Leif GW Persson

Leif Gustav Willy Persson, mest känd som Leif GW Persson, är en svensk kriminolog och författare. Han syns regelbundet i Nyhetsmorgon, GW:s mord och Brottsjournalen.

Leif Gustav Willy Persson, mest känd som Leif GW Persson, är en svensk kriminolog och författare. Han syns regelbundet i Nyhetsmorgon, GW:s mord och Brottsjournalen.

GW: "Han är en man med resurser som är svårt förbannad"

Kriminologen Leif GW Persson tror inte på en fällande dom mot miljardären Karl Hedin i den uppmärksammade jakthärvan. Hedin misstänkts ha tjuvjagat varg och står åtalad för grovt jaktbrott. På måndagen inleds rättegången.

GW om jakthärvan: "Jag tror samtliga blir frikända"

Leif GW Persson ger sin analys av jakthärvan där miljardären Karl Hedin står åtalad för grovt jaktbrott. En långdragen historia där en kvinna som först tipsade polisen nu istället själv står åtalad i fallet och dessutom är misstänkt för mordförsök.

Ö mystiskt försvunnen - GW: "Jag hade kunnat klara upp det på en eftermiddag"

Leif GW Persson går igenom veckans kriminalfall. En Ö har under mystiska omständigheter försvunnit i Varnumsviken vid Kristinehamn. Ett fall som han menar att han kan reda ut snabbt om han bara fick åka dit. Han berättar dessutom om sina tankar kring jakthärvan och om dödshoten mot ledningen på Folkhälsomyndigheten.

GW bestulen - på Christer Petterssons barskåp

Leif GW Persson berättar om gången han köpte Christer Petterssons barskåp från polisen.
- De skulle slänga det, men jag sa att jag kunde köpa det!
Men skåpet är på villovägar, för någon har stulit skåpet från hans berömda jägarstuga.
- Det saknas numera, men det är inte hela världen, det går väl runt i ett kriminellt kretslopp, skojar han.
Dessutom berättar GW om en annorlunda auktion som ägde rum i helgen i Kalifornien.

Leif GW dömer ut moderaternas nya lagförslag

Moderaterna vill att föräldrar till barn som begår brott ska betala ett högre skadestånd än vad de gör nu. De menar att dagens belopp på 9 500 kronor bör höjas till 24 000 kronor. "Kommer inte ha någon som helst inverkan” – säger Leif GW Persson.

GW lär oss knäcka koder: ”Handlar om algoritmer”

Leif GW Persson inleder med att pratar om att allt fler grovt kriminella åker fast på grund av att man sedan en tid tillbaka lyckats knäcka krypteringar i de kriminella nätverkens telefoner. Leif förklarar vad ”Encrochat” betyder och visar hur man själv kan knäcka koder.

Leif GW försvarar polisen "Finns tänkande chefer också"

Leif GW Persson ger sin syn på Kalla Faktas program om sexism och sexistiska trakasserier i poliskåren.
- Det finns stor skillnad på olika ledningspersoner, svårt att tro att det här skulle inträffa över hela systemet.

Dante kan komma att rentvås efter 700 år

I år är det 700 år sedan den italienske poeten Dante Alighieri mest känd för "Den gudomliga komedin", dömdes till döden för korruption. Nu vill hans ättling rentvå förfadern och har överklagat domen. Ättlingen och astrofysikern Sperello di Serego Alighieri hävdar att domen var orättfärdig och att förfadern föll offer för den politiska miljö som präglade 1300-talets Florens, rapporterar The Guardian.

GW:s vaccinerbjudande ifrågasätts ”Ska inte vara möjligt”

Leif GW Persson har kritiserat Sveriges, i hans mening, långsamma vaccineringstakt. I Nyhetsmorgon onsdag meddelade han att han blivit erbjuden coronavaccin privat, men många ställer sig frågande till ifall Leif har blivit lurad?
Anna Beckman Gyllenstrand är läkemedelsinspektör på Läkemedelsverket och säger att det är ”väldigt osannolikt”.

SKR skeptisk till att Leif GW erbjudits vaccin: ”Kan vara olagligt"

Efter Leif GWs kritik mot att vaccineringen tar så lång tid har han blivit kontaktad av flera privatpraktiserande läkare som erbjudit honom vaccin mot betalning. Men enligt Emma Spak, chef för hälso- och sjukvårdssektion på SKR är regionerna de enda som har tillgång till covidvaccin.

GW: Så många brott anmäldes 2020

Leif GW Persson pratar idag om den färska rapporten från Brottsförebyggande rådet – BRÅ – om anmälda brott under 2020. Ett fall i Skåne där en man åtalats för grovt artskyddsbrott, en organiserad smuggling av cannabis från Spanien och avslutar med en polis som anklagas för mottagande av muta.

Man åtalad för artskyddsbrott – GW: ”Sysslat med ormar, ödlor och en krokodil”

Leif GW Persson pratar om ett fall i Skåne där en man åtalats för grovt artskyddsbrott, brott mot djurskyddslagen, smuggling och djurplågeri. Enligt åtalet har han drivit en illegal djuraffär där han systematiskt under flera års tid har handlat med hotade och skyddade djurarter som ormar och ödlor och en och annan krokodil. Vad innebär artskyddsbrott – och grovt artskyddsbrott?

Kvinna avrättad i USA: ”Förmodligen svårt psyksjuk”

För första gången på 67 år har en kvinna avrättats federalt i USA.. Detta efter att hon mördat en gravid kvinna och skurit ut barnet ur magen på henne. ”Förmodligen en svårt psyksjuk människa”, säger Leif GW Persson.

Tortyren på kyrkogården – GW: Därför blev det inte längre straff

Leif GW Persson pratar om att tingsrätten i torsdags dömde två unga män för grova våldsbrott – mot två tonåringar som tvingats in på Norra kyrkogården i Solna i augusti förra året. Den ene gärningsmannen dömdes till fängelse i 9 år och den andre till fängelse i 5 år och 6 månader.

GW om Dan Eliasson: ”Han har förverkat sitt förtroende”

Det är inte bara trettondagen - det är också GW-dagen eftersom det är onsdag. Dagens ämnen är den hyllade unga artisten som har gripits misstänkt för stämpling till människorov. Men ett ämne som väckt starka reaktioner under den senaste veckan är Eliassons julresa. Efter nyheterna om att ministrar hade julshoppat och åkt skidor i Sälen avslöjades det också att Dan Eliasson, generaldirektör på Myndigheten för samhällskydd och beredskap, åkte till Las Palmas över jul. Ett tilltag som ogillas skarpt av GW.