Rolf Porseryd

Rolf Porseryd, född 1947, är journalist och utrikespolitisk kommentator för TV4.

Rolf Porseryd, född 1947, är journalist och utrikespolitisk kommentator för TV4.

Bidens hårda tonläge mot öst: ”Inte sett något liknande i modern tid”

Tonläget mellan USA och stormakterna Ryssland och Kina har blivit allt hårdare de senaste dagarna – inte minst efter en uppmärksammad intervju med Joe Biden där presidenten svarade ja på frågan om Vladimir Putin är en mördare. Rolf Porseryd, utrikeskommentator på TV4Nyheterna, kommenterar.

Porseryd om påvens visit i Irak: ”Ett besök av stort symboliskt värde”

Tidigt på morgonen i söndags landade Vatikanens överhuvud i Erbil i norra Irak och togs sedan vidare till Mosul. Etappen anses ha varit den mest riskfyllda under påvens fyra dagar långa Irakvistelse och säkerhetspådraget har varit stort. TV4:s utrikespolitiska kommentator Rolf Porseryd beskriver besöket som symboliskt.

Många frågetecken efter militärkuppen i Myanmar: "En gåta"

Rolf Porseryd, utrikeskommentator TV4Nyheterna, reagerar med stor förvåning på militärkuppen i Myanmar. Den sittande ledaren Ang San Suu Chi, samt flera andra regeringsmedlemmar, greps i natt av militären som hävdar att valet som hölls i höstas omgärdats av fusk.

Rolf Porseryd sammanfattar Trumps fyra år vid makten

Donald Trump är nu inne på sitt sista dygn som president. Rolf Porseryd har tagit en titt tillbaka på hur hans presidentskap sett ut. Och hur det kommer att påverka kommande presidentens Joe Bidens tillvaro.

Trumps mardrömsvecka: Riksrätt och företagsras

Rolf Porseryd om Trumpimperiet som håller på att implodera: ”Det ser oroande ut för Trump”.
– Hur många som helst som tar sina händer från Trump i företagsvärlden. Tydliga markeringar att man inte vill ha med Trump att göra.

FBI varnar för fler protester: ”Biden bakom skottsäkert glas”

USA-korrespondent Stefan Borg är på plats i Washington och rapporterar bara ett par hundra meter från platsen där Trump höll talet innan kaoset bröt ut i kongressen. På tisdagen så kom Trumps uttalande om att Demokraterna håller på med ”häxjakt”. Rolf Porseryd är utrikespolitisk kommentator och medverkar i studion. Så förbereder sig Joe Biden på att bli nästa president.

Demokraten Warnock utropas till segrare i senatsvalet i Georgia: ”Historiskt besked”

Det står nu klart att demokraten Raphael Warnock är segrare i senatsvalet i Georgia. Och det är oerhört jämt när det kommer till den andra senatsplatsen
Rolf Porseryd reder ut vad som avgör resultaten i Georgia där rösträkningen fortfarande pågår efter senatsvalet.
Det handlar om 2 platser som avgör om demokraterna eller republikanerna får makten över senaten. Utan en majoritet där får presidenten svårt att genomföra sin politik. Stefan Borg rapporterar direkt från Savannah i Georgia. Den nära framtiden är oerhört spännande, säger Porseryd där president Trumps agerande kommer att fortsätta sätta käppar i hjulet för Biden.

Kina är pandemins impopulära vinnare: ”Man vill mörka”

Rolf Porseryd, TV4Nyheternas utrikeskommentator, om de senaste dödssiffrorna från Kina. Siffror som ligger lägre än Sverige trots en mycket större befolkning. Men går det att lita på rapporterna? Hur påverkar detta den redan frostiga relationen med USA? Och hur kan landet har en ekonomi som går uppåt? Dessutom så lämnar Johan Björnfot en rapport från Wuhan där smittan ska ha startat, där en mobilapp blivit obligatorisk.

25 år sedan Daytonavtalet – "Ett ohyggligt krig bara timmar bort"

I dag är det 25 år sedan Daytonavtalet som satte punkt för Bosnienkriget skrevs under. Ett krig som startade med Jugoslaviens upplösning och som har kallats Europas största katastrof i modern tid där 200 000 människor förlorade livet. Vår utrikeskommentator, Rolf Porseryd var på plats då och rapporterade från kriget.

Demokratin i kläm under pandemin: "Yttrandefriheten är hotad"

Samtidigt som USA närmar sig ett vaccin har International IDEA, en internationell mellanstatlig organisation baserad i Stockholm, presenterat en rapport om hur pandemin präglat den demokratiska stämningen i landet. Rolf Porseryd, utrikeskommentator, analyserar läget.

Rättsprocesser väntar Donald Trump: Kommer sannerligen dömas

Rolf Porseryd går igenom veckans stora utrikeshändelser och pratar om överlämnandet av presidentposten i USA. Han pratar också om att Iran kräver hämnd efter mordet på kärnfysikern och det senaste efter militäroffensiven i Tigray i Etiopien.

Trump vägrar acceptera valresultatet: ”Ska försöka med massmöten”

Stefan Borg är utrikeskorrespondent på plats i New York. Han rapporterar om en sittande president som vägrar acceptera valresultatet – att USAs nästa president kommer heta Joe Biden. Istället så utropar Donald Trump sig som vinnare i flera delstater. Rolf Porseryd är utrikeskommentator och berättar om hur Trump splittrar det Republikanska partiet.

Marcus: ”Det är viktigare att det blir rätt än att det går snabbt”

Marcus Oscarsson och Rolf Porseryd om rösträkningen som kan avgöra valet. Biden knappar in medan Trump vill stoppa rösträkningen. Trump menar att de delstater Biden vunnit ska utredas för valfusk. Ett resultat kan bli klart redan i natt om Biden tar Pennsylvania, säger Oscarsson.

Fredrik Reinfeldt: ”Orolig och stökig tid för Trump”

Trump sitter kvar i Vita Huset fram till 20 januari om Republikanerna förlorar kommer de tvingas hantera förlusten på något sätt, säger Reinfeldt. Det kan komma att heta en stulen valförlust som Trump utsatts för.
Rolf Porseryd, menar att det andas desperation hos Republikanerna nu.