Leif GW Persson

Leif Gustav Willy Persson, mest känd som Leif GW Persson, är en svensk kriminolog och författare. Han syns regelbundet i Nyhetsmorgon, GW:s mord och Brottsjournalen.

Kvinna avrättad i USA: ”Förmodligen svårt psyksjuk”

För första gången på 67 år har en kvinna avrättats federalt i USA.. Detta efter att hon mördat en gravid kvinna och skurit ut barnet ur magen på henne. ”Förmodligen en svårt psyksjuk människa”, säger Leif GW Persson.

Tortyren på kyrkogården – GW: Därför blev det inte längre straff

Leif GW Persson pratar om att tingsrätten i torsdags dömde två unga män för grova våldsbrott – mot två tonåringar som tvingats in på Norra kyrkogården i Solna i augusti förra året. Den ene gärningsmannen dömdes till fängelse i 9 år och den andre till fängelse i 5 år och 6 månader.

GW om Dan Eliasson: ”Han har förverkat sitt förtroende”

Det är inte bara trettondagen - det är också GW-dagen eftersom det är onsdag. Dagens ämnen är den hyllade unga artisten som har gripits misstänkt för stämpling till människorov. Men ett ämne som väckt starka reaktioner under den senaste veckan är Eliassons julresa. Efter nyheterna om att ministrar hade julshoppat och åkt skidor i Sälen avslöjades det också att Dan Eliasson, generaldirektör på Myndigheten för samhällskydd och beredskap, åkte till Las Palmas över jul. Ett tilltag som ogillas skarpt av GW.

Här är Leif GW Perssons bästa deckartips inför julen

Förutom att analysera det senaste inom krim och brotsshändelser bjuder Leif GW Persson på deckartips att läsa själv eller ge bort nu till julen. Dessutom kommenterar han John Lé Carres död och hans författarskap.

GW om hedersmordet i Kiruna: ”Kommer med all säkerhet att överklagas”

Det omtalade mordet ombord på en buss i Kiruna den 15 juli, där en far och hans två söner attackerade en 20-årig man med nästan 100 knivhugg.
Pappan döms till livstids fängelse och de båda sönerna, som är under 18 år, till sluten ungdomsvård i 4 år respektive 2 år och 8 månader.
Motivet till gärningen ska enligt Gällivare tingsrätt vara hedersrelaterat, offret skulle ha haft en relation med frun och mamman till den dömde pappan respektive sönerna.

Över 7000 personer anmäls försvunna varje år

Varje år anmäls över 7 000 personer försvunna. Två fall som nyligen uppmärksammats är 31-årige elitsoldaten Deniz Arda från Stockholm och 17-årige Mattias, saknad i Ljungby. Kriminologen Leif GW Persson kommenterar fallen.

GW om Wilmadomen: ”Sannolikheten är att ärendet är avslutat – trots överklagan”

Anhöriga till 17-åriga Wilma, som blev mördad i Uddevalla för ett år sedan, överklagar hovrättsdomen till Högsta domstolen. I hovrätten dömdes 23-årige Tishko Ahmed, som tidigare varit Wilmas pojkvän, till 18 års fängelse för mord och brott mot griftefrid. Familjen önskar att pojkvännen döms till livstids fängelse. Hovrätten sänkte straffet till 18 år.

GW om nya superspoliserna: ”Löser många gamla brott”

Leif GW Persson om superpoliser i allmänhet och Monica Olhed Hansson i synnerhet. De går också under namnet silvervarg. Det handlar om skickliga gamla våldsutredare som sätter klorna i det som ingen annan löst. Och här får Olhed Hansson en extra hyllning för sina färdigheter i att lösa kluriga brott.

Kvinna förberedde giftmord med växten Stormhatt: ”försökte på flera sätt mörda sin make”

Leif GW Persson analyserar såväl aktuell som historisk kriminalitet denna morgon. Det är nämligen på dagen USA:s president John F Kennedy mördades. Ett av de mest uppmärksammade morden i världshistorien. Men GW tar också upp ett fall av förberedelse till giftmord, där en kvinna tidigare friats i Tingsrätten. Nu gör Hovrätten en annan bedömning. Kvinnan får nu 7 års fängelse för brottet