Leif GW Persson

Leif Gustav Willy Persson, mest känd som Leif GW Persson, är en svensk kriminolog och författare. Han syns regelbundet i Nyhetsmorgon, GW:s mord och Brottsjournalen.

Leif Gustav Willy Persson, mest känd som Leif GW Persson, är en svensk kriminolog och författare. Han syns regelbundet i Nyhetsmorgon, GW:s mord och Brottsjournalen.

GW om Rättviks-björnens nya namn: ”Jag känner inte att min könsroll börjar skaka i grunderna”

Den kungliga uppstoppade björnen som stals från kulturhuset i Rättvik och som sedermera lämnades tillbaka har fått ett namn. Och inspirationen till namnet är Leif. Björnen heter nu Leif Ursula efter att flera föreslagit just de två i en namntävling. Det är aldeles tydligt att det är en hona, säger Leif GW Persson. Som är lite fnissigt road av att få björnen namngiven efter sig.

GW om polisens möjligheter till husrannsakan: ”Riskerna är jättelika”

Här kommenterar Leif GW Persson regeringens presentation av nya förslag till utökade befogenheter för Polisen att göra husrannsakan i förebyggande syfte. Enligt förslaget ska Polisen till exempel få genomföra husrannsakningar i gemensamma utrymmen kopplade till flerfamiljshus så som tvättstugor och trappuppgångar. Förslaget riskerar att urholka lagstiftningen och utvidga området för rättsliga tvångsmedel, säger GW.

GW om Trojan Shield: ”Oförklarligt hög andel svenskar som frihetsberövats”

Den så kalllade "Operation Trojan Shield" genomfördes i veckan världen över i ett internationellt samarbete mellan bland andra FBI och Europol. Redan 2019 skapade FBI chattverktyget Anom som sedan använts av grovt kriminella i hela världen i tron om att det som skrivits varit krypterat, men som samtidigt övervakats av polis. Att så många svenskar var inblandade måste tyda på att vi har 20 gånger högre brottslighet, säger Leif GW Persson. Det tror jag inte, men att vi har mycket av det. Många svenska brottslingar tycks vara teknikorienterade i högre grad. Här ger GW sin syn på operationens arbete.

GW om fallet Madeleine McCann: ”Tror det är kört”

Leif GW Persson pratar om ett av de mest uppmärksammade försvinnandena under modern tid. Det är treåriga Madeleine Mccann som för fjorton år sen försvann spårlöst från en semesteranläggning i Portugal. Nu uppger tyska åklagaren Hans Christian Wolters att fallet kan vara löst om några månader.

”Ett svart hål” – GW om fallet Göran Lambertz

För första gången så berättar kvinnan som anmälde Göran Lambertz med egna ord om händelsen på julafton. Det var i programmet Kalla Fakta som sändes igår på TV4 och som också finns på TV4 Play, som kvinnan framträdde. Leif GW Persson berättar om varför fallet lades ner.

GW: ”Riskerar bli en polisiär lekstuga”

Leif GW Persson pratar om en av de största internationella polisinsatserna någonsin – "Operation Trojan Shield" - som riktade in sig mot den organiserade brottsligheten.
Kriminella runt om i världen trodde att man kommunicerade säkert, men i själva verket var appen Anom en fälla som gillrats av FBI. ”Operationen har redan kostat flera miljarder kronor globalt”, säger Leif.

GW om den avlidne mannen som dömdes i hovrätten: "Du kan inte döma en död"

Leif G.W. Person pratar om den avlidne man som dömdes i hovrätten. Den 42-årige mannen avled efter tingsrättens friande dom i ett trafikbrottmål, men innan hovrätten avgjorde målet.
I det läget skulle målet i hovrätten ha avskrivits, skriver Högsta domstolen och upphäver nu hovrättsdomen och fastställer tingsrättens dom.

GW om färre dödsskjutningar: ”Många sitter inne”

Leif GW Persson kommenterar Brå:s senaste rapport som visar att antalet dödsskjutningar minskat med 40 procent hittills i år. En av orsaken är att väldigt många sitter inne, säger GW. Polisens arbete har gett effekter. Nu är trycket så pass hårt som jag önskat att det varit redan för fem år sedan, säger GW.

GW ska ut på fältet igen ”Mjukstartar med det här fallet”

Leif GW Persson har fått sin andra dos med vaccin och kan inte bara krama barnbarnen igen, han kan återgå till jobbet med att lösa omöjliga fall.
–Jag börjar med en mjukstart och ska titta på den uppstoppade björnen i Rättvik. Spaningsmorden får vänta. De springer inte ifrån mig säger, Persson.

