Marcus Oscarsson

Marcus Oscarsson

Marcus Oscarsson

Marcus om Bidens besök i Europa: Positivt och glatt

Marcus Oscarsson berättar om veckans största politiska händelser. Först ut, Storbritannien där Joe Biden träffat Boris Johnsson för första gången. Sedan tas även det inställda mötet mellan Stefan Löfven och Nooshi Dadgostar upp och tittarna får svar på sina frågor.

Marcus om nya SCB-mätningen ”Dramatiska siffror”

Så skulle vi rösta om det var val idag. Marcus Oscarsson går igenom SCB:s stora partisympatiundersökning som visar bland annat att Liberalerna ligger under riksdagsspärren. Partiet får 2,5 procent, vilket är 0,5 procentenheter back jämfört med förra mätningen. Även Miljöpartiet hamnar under spärren med 3,8 procent.

Marcus Oscarsson: ”Krisläge för Liberalerna”

Marcus Oscarsson går igenom SCB:s stora partisympatiundersökning som visar bland annat att Liberalerna ligger under riksdagsspärren. Även Miljöpartiet hamnar under spärren med 3,8 procent.

Så ser partiernas formkurvor ut

Förortens politikervecka ”Järvaveckan” inleds idag digitalt. I år är det högt tryck på deltagande från partiledarna och mellan 2-6 juni kommer det sändas live från Rinkeby.

Marknadshyror i nybyggen – fler bostäder eller högre hyror?

Bostadsbyggandet har ökat på senare år, men det behövs ännu mer för att möta behoven. Regeringen har beslutat att tillsätta en utredning om fri hyressättning vid nyproduktion. Den fria hyressättningen kommer ske under en inledande period. Befintliga bostadslägenheter ska inte omfattas av de förslag som lämnas. Med oss och pratar om det här har vi Nooshi Dadgostar, V, Nyamko Sabuni, L, Marcus Oscarsson

Marcus: ”Hett läge för KD nu”

I går delgavs KD:s partiledare Ebba Busch misstanke om grovt förtal och Centern beslutade sig för en ny logotyp. Dags för Marcus Svarar & Förklarar – och denna gång har vi med oss Marcus från Småland. "Vi kommer se en stridbar Ebba Busch nu" tror Marcus.

Marcus: Dörrmattan på väg in i regeringen

Sverigedemokraterna väntas får stort inflytande om högersidan vinner valet, Marcus Oscarsson har tittat på hur det ser ut med Vänsterpartiets inflytande i politken. Här finns flera anledningar att lyfta blicken för Vänsterpartiets politik som hittills fått igenom flera politiska frågor som till och med Ebba Busch och Jimmie Åkesson skulle godkänna, säger Oscarsson.

Marcus: Här är den största frågan inför valet

Det pågår en omfattande positionering bland partierna inför valet och är en större turbulens än någonsin tidigare, berättar Marcus Oscarsson och ger en tydlig förklaring till vad som står på agendan inför valet 2022.

Marcus: ”De här två var lysande i partiledardebatten”

”Det verkar inte vara många minuter kvar på januariavtalet”, konstaterar Marcus Oscarsson efter att ha sett gårdagens partiledardebatt. Men vilka partiledare klarade debatten bäst – och sämst? Se här vilka som får medaljer av Marcus.

Marcus Oscarsson: Jag pratar politik med mina kaktusar

”Jag älskar det här med växter” säger Marcus som är på välförtjänt ledighet och vilar upp sig i ödemarken inför partiledardebatten. Just nu gläds han åt sina blomstrande kaktusar på fönsterbrädan som han snackar med titt som tätt. ”Mina kaktusar är experter på svensk partipolitik” skojar han och förklarar att trädgårdsintresset ligger i familjen.

Marcus: Här är Joe Bidens senaste opinionssiffror

Högt tempo för den den nya presidenten i ett splittrat USA. Marcus Oscarsson summerar Joe Bidens 100 dagar som president och spånar på vem som skulle kunna bli nästa presidentkandidat från Demokraterna.

Analys: Punkterna Sverige föll på i pandemin – Marcus förklarar

Under ungefär fyra timmar förhördes statsministern Stefan Löfven i riksdagens konstitutionsutskott, där han bland annat tydligt förnekade att flockimmunitet någonsin varit en del av regeringens coronastrategi. Marcus Oscarsson redogör för hur det egentligen gick under utfrågningen och varför vissa frågor duckades.

Marcus: Många misslyckanden för Sverige

I nästan fyra timmar förhördes statsministern i riksdagens konstitutionsutskott, där han bland annat tydligt förnekade att flockimmunitet någonsin varit en del av regeringens coronastrategi. Marcus Oscarsson redogör hur det gick för Stefan Löfven under utfrågningen och varför vissa frågor duckades.

Marcus: Här ökar SD chansen att vinna valet

Marcus Oscarsson pratar om vilken väg centern kommer välja inför kommande val. Han pratar även om SD:s besked i regeringsfrågan och avslutar med tittarfrågan om hur USA:s utrikespolitik förändras nu när Donald Trump är borta.

Marcus: Här är alla vinnare på stora vårbudgeten

Nu har vi haft kris i ett år. Vi hade först en akut fas där det handlade om att släcka bränder, men nu går vi från den till en återhämtningsfas. Det kommer vi se i denna budget. Nu rekordsatsar regeringen 45 miljarder i vårens budgetproposition, säger Oscarsson.

Marcus: Därför är budgeten så viktig

Idag presenterar regeringen sin vårbudget. Och det är en av de viktigaste nyheterna som påverkar oss alla i landet, säger Marcus Oscarsson. Här ger Ocarsson en tydlig förklaring om hur det går till och hur vi ligger till.

Marcus: Hallengren kommer bita tillbaka i KU

Under fredagen frågas socialminister Lena Hallengren ut i Konstitutionsutskottet. Samtidigt riktas kritik mot alla KU-anmälningar som ökar.
Marcus Oscarsson, politisk kommentator: ”Ibland undrar man, var det här verkligen nödvändigt? Det har inte hänt en endaste gång att man tvingats avgå. Det har nästan gått inflation i KU-anmälningar”.

Marcus Oscarsson delar ut påskägg till partiledarna

Påsken är här och även om vissa av oss tagit en paus från jobb och den politiska bevakningen, så finns det mycket att säga om politikåret hittills.
Marcus Oscarsson ger sig på att summera det svenska politiska läget just nu genom att dela ut påskägg till landets partier och partiledare.