Leif GW Persson

Leif Gustav Willy Persson, mest känd som Leif GW Persson, är en svensk kriminolog och författare. Han syns regelbundet i Nyhetsmorgon, GW:s mord och Brottsjournalen.

Leif Gustav Willy Persson, mest känd som Leif GW Persson, är en svensk kriminolog och författare. Han syns regelbundet i Nyhetsmorgon, GW:s mord och Brottsjournalen.

GW om vad som talar för att polisen i Floyd-målet fälls: ”I USA frias poliser i de märkligaste ärenden”

USA: Många har vittnat om att polismannen Chauvin står med sitt knä på Floyds hals. Derek Chauvin står åtalad för att ha dödat George Floyd under ett polisingripande i maj förra året. Något som fått mycket stor uppmärksamhet – och lett till stora protester världen över mot strukturell rasism – inte minst inom den amerikanska poliskåren. Här GW redogöra för knäckfrågan i det här målet. Chauvin har tidigare friats från18 tillfällen bland annat två dödsskjutningar och varje gång har han undgått ansvar, säger Leif GW Persson.

GW: ”Jag har en bestämd uppfattning kring vilka som mördade Helena”

Boken ”Mardrömmen i Mariestad" av den danska kriminalreportern Lotte Dalgaard tar avstamp i ett klassisk svenskt – ouppklarat – mordfall som intresserat Leif GW Persson särskilt mycket. Den då 22-åriga Helena Andersson, försvann spårlöst i Mariestad en natt sommaren 1992. Fallet ligger nu hos kallafallgruppen i Göteborg.

GW:s vaccinglädje: ”Då återvänder jag till TV4-studion”

Här berättar GW om glädjen över att äntligen fått sin första spruta och hur han ska göra för att bli av med sina nya coronamuskler. Midjeomfånget är numera ganska förskräckande, säger Leif GW Persson.
”Jag är inte gravid – det är bara coronamuskler”

GW om kyrkogårdsfallet: "Övertygad om att de kommer återfalla i liknande brott"

Svea hovrätt fastställde i går tingsrättens fällande domar mot två unga män för grova våldsbrott, begångna mot två tonåringar som tvingats in på Norra kyrkogården i Solna i augusti förra året. Den ene gärningsmannen dömdes då till fängelse i 9 år och den andre till fängelse i 5 år och 6 månader. GW reder ut vad det var som egentligen hände under mardrömsnatten.

GW om barnflickans nya berättelse ”Det är orimligt”

Leif GW Persson kommenterar nya uppgifter i dokumentärfilmen om Knutby som har premiär på söndag. En film som redan fått mycket stor uppmärksamhet på grund av de nya omständigheter som presenteras där om det omtalade mordet- och mordförsöket i Knutbys religiösa sekt-miljö 2004.

GW om kriminella härvan i Göteborg: "Polisen kan glädjas"

I fredags gick en gängkriminellt relaterad härva in i rättegångs-fasen i Göteborg. Det handlar om en stor grupp personer som är misstänkta för grova brott. Här har utredarna haft stor hjälp av att man spräckt Encrochat-trafiken mellan de kriminella. Att det nu sitter flera gängkriminella bakom lås och bom är något GW tror polisen finner glädjande.

GW kritisk till Yasins P3-pris: "Mindre lämpligt val"

Den kände rapparen Yasin och ett stort antal personer kopplade till kriminella nätverk i Stockholmsområdet åtalas för en rad mycket grova – gängkriminellt relaterade - brott. Leif GW Persson har tagit del av åtalet. Vad handlar det om för brott – och vad utmärker de inblandade personerna? Hör professorns egna ord om fallet.

GW om tros-tjuven: ”Han kommer att bli dömd”

Leif GW Persson om trostjuven som samlat på sig kvinnors underkläder en längre tid. Det rörde sig om en samling på cirka 150 trosor, som enligt mannen i fråga påstår tillhöra tidigare flickvänner. Man ska inte underskatta trostjuvar, säger GW. Inte ovanligt att de upptäcks i grövre brott också.

GW: "Lambertz ville stämma mig också, han är väldigt stämningsbenägen"

Åklagarmyndigheten meddelade på tisdagen att Göran Lambertz släpps ur häktet och inte längre är misstänkt för våldtäkt.
Lambertz sa själv på en presskonferens att han känner sig arg och besviken på rättssystemet och har skickat in en stämningsansökan för att få bättre ordning på hur polis och åklagare jobbar, enligt hans syn på häktningen.
I klippet förklarar Leif GW Persson varför den här stämningen inte kommer leda någonstans.

GW om sadeltjuvarna: ”Kommit hit enkom för att begå brott”

Leif GW Persson pratar om den dom som kom i måndags där tre utländska män döms till flera års fängelse och utvisning för att ha stulit hästsadlar för miljonbelopp. Han pratar även om hur polis och andra myndigheter kan stävja den här brottsligheten.

GW: Stor chans att Lambertz frias

Toppjuristen Göran Lambertz, en av Sveriges mest namnkunniga jurister, har nu suttit häktad sedan i torsdag misstänkt för våldtäkt. I tisdags meddelade hans advokat att Lambertz själv ville gå ut med sitt namn. Något som enligt Leif GW Persson är en medveten strategi för försvaret.

GW om Göran Lambertz: ”En strategi att namnge sig själv”

Förra veckan avslöjades det att toppjuristen Göran Lambertz misstänkts för våldtäkt. Nu sitter han häktad och har i media kallats för ”toppjuristen”, men på tisdagen meddelade hans advokat att Lambertz själv ville gå ut med sitt namn. Något som enligt Leif GW Persson är en medveten strategi för försvaret.

GW om dubbelmordet i Vallentuna: "Mycket konstig bevisprövning"

Leif GW Persson sammanfattar senaste veckans krimhändelser. Bland annat handlar det om dubbelmordet i Vallentuna, toppjuristen som häktats på sannolika skäl misstänkt för våldtäkt och dessutom andra fall där så kallade toppjursiter stått anklagade för allvariga brott.

GW: ”Aldrig har en jurist på hans nivå anklagats för ett så grovt brott”

I veckan häktades en manlig toppjurist på sannolika skäl misstänkt för våldtäkt mot en kvinnlig student på julafton förra året efter en alkoholstinn julmiddag i juristens hem.

Juristen nekar till brott men krimprofessor Leif GW Persson tror att det kommer att väckas åtal och skulle toppjuristen bli dömd så riskerar han 3 till 4 års fängelse.
- Det har aldrig hänt att en jurist på hans nivå blivit anklagad för ett så grovt brott, säger GW i klippet.

GW om elitsoldatens död: ”Magkänslan säger att det var en olyckshändelse”

Polisen har nu bekräftat att det är den försvunne elitsoldaten Deniz Arda som för en vecka sedan hittades död i Tyresta söder om Stockholm. Redan när vi först hörde om Ardas försvinnande i november så var Leif GW Persson, till skillnad från alla andra, tvärsäker på att det inte handlade om ett brott.

GW om gärningsmannen bakom Vetlanda-attacken: "En oplanerad gärning"

Attacken i Vetlanda som utfördes häromdagen har ställt en hel stad i chocktillstånd. En 22-årig man gick till angrepp mot flera personer på öppen gata, varvid 7 skadades, flera allvarligt. I fredag häktades mannen på sannolika skäl misstänkt för försök till mord i sju fall. Leif GW Persson går igenom vad vi vet om gärningsmannens motiv.