Början på sidans innehåll

Leif GW Persson

Leif Gustav Willy Persson, mest känd som Leif GW Persson, är en svensk kriminolog och författare. Han syns regelbundet i Nyhetsmorgon, GW:s mord och Brottsjournalen.

Leif Gustav Willy Persson, mest känd som Leif GW Persson, är en svensk kriminolog och författare. Han syns regelbundet i Nyhetsmorgon, GW:s mord och Brottsjournalen.

GW: Då kan trädgårds-sex bli kriminellt

3 min 20 sek

En familj i ett radhusområde i Halmstad har länge störts av att grannar ofta har högljutt sex i sin trädgård – dygnet runt. Detta har lett till en anmälan till den lokala miljö- och hälsoskyddsinspektören. Nu har ärendet landat hos polisen. ”Dåligt väder är en ypperlig brottsbekämpare”, säger Leif med ett skratt.

Polisens sparkrav hotar ”Silvervargarna”

4 min 24 sek

”Silvervargarna” är en grupp pensionerade polisutredare som hjälper polisen med svårlösta fall inom den grova brottsligheten. Nu ska polisen spara och därmed läggs gruppen ner. Är det ett bra eller dåligt beslut? Hör vad Leif GW anser.

GW: Därför friar hovrätten mannen i Märsta-mordet

3 min 41 sek

En dom i Svea hovrätt som kom igår där en 23-årig man friades för det uppmärksammade mordet vid en busshållplats i Märsta förra hösten. Detta tvärtemot tingsrättens dom där samme man dömdes till livstids fängelse för mordet. Leif GW Persson ger sin syn på saken.

GW om mordet på Adriana: ”Finns hopp om utredningen”

3 min 37 sek

Leif GW Persson pratar om den tingsrättsdom relaterad till mordet på 12-åriga Adriana i Södra Stockholm förra sommaren. Tingsrätten dömer flera män till långa fängelsestraff – men inte för mordet på Adriana, utan för grovt vapenbrott.

GW om reptilmannens dom: ”Fanns inte mycket kvar att rädda”

2 min 2 sek

En 41-årig man dömdes till två års fängelse för att under drygt sju år ha ägnat sig åt omfattande handel med artskyddade reptiler. Mannen ska bland annat ha smugglat drygt 1300 ödlor från Marocko till Sverige. Mannens aktiviteter avbröts 2018 efter ett där polis hittade mer än 800 ödlor, krokodiler, sköldpaddor, ormar och andra djur. Leif GW Persson berättar bland annat hur djuren togs in i landet.

GW om styckmordsfallet i HD: ”Livstidsdömd kan få mildare dom”

3 min 5 sek

Det 25 juli förra mördades en 57-årig man, styckades och sedan begravdes på en skärgårdsö. Två män, 22 och 23 år gamla, dömdes i tingsrätten till livstids fängelse respektive 18 års fängelse för mord och brott mot griftefriden. Domen överklagades av båda männen och åklagaren. I veckan inleddes förhandlingarna i hovrätten. Här ger Leif GW Persson sin analys av styckmordsfallet. De två åtalade männen erkänt att de slagit ihjäl 57-åringen med en skiftnyckel och att de styckade kroppen, men nu vill gärningsmännen med ny bevisningen påverka hovrättens bedömning kring påföljd.

GW om nya Säpo-chefen: ”Alldeles utomordentligt val”

1 min 57 sek

I torsdags kom beskedet att Klas Friberg, som varit Säpochef i tre år avgår av privata skäl. Regeringen har istället utsett Charlotte von Essen till ny chef. Von Essen, som blir första kvinnan på posten som tillträder första oktober.
- Det är ett krävande jobb som på goda grunder kan hålla dig sömnlös alla dygnets timmar, hela veckan. Friberg har gjort ett gott jobb och har valt att sluta och von Essen är ett alldeles utomordentligt val.

GW om Brå-rapporten: "Som att slå in en öppen dörr"

4 min 32 sek

I veckan släppte Brottsförebyggande rådet, Brå, en omdiskuterad rapport. För första gången sedan 2005 har det gjorts en kartläggning av kopplingen mellan personer med invandrarbakgrund och brott. Rapporten visar att personer med invandrade föräldrar, liksom utrikesfödda, är överrepresenterade i brottsstatistiken. Rapporten har lett till en hel del debatt, både bland de om anser att det är på tiden att en sån här undersökning görs och bland de som anser att det är helt fel att titta på människor etniska bakgrund när man studerar brottslighet.

GW om misstänkta Helenamördaren: ”Tror inte de har rätt man”

3 min 57 sek

Det som kallas Helenafallet är nästan 30 år gammalt mordfall som Leif GW Persson är väl insatt i. Den då 22-åriga Helena Andersson som 1992 försvann efter att ha varit på dans på Mariestads stadshotell. Hennes kropp hittades aldrig, men hennes skor och smycken hittades på en skogsstig nära hemmet. Ärendet rubricerades tidigt som mord - och är fortfarande olöst.
I måndags anhölls en Mariestadsbo i 60-årsåldern, misstänkt för mordet. Men redan på onsdagen försattes han på fri fot.

”Ägnat 1000 timmar åt fallet” – GW om mordet på Helena

4 min 46 sek

Leif GW Persson pratar om det nästan 30 år gamla mordet på 22-åriga Helena Andersson i Mariestad 1992. Nu har polisen anhållit en man skäligen misstänkt för mord. ”Utredningen fick en dålig start”, säger Leif om polisens arbete.

”Hoppas han blir frikänd” – GW om åtalet mot Kim Wall-polisen

3 min 51 sek

I torsdags inleddes en rättegång i Danmark där den beundrade och hyllade polisen Jens Møller Jensen anklagas för sekretessbrott. Møller Jensen blev världsberömd när han ledde den lyckade utredningen efter Peter Madsens mord på svenskan Kim Wall i Köpenhamn 2017.

Leif GW: Därför har advokater fått sämre rykte

4 min 46 sek

Leif GW Persson kommenterar debattartikeln som publicerades i Expressen i fredags. I den skriver advokaten Kristoffer Ståhl att "allmänheten har fått fel bild av Sveriges advokater" och menar att allt fler tror att advokater ofta går de kriminellas ärenden. ”Många har svårt att skilja på folk och person”, säger Leif.

Veckans krimfall med Leif GW Persson

10 min 27 sek

Leif GW Persson berättar om några av den senaste veckans mest uppmärksammade krimhändelser. Bland annat om att regeringen vill avskaffa preskriptionstiden för dömda brottslingar och det uppmärksammade fall där en dömd våldtäktsman fått 840 000 kronor i skadestånd efter att ha suttit 14 månader för länge i fängelse.

GW: Det här melonmysteriet fortsätter att förbrylla

4 min 17 sek

Under de senaste dagarna har stora mängder vattenmeloner dumpats på minst fem olika platser i Jönköpings kommun, bland annat på marken hos ett privat företag. Både företaget och kommunen har polisanmält dumpningen. Leif GW Persson ger sin syn på mysteriet och beskriver vad som är brottsligt.

GW: Så styr svenska gängkriminella från Spanien

4 min 2 sek

Ett stort, maffialikt nätverk har avslöjats av svensk och spansk polis. De kriminella misstänks ha smugglat tonvis med narkotika till Sverige, uppger spanska myndigheter. Under insatsen har sammanlagt 71 personer gripits i Spanien och Sverige, och nätverket har bestått av bland annat personer från Sverige med kopplingar till den undre världen i Stockholm och Göteborg. Leif GW Persson förklarar hur svensk och spansk polis samarbetade i fallet.