Uppstoppad björn mystiskt återlämnad

Förra veckan pratade vi med GW om Oscar II:s uppstoppade björn från 1800-talet som stals vid en fräck kupp på Naturmuséet i Kulturhuset i Rättvik natten till 7 maj, nu har den mystiskt återlämnats! Under måndag morgon upptäcktes ett stort paket utanför Kulturhusets entré.

GW: Motivet bakom bränderna i Eskilstuna

I helgen startades ett 20-tal bränder i Eskilstuna. Sammanlagt antändes 25 fordon. Tre personer är skäligen misstänkta för försök till grov skadegörelse och i vanliga fall är det ovanligt att såna här fall klaras upp men det här tror GW får en annnan utgång.
- Jag tror man får ordning på det här faktiskt, säger han i Nyhetsmorgon.

GW: Ovanliga detaljen i styckmordet i Karlskrona

Styckmordet i Karlskrona förra sommaren var väl planerat. Det står klart efter att rättegången i Blekinge tingsrätt har inletts. Den 57-årige mannen slogs ihjäl i sin lägenhet, styckades i badrummet och forslades nästa dag ut i Karlskronas skärgård. Två män, 22 och 23 år gamla, har åtalats för mord och brott mot griftefriden. Leif GW Persson ger sin analys och tycker att en detalj sticker ut i det här fallet.

GW om åtalet för Vetlandadådet: ”Han är tokig, karln”

I förrgår åtalades den 22-åriga man som misstänks ha attackerat sju män i Vetlanda i mars i år. Våldet var hänsynslöst och livsfarligt och 22-åringen åtalas för försök till mord och livstids utvisning. Rättegången planerar att starta på fredag och Leif GW persson går igenom åtalet för dådet.

DNA-metoden som löste dubbelmordet kan vara olaglig

I 16 år lyckades dubbelmördaren i Linköping hålla sig undan rättvisan innan polisen tillsammans med släktforskaren Peter Sjölund lyckades hitta honom med hjälp av DNA-släktforskning. Men enligt Integritetsskyddsmyndigheten bröt polisen mot lagen. Leif GW Persson kommenterar fallet.

GW om ovanliga stölden: ”Inget du säljer på blocket”

Oscar II:s uppstoppade björn från 1800-talet stals vid ett inbrott på Naturmuséet i Kulturhuset i Rättvik natten till i fredags. Leif GW förklarar närmare vad det här är för björn och vem som kan ligga bakom den sällsynta stölden. "Helt klart en man som gjort det här" säger professorn i Nyhetsmorgon.

Knarksmuggling mycket större än vad polisen trott

Smugglingen av knark till Sverige är tio gånger större än vad polisen hittills trott. Mellan 100 och 150 ton narkotika smugglas varje år till Sverige enligt en ny rapport från NOA; nationella operativa avdelningen inom polisen. Leif GW ger sin syn på saken.

GW positiv till polisens elchockvapen: ”Kan rädda liv”

Igår kom nyheten att polisen från och med nästa år kommer bära elchockvapen i så kallade "ingripande"-situationer där våld eller hot om våld föreligger, till exempel om någon bär stickvapen. Detta för att att minska eventuella skador både på poliser och gärningsmän. Något som Leif GW Persson tycker är bra.

GW om den bisarra finksmugglingen: ”Det är mycket pengar i det här”

Nyligen meddelades att en man i USA hade dussintals papiljotter fastsatta på insidan av sin jacka och sina byxor – i vilka han försökte smuggla 35 finkar. Men tulltjänstemän på flygplatsen JFK i New York i USA anade oråd och avslöjade honom. ”Låter som ett riskfyllt modus operandi”, men väldigt luckrativt. De kan betinga ett värde på 100 000 kronor om det är finkarnas Jussi Björling, säger GW som menar att sången avgör priset.

GW om att advokateras mansideal i branschen: ”Mycket fördomsfullt”

Nyligen genomfördes en omröstning bland landets advokater för att utse "Advokaternas advokat", alltså den advokat man själv skulle anlita om man hamnat i klammeri med rättvisan. Och för åttonde året i rad föll kollegornas val på Johan Eriksson. GW om att det inte finns någon kvinnlig advokat som ligger på topp-20-listan.

GW om mordbranden i Småland och teorierna om McCann-fallet

Leif GW Persson är äntligen tillbaka i Nyhetsmorgons studio. I dagens program går han igenom tänkbara motiv bakom mordbranden i Småland och vad som skulle krävas för att lösa det uppmärksammade McCann-fallet efter 14 år.

GW om tänkbara motiv till mordbranden i Småland

Tre personer åtalas i ärende om bland annat grov mordbrand och mord i Anneberg, Nässjö. Leif GW Persson är äntligen tillbaka i studion och går igenom tänkbara motiv till mordbranden i Småland.