliga uppgifter under namnen "Kungen" och "Prinsen".
När den franska polisen knäckte den krypterade kommunikationstjänsten Encrochat och lämnade över material till sina svenska kollegor fanns där chattar mellan kriminella och personer som kallade sig "Kungen" och "Prinsen". Misstankarna riktades mot de två advokaterna, som jobbar tillsammans i i Stockholmsområdet. Bedömningen var att de kan ha gjort sina klienter tjänster av mycket tveksam karaktär.
"Sammantaget går det inte att frigöra sig från bilden av nätverkskriminella i kostym", skrev åklagare vid Södertörns åklagarkammare, när de anmälde männen till Advokatsamfundets disciplinnämnd.

GW om häktade 17-åringen: ”Om han döms är han ute och ränner om ett par år”

En man greps i fredags, misstänkt för polismordet.Hittills har Polismyndigheten sagt att skotten inte tros ha varit ämnade att träffa
polismannen även Leif GW Persson ser det som en trolig förklaring till varför polisen sköts. Det rör sig inte om duktiga skyttar. Polisen har sedan skotten gjort 150 beslag och en lång rad husrannsakningar och hundratals förhör. Det är en tragedi varenda gång en människa dödas, men finns det ett större allvar just i att en polis har skjutits ihjäl, menar Persson. Maxstraffet om 17-åringen döms handlar om ett maxstraff på 4 år sluten ungdomsvård. Gärningsmännen idag är ofta unga som begår väldigt grova brott. Det är ett växande och nytt problem, säger GW.

GW om Derek Chauvins dom: ”Skulle fått högst nåt år i Sverige”

Den avskedade polisen Derek Chauvin, som dödade den 46-årige George Floyd i samband med ett ingripande i Minneapolis i maj i fjol, fälldes i april och och har suttit häktad sen dess. I fredags bestämdes straffet: 22,5 år i fängelse och han förbjuds att bära eller äga vapen för resten av sitt liv. Leif GW Persson ger sin analys av domen mot den amerikanska ex-polisen.

GW om dödsskjutningen: ”Man kan nu koppla personen till föremål”

Leif GW Persson, kriminolog och författare om JO som riktar kritik mot Åklagarmyndigheten i palmeutredningen.
Om domen som kommit mot den biologiska mamman till ”Lilla hjärtat”, där mamman nu dömts för dråp.
Beställningsmorden i Norrköping och dödsskjutningen i Norsborg där 12-åriga Adriana sköts till döds av misstag.

GW om Lilla hjärtat åtalet: "Mord skulle ge längre straff"

I måndags kom hovrättens dom i fallet med treåriga Esmeralda, som kommit att kallas "Lilla hjärtat". Esmeralda hittades avliden med en huvudskada och fyra olika preparat i blodet, 10 månader efter att hennes biologiska föräldrar fått tillbaka vårdnaden. Hovrätten dömer nu mamman till 8 års fängelse för dråp.

GW om amfetaminoljan som ledde till kvinnas död

Leif G.W. Person om veckans uppmärksammade brott.
Styckmordet i Karlskrona. Igår dömdes två personer till livstid respektive 18 års fängelse för det brutala mordet som alltså var på den yngre mannens adoptivpappa 57 år gammal.

Avlyssning. Säpochefen Klas Friberg önskade i en debattartikel i Dagens nyheter igår ett antal åtgärder för att bättre kunna möta hotet från en främmande makt och våldsbejakande extremism.

Och igår kom också en annan uppmärksammad dom i Södertörns tingsrätt. En ölflaska som lämnats in till en polisstation hamnade genom omvägar på en fest där en kvinna drack av det hon trodde var öl men som visade sig vara koncentrerad amfetaminolja som smugglats in i Sverige.

GW om styckmordet: Det här är ovanligt

Styckmordet i Karlskrona. Igår dömdes två personer till livstid respektive 18 års fängelse för det brutala mordet, som var på den yngre mannens adoptivpappa, 57 år gammal. Båda var ostraffade sen tidigare och led inte av psykiskstörning vilket Leif G.W. Persson tycker är ovanligt.

GW om Rättviks-björnens nya namn: ”Jag känner inte att min könsroll börjar skaka i grunderna”

Den kungliga uppstoppade björnen som stals från kulturhuset i Rättvik och som sedermera lämnades tillbaka har fått ett namn. Och inspirationen till namnet är Leif. Björnen heter nu Leif Ursula efter att flera föreslagit just de två i en namntävling. Det är aldeles tydligt att det är en hona, säger Leif GW Persson. Som är lite fnissigt road av att få björnen namngiven efter sig.

GW om polisens möjligheter till husrannsakan: ”Riskerna är jättelika”

Här kommenterar Leif GW Persson regeringens presentation av nya förslag till utökade befogenheter för Polisen att göra husrannsakan i förebyggande syfte. Enligt förslaget ska Polisen till exempel få genomföra husrannsakningar i gemensamma utrymmen kopplade till flerfamiljshus så som tvättstugor och trappuppgångar. Förslaget riskerar att urholka lagstiftningen och utvidga området för rättsliga tvångsmedel, säger GW.