Leif GW Persson

Leif Gustav Willy Persson, mest känd som Leif GW Persson, är en svensk kriminolog och författare. Han syns regelbundet i Nyhetsmorgon, GW:s mord och Brottsjournalen.

Leif Gustav Willy Persson, mest känd som Leif GW Persson, är en svensk kriminolog och författare. Han syns regelbundet i Nyhetsmorgon, GW:s mord och Brottsjournalen.

GW om ovanliga stölden: ”Inget du säljer på blocket”

Oscar II:s uppstoppade björn från 1800-talet stals vid ett inbrott på Naturmuséet i Kulturhuset i Rättvik natten till i fredags. Leif GW förklarar närmare vad det här är för björn och vem som kan ligga bakom den sällsynta stölden. "Helt klart en man som gjort det här" säger professorn i Nyhetsmorgon.

Knarksmuggling mycket större än vad polisen trott

Smugglingen av knark till Sverige är tio gånger större än vad polisen hittills trott. Mellan 100 och 150 ton narkotika smugglas varje år till Sverige enligt en ny rapport från NOA; nationella operativa avdelningen inom polisen. Leif GW ger sin syn på saken.

GW positiv till polisens elchockvapen: ”Kan rädda liv”

Igår kom nyheten att polisen från och med nästa år kommer bära elchockvapen i så kallade "ingripande"-situationer där våld eller hot om våld föreligger, till exempel om någon bär stickvapen. Detta för att att minska eventuella skador både på poliser och gärningsmän. Något som Leif GW Persson tycker är bra.

GW om den bisarra finksmugglingen: ”Det är mycket pengar i det här”

Nyligen meddelades att en man i USA hade dussintals papiljotter fastsatta på insidan av sin jacka och sina byxor – i vilka han försökte smuggla 35 finkar. Men tulltjänstemän på flygplatsen JFK i New York i USA anade oråd och avslöjade honom. ”Låter som ett riskfyllt modus operandi”, men väldigt luckrativt. De kan betinga ett värde på 100 000 kronor om det är finkarnas Jussi Björling, säger GW som menar att sången avgör priset.

GW om att advokateras mansideal i branschen: ”Mycket fördomsfullt”

Nyligen genomfördes en omröstning bland landets advokater för att utse "Advokaternas advokat", alltså den advokat man själv skulle anlita om man hamnat i klammeri med rättvisan. Och för åttonde året i rad föll kollegornas val på Johan Eriksson. GW om att det inte finns någon kvinnlig advokat som ligger på topp-20-listan.

GW om mordbranden i Småland och teorierna om McCann-fallet

Leif GW Persson är äntligen tillbaka i Nyhetsmorgons studio. I dagens program går han igenom tänkbara motiv bakom mordbranden i Småland och vad som skulle krävas för att lösa det uppmärksammade McCann-fallet efter 14 år.

GW om tänkbara motiv till mordbranden i Småland

Tre personer åtalas i ärende om bland annat grov mordbrand och mord i Anneberg, Nässjö. Leif GW Persson är äntligen tillbaka i studion och går igenom tänkbara motiv till mordbranden i Småland.

Gångstil fällde man för mordbrand

Leif GW Persson berättar om ett märkligt fall där en man blev fälld pga. sin säregna gångstil. Det fanns alltså ingen annan bevisning mot mannen än hans särpräglade sätt att föra sig. Hur kan det räcka till för att få den här mannen fälld i hovrätten?

Leif GW: ”Män dödar även om de har fotboja på sig”

Fotboja är inte avgörande vad gäller tryggheten för kvinnor som lever under dödshot från sina före detta män. ”Många fall av dödligt våld har begåtts av folk som har varit försedda med fotboja, de har haft den på sig men inte brytt sig om det”, säger Leif GW Persson.

Världens största kanin, Darius, stulen – GW: "Som att stjäla Mona Lisa"

Vi tar oss hem till Leif GW Persson, för att få ta del av hans analyser rörande brott och straff. Han pratar bland annat om den mystiska försvinnandet i England, där världens största kanin – en 129 centimeter lång bjässe vid namn Darius försvunnit från sitt hem, förmodat stulen. Nu vädjar såväl ägarinnan som polisen om tips från allmänheten.

GW om mordet i Kungens kurva: Därför dömdes 24-åringen inte till livstid

En dom har nu fallit i målet som handlar om dödskjutningen i Kungens kurva i Södra Stockholm, i januari förra året, när även en kvinna skottskadades allvarligt. En man döms för mord till 17 år och tio månaders fängelse. Detta trots att han ej bevisligen hållit i något vapnen. Leif GW Persson berättar om hur rätten ändå kan fälla mannen för mord.

GW om vad som talar för att polisen i Floyd-målet fälls: ”I USA frias poliser i de märkligaste ärenden”

USA: Många har vittnat om att polismannen Chauvin står med sitt knä på Floyds hals. Derek Chauvin står åtalad för att ha dödat George Floyd under ett polisingripande i maj förra året. Något som fått mycket stor uppmärksamhet – och lett till stora protester världen över mot strukturell rasism – inte minst inom den amerikanska poliskåren. Här GW redogöra för knäckfrågan i det här målet. Chauvin har tidigare friats från18 tillfällen bland annat två dödsskjutningar och varje gång har han undgått ansvar, säger Leif GW Persson.

GW: ”Jag har en bestämd uppfattning kring vilka som mördade Helena”

Boken ”Mardrömmen i Mariestad" av den danska kriminalreportern Lotte Dalgaard tar avstamp i ett klassisk svenskt – ouppklarat – mordfall som intresserat Leif GW Persson särskilt mycket. Den då 22-åriga Helena Andersson, försvann spårlöst i Mariestad en natt sommaren 1992. Fallet ligger nu hos kallafallgruppen i Göteborg.

GW:s vaccinglädje: ”Då återvänder jag till TV4-studion”

Här berättar GW om glädjen över att äntligen fått sin första spruta och hur han ska göra för att bli av med sina nya coronamuskler. Midjeomfånget är numera ganska förskräckande, säger Leif GW Persson.
”Jag är inte gravid – det är bara coronamuskler”

GW om kyrkogårdsfallet: "Övertygad om att de kommer återfalla i liknande brott"

Svea hovrätt fastställde i går tingsrättens fällande domar mot två unga män för grova våldsbrott, begångna mot två tonåringar som tvingats in på Norra kyrkogården i Solna i augusti förra året. Den ene gärningsmannen dömdes då till fängelse i 9 år och den andre till fängelse i 5 år och 6 månader. GW reder ut vad det var som egentligen hände under mardrömsnatten.