Början på sidans innehåll

Marcus Oscarsson

Marcus Oscarsson

Marcus Oscarsson

Marcus om krishanteringen av Hanif Bali: ”Uppförsbacke för Moderaterna”

5 min 30 sek

Händelserna kring riksdagsledamoten Hanif Bali som nu tar en time out från politiken efter besked om att han utreds för misstänkt utnyttjande av barn för sexuell posering. Anklagelserna handlar om olämpligt sexuellt beteende mot en tonårsflicka och gäller bland annat efterfrågan av avklädda bilder. Nu utreds alltså saken av polis. Hanif Bali nekar till anklagelserna. Marcus Oscarsson analyserar hur Balis situation kan komma att få konsevenser både för Moderaterna och honom själv.

Marcus: För Löfven rullar snart vemodet in

2 min 46 sek

Under gårdagen sparkade det politiska året igång på riktigt i och med statsminister Stefan Löfvens regeringsförklaring – hans sista då hans slutar i höst. Marcus Oscarsson analyserar och berättar mer.

Oscarsson om SD:s framgångar: ”De andra partierna har följt efter SD”

9 min 2 sek

Marcus Oscarsson förklarar bakgrunden till Sverigedemokraternas starka siffror i opinionen. Han lyfter fram Åkessons tal i Almedalen i somras där Åkesson säger att SD satt agendan i politiken och tvingat de andra partierna att anpassa sig till deras politik.
”Oavsett om man är för eller emot i invandringsfrågan så har de andra partierna följt efter med att strama åt”, säger Marcus Oscarsson.

Marcus: ”Integrationen kan bli största frågan för L”

7 min 40 sek

”Nyamko Sabuni är stark som person, och har vid flera tillfällen visat prov på att vara modig”. Det säger Marcus Oscarsson när han listar styrkorna hos Liberalernas partiledare. Hennes svagheter då? Hör här när Marcus analyserar statusen hos både Liberalerna och dess partiledare.

Marcus: ”Centern har en unik position”

7 min 57 sek

Vem är Annie Lööf egentligen? Som ung var hon var en fotbollsspelande toppelev – som partiledare är hon mångsidig, men kan även vara lite för tillrättalagd, säger Marcus Oscarsson. Han berättar även hur Centern mår ett år före valet. "Centerns väljare är ett ganska brett spann som är öppna för samarbete med flera olika partier", säger han.

Marcus Oscarssons fråga till Per Bolund

7 min 52 sek

Med ett år till valet genomför Nyhetsmorgon partiledarintervjuer och idag är det Miljöpartiets Per Bolunds tur. Marcus Oscarsson pratar om hur Miljöpartiet mår som parti just nu och berättar mer om vem Per Bolund är som person.

Marcus: Därför tar kändisar steget in i politiken

2 min 21 sek

Dominika Peczynski för Liberalerna och Jan Emanuel Johansson vill bil partiledare för S. Listan på kändisar som gett sig in i politiken kan göras lång. Varför vill man som kändis ge sig in i politiken, och hur stora är deras chanser att lyckas?

Kampen om höstbudgeten har inletts – Marcus svarar och förklarar

10 min 34 sek

Vänsterpartiet har efterlyst välfärdsreformer och lagt fram fyra grundläggande krav för att stödja regeringens höstbudget. Det handlar bland annat om att budgeten måste "komma till rätta med utförsäkringar i sjukförsäkringssystemet, om att a-kassan ska vara enkel att kvalificera sig till och gå att leva på vid arbetslöshet, och om att systemen ska utformas så att de skapar trygghet i stället för ojämlikhet". Marcus Oscarsson går igenom Nooshi Dadgostars krav inför att höstbudgeten ska sättas.

Marcus: Detta avgör valet 2022

11 min

Marcus Oscarsson reder ut vilka som har varit vinnare och förlorare under regeringskrisen. Han svarar även på frågor som skickats in av tittarna.