Plastikkirurgerna

Slut för säsongen
Slut för säsongen

Senaste från Plastikkirurgerna

Linda: "Jag vill inte ha stora bröst"

29-åriga Linda är missnöjd med sin kropp efter att ha gått igenom två graviditeter.

29-åriga Linda är missnöjd med sin kropp efter att ha gått igenom två graviditeter.

Linda har fött två barn. Hon tränar regelbundet men har inte lyckats bli av med den överflödiga huden på magen, och dessutom är hon missnöjd med sina bröst. Hon söker hjälp hos plastikkirurgen Paolo Montemurro på Akademikliniken i Stockholm.

Klicka på bilden ovan för att se klippet.

Cancerdrabbade Susanne: "Det har varit väldigt jobbigt"

Susanne är tillbaka på Akademikliniken för ytterligare en i raden av plastikoperationer efter cancersjukdomen som förstörde hennes ansikte.

Susanne är tillbaka på Akademikliniken för ytterligare en i raden av plastikoperationer efter cancersjukdomen som förstörde hennes ansikte.

För tredje gången ska Susanne opereras för att fixa till sin näsa. Se ett klipp ur sjunde avsnittet av andra säsongen av Plastikkirurgerna.

Klicka på bilden ovan för att se klippet.

39-årige Tobias blev ansiktsförlamad - av tumör

Tobias hade en tumör i huvudet som opererades bort - med ansiktsförlamning som följd. Nu är han på Akademikliniken för att komma tillrätta med problemet genom...

Tobias hade en tumör i huvudet som opererades bort - med ansiktsförlamning som följd. Nu är han på Akademikliniken för att komma tillrätta med problemet genom att plastikkirurgen Per Hedén ska transplantera en muskel från ryggen till ansiktet.

Klicka på bilden ovan för att se klippet.

Cancern förstörde hennes näsa

Susanne drabbades av cancer i näsan, och är på Akademikliniken för att göra den första i en rad plastikoperationer.

Susanne drabbades av cancer i näsan, och är på Akademikliniken för att göra den första i en rad plastikoperationer.

Klicka på bilden ovan för att se klippet.

Plastikkirurgerna svarar

Här svarar Akademiklinikens experter på besökarnas frågor om plastikkirurgi och skönhetsingrepp.

Här svarar Akademiklinikens experter på besökarnas frågor om plastikkirurgi och skönhetsingrepp.

Fråga: Skulle vilja göra en kombinerad bröstförstoring/bröstlyft. Jag är 58 år och undrar om ni anser att jag är för gammal. Rekommenderar ni en viss åldersgräns?

Birgitta, 58 år

Svar: Det finns ingen övre åldersgräns utan det viktigaste är att du är frisk. Rökning är exempelvis ett större hinder än ålder. När det gäller ålder är det också viktigt att ha realistiska förväntningar på resultatet. Jag har gjort många sådana operationer som du nämner på personer som är mycket äldre än dig och det har blivit mycket fina resultat.
Ulf Samuelson, Plastikkirurg

Fråga: Jag har gjort en ansiktslyftning samtidigt korrigerades övre ögonlocken. Resultatet är att jag nu inte kan höja på mina bryn. Kan detta komma tillbaka av sig själv?

Marie, 52 år

Svar: Det beror på när du gjorde operationen. Direkt efter en operation kan det vara så att musklerna kan ha påverkats. Normalt sett är funktionen dock tillbaks helt inom ett halvår. Var det längesedan som du gjorde operationen skulle jag rekommendera att du kontaktar kliniken där du gjorde operationen och be att få komma på ett uppföljningsbesök.
Jan Jernbeck, Plastikkirurg

Fråga: Hur kan man få bort ärr som man har fått efter acne i ansiktet?

Emma, 18 år

Svar: Det finns en hel del man kan göra för att avsevärt förbättra ärr efter acne. För ytligare ärr kan kemisk peeling ha bra effekt men vid djupare eller mer utbredda ärr är det mer effektivt med ärrslipning med hjälp av laser.
Petra Kjellman, Hudläkare

Fråga: Fick en ansiktsförlamning 1980 har problem med höger ansiktshalva, Går det att göra något så många år efter?
Gun, 66

Svar: Det finns egentligen ingen tidsbegränsning för om en ansiktsförlamning kan åtgärdas. Oftast finns det något man kan göra för att förbättra situationen även om det gått mycket lång tid. Det är samtidigt viktigt att förstå att en ansiktsförlamning som varat mycket länge alltid kommer att påverka ansiktets muskulatur och muskulatur som varit utan nervförsörjning under flera år kommer att bli permanent påverkad och skadad. Trots detta kan man ju göra en hel del för patienter med ansiktsförlamningar även om det aldrig kommer att göra så att ansiktsfunktion och motorik blir helt normaliserad. För att bedöma vad som går att göra i ditt fall krävs en ordentlig undersökning eller åtminstone en första bedömning baserad på bilder som illustrerar dina ansiktsrörelser. Det bästa är dock ett personligt besök.
Per Hedén, Plastikkirurg

Fråga: Jag har fått en halvsidig ansiktsförlamning (i v. 38 av graviditeten och jag kunde därför inte behandlas med kortison). Nu har det gått ca 3 månader och det har blivit lite bättre, men det är mycket kvar. Läkarna säger att man inte opererar förrän det har gått ett år. Stämmer detta?

Mari, 32 år

Svar: Problemet med en ansiktsförlamning är att muskler som är utan nervförsörjning under en längre tid blir skadade. En muskel som inte har några nervimpulser under 1-2 år kommer att få ärrbildningar och omvandlingar som gör att den inte fungerar på ett normalt sätt. En förlamning i ansiktet som stått mer än 2 år går aldrig att reversera utan för att återfå normal motorisk aktivitet måste nu muskulatur tillföras. Denna muskel kan lånas från ben, rygg eller bröstmuskulatur men det är ett komplicerat och stort ingrepp. Om nervimpulser kan återskapas på ett tidigt stadium, inom de första månaderna efter en förlamning kan man således minimera problemen med skador av muskulaturen i ansiktet. Det stora problemet är dock att veta i förväg om ansiktsförlamningen kommer att spontant förbättras eller inte. Glädjande nog är den typ av ansiktsförlamning som du drabbats av, så kallade Bells pareser, något som går tillbaka helt och hållet i 75% av fallen. 15% av patienterna får dock besvärande restsymptom och nära 10% av patienterna mycket uttalade besvär. Det är dessa patienter man skulle vilja hjälpa på ett tidigt stadium med nervtransplantationer och sådana nervtransplantationer bör göras så tidigt som möjligt. Problemet är dock att diagnosticera vilka patienter som behöver denna åtgärd. Således är vetenskapen och läkarkåren lite kluven i hur aktiv man skall vara med handläggning av den typ av ansiktsförlamningar du har. Själv förordar jag en ganska aktiv handläggning med tidiga nervtransplantationer men dock i fall som ditt där du redan nu har upplevt en påtaglig förbättring bör man sannolikt avvakta. Du är givetvis välkommen på en konsultation och bedömning för att mer säkert kunna avgöra vad som är lämpligt i ditt fall.
Per Hedén, Plastikkirurg

Fråga: Kan man förminska sina vader? I sådana fall hur går operationen till?
Natalie, 26 år

Svar: Ja det går. Det vanligaste är att man då gör en fettsugning eftersom det ofta finns en del fett i vader och vrister att ta från.
Jan Jernbeck, Plastikkirurg

Fråga: Jag undrar om man kan hissa upp brösten så att de sitter där de en gång satt?
Helen, 51 år

Svar: Man kan göra lyft av brösten. Då formar man om brösten genom att flytta upp bröstvårtan. Ibland kombinerar man detta ingrepp med ett inplantat för att få en fylligare överdel.
Jan Jernbeck, Plastikkirurg

Fråga: Jag har en fråga angående stussinplantat. Hur stor erfarenhet har ni av det och vilket resultat kan man vänta sig?
Maria, 32 år

Svar: Vi har en stor erfarenhet av detta. Det är ett av de mest smärtsamma ingreppen under perioden efteråt. Men är man förberedd på detta är resultatet en betydligt mer utfylld stuss. Det vanliga är att man lägger inplantat mellan skinkorna.
Jan Jernbeck, Plastikkirurg

Fråga: Jag undrar varför ni gör snittet under brösten när ni gör bröstförstoring. Varför inte ett mindre synligt snitt, exempelvis i armhålan?
Nadja, 21 år

Svar: Vi gör snittet under bröstet eftersom vi lägger in ett nytt underbröst. Det går att gå in via armhålan men risken är större att få ett synligt ärr där. Om ett ärr ligger under bröstmuskeln, i vecket är det näst intill omöjligt att se, även när du bara har en bikini på dig. Har du ett ärr i armhålan syns det desto mer, om du till exempel har en axelbandslös klänning på dig. Går man via armhålan finns det också risk att man skadar en nerv som gör att du kan tappa känseln i bröstvårtan. Det väldigt viktig att komma ihåg att en operation handlar om säkerhet och att välja de alternativ som ger minst risk för komplikationer.
Paolo Montemurro, Plastikkirurg

Fråga: Jag undrar hur stor risken är för komplikationer vid en bröstförstoring och bröstlyft? Vilka är riskerna vid dessa operationer?
Ebba, 25 år

Svar: Det finns ingen riskfri operation. Jag brukar säga att plastikkirurgi inte är magic utan verklig kirurgi. Säger en kirurg att en operation är riskfri ska man fråga sig om han är seriös. Vid varje operation finns en risk för infektion och blödning. I dessa fall är det sällan något livsfarligt, utan är lätt att ta hand om. Men det måste tas om hand med en gång. Därför är det mycket viktigt att man inför en sådan här operation vänder sig till en seriös klinik med specialiserad personal som är öppen dygnet runt. Fråga inför en konsultation hