Leif GW Persson

Leif Gustav Willy Persson, mest känd som Leif GW Persson, är en svensk kriminolog och författare. Han syns regelbundet i Nyhetsmorgon, GW:s mord och Brottsjournalen.

GW om Wilmadomen: ”Sannolikheten är att ärendet är avslutat – trots överklagan”

Anhöriga till 17-åriga Wilma, som blev mördad i Uddevalla för ett år sedan, överklagar hovrättsdomen till Högsta domstolen. I hovrätten dömdes 23-årige Tishko Ahmed, som tidigare varit Wilmas pojkvän, till 18 års fängelse för mord och brott mot griftefrid. Familjen önskar att pojkvännen döms till livstids fängelse. Hovrätten sänkte straffet till 18 år.

GW om nya superspoliserna: ”Löser många gamla brott”

Leif GW Persson om superpoliser i allmänhet och Monica Olhed Hansson i synnerhet. De går också under namnet silvervarg. Det handlar om skickliga gamla våldsutredare som sätter klorna i det som ingen annan löst. Och här får Olhed Hansson en extra hyllning för sina färdigheter i att lösa kluriga brott.

Kvinna förberedde giftmord med växten Stormhatt: ”försökte på flera sätt mörda sin make”

Leif GW Persson analyserar såväl aktuell som historisk kriminalitet denna morgon. Det är nämligen på dagen USA:s president John F Kennedy mördades. Ett av de mest uppmärksammade morden i världshistorien. Men GW tar också upp ett fall av förberedelse till giftmord, där en kvinna tidigare friats i Tingsrätten. Nu gör Hovrätten en annan bedömning. Kvinnan får nu 7 års fängelse för brottet

GW har varit isolerad i 9 månader ”Inte det minsta kul”

Leif GW Persson har suttit isolerad i snart 9 månader och börjar tröttna. ”Jag håller på att förgås” säger han om situationen. Men uppger att han står bakom statsministerns uttalanden om att stanna hemma oreserverat och är uppmanar andra att följa efter.
- Ibland får man som individ bita i det sura äpplet och göra det för de allmännas bästa, säger GW i Nyhetsmorgon.

”Tror inte det kommer bli så effektivt” – GW om förbudet att uppmana till självmord

Leif Gw Persson pratar om att det under de senaste åren har det förekommit flera uppmärksammade fall där personer blivit hetsade till att begå självmord. Nu föreslår regeringen det i lag ska bli förbjudet att uppmana- eller på annat sätt påverka någon att begå självmord. Den som hetsar eller uppmanar någon att begå självmord ska kunna dömas till fängelse i upp till två år.

GW: Därför friades Gert-Inges misstänkta mördare

Mannen blev överfallen i Markaryd och två män dömdes i Tingsrätten till livstids fängelse för mordet, men friades i Hovrätten. Leif GW Persson, kriminolog och författare, berättar dessutom om rånmorden i Vallentuna där ett par dödades. Två personer åtalas nu för dåden och har delvis erkänt. Till sist så kommenterar GW utredningen mot toppjuristen som misstänks för inblandning i mordförsöket på advokaten Olsson Lilja.

GW om coronaläget på anstalterna "De har klarat det bra"

Från den 16:e november får intagna ta emot besök av närstående. Detta efter att man sedan i mars införde besöksförbud på grund av coronasmittan. Varför har Kriminalvården fattat det här beslutet? Leif GW Persson pratar även om hackad kriminell kommunikation, beställningsmord och diskoteksbranden i Göteborg.

GW om Madsen: ”Han lyckas hota sig ut ur fängelset”

Med hjälp av gisslan och vad som kan uppfattas som en pistol och bombbälte lyckas Kim Walls mördare Peter Madsen hota sig ut ur fängelset i centrala Köpenhamn. Kriminologen och författaren Leif GW Persson menar att man lät honom rymma för att säkra den kvinnliga psykologen som Madsen tagit som gisslans liv.

Leif GW erkänner: ”Även jag har åkt dit i en fartkamera”

Leif GW Persson pratar om rättegången mot Peter Lundgren, EU-parlamentariker för SD som står åtalad för sexuellt ofredande. Han pratar även om en knivman som sköts av polis och en annorlunda fortkörning där Leif passar på att erkänna ett och annat.

Leif GW Persson: ”50/50 att han fälls”

Idag inleds rättegången i Jönköpings tingsrätt mot Peter Lundgren, EU-parlamentariker för SD. Han står åtalad för sexuellt ofredande och har erkänt att han tagit en partikollega på brösten. Men både den utsatta kvinnan och Lundgren menar att händelsen redan är utagerad. Leif GW Persson analyserar utgången.

Wilmas mördares hånfulla gest mot mamman "Han är ingen god människa"

Professor Leif GW Persson om veckans uppmärksammade krimfall. Idag tar han upp det uppmärksammade mordet på 17-åriga Wilma Andersson i Uddevalla förra året och den dom överklagades till hovrätten förhandlingen avslutades i torsdags. Och mordförsöket på advokaten Henrik Olsson Lilja för lite drygt ett år sedan. Den kvinnliga, så kallade, Toppjuristen som suttit häktad en tid, misstänkt för att ligga bakom mordförsöket, åtalades under torsdagen på flera punkter som spindeln i nätet bakom grova brott riktade mot Olsson Lilja.

GW om den åtalade toppjuristen: ”Framstår som skogstokig”

Leif GW Persson kommenterar mordplanen mot advokat Henrik Olsson Lilja där toppjuristen pekas ut som hjärnan bakom. Förundersökningen är utomortenligt genomförd och gör mig närmast tårögd, säger GW till Pihlblad.
Den åtalade kvinnan lär ha försökt leja sex olika mördare till uppdraget och nu åtalas hon för anstiftan till mordförsöket som genomfördes i september 2019 och det som hon året innan försökt förmå två 19-åringar att begå mord 2018.
Möjligen kan toppjuristen, som nu är tjänsteledig från sitt uppdrag, överskattat sin juridiska förmåga och trott att hon skulle komma undan rättvisan.

GW om Arklöv: "Han har varit en exemplarisk fånge"

Leif GW Persson är med oss som vanligt på onsdagar! Den här veckan handlar det om att Jackie Arklöv har ansökt om att få sitt straff tidsbestämt. Dessutom om den kontroversiella lagen som tillåter polisen att hacka data, och om de morddömda kvinnorna som nekats giftermål.

GW snärjde en pedofil: ”Jag låtsades vara en 12-årig hästtjej”

Leif GW Persson ger oss de senaste krimnyheterna. Bland annat ger han sin syn på domen i fallet dubbelmordet i Linköping. Dessutom handlar det om snapchat-rättegången och GW berättar om när han var med och snärjde en pedofil. Det är också tio år sedan det uppmärksammade helikopterrånet skedde.

GW om Linköpingsmorden: ”Kommer dömas till psykvård”

Under 16 år var dubbelmordet en gåta för polisen. Via DNA-teknik kunde till slut Daniel Nyqvist häktas. Hör Leif GW Persson om hans märkliga motiv och vad som antagligen kommer att bli straffet. Kriminologen och författaren berättar också om varför olika rättsinstanser dömer så olika och om att Wilma-mördaren överklagar livstidsdomen.

"Inte nåt ljushuvud direkt" GW om kopplerimisstänkte polisen

"Han kommer att dömas, hans poliskarriär är över" så säger Leif GW Persson om polisen som tillsammans med sin hustru står åtalade för bland annat grovt koppleri på en så kallad massagesalong i Stockholm - som i själva verket varit en bordell.

Stränga domar i fallet med mördade Ndella Jack

Igår kom domen i Svea Hovrätt som hanterat överklagandet av domen i tingsrätten tidigare i år. Fallet med mordet på den 18-åriga kvinnan Ndella Jack, i Stockholmsförorten Rocksta förra året. Leif GW Persson om varför hovrätten går emot tingsrättens dom.

Leif GW: "Det här är den största framgången för svensk polis"

Igår inleddes rättegången om det uppmärksammade dubbelmordet i Linköping 2004. Den åtalade Daniel Nyqvist har medgett att han dödade 8-åriga Mohammad Ammouri och den 56-åriga språkläraren Anna-Lena Svenson. Det är 16 år sedan och Leif GW Persson ger beröm till svensk polis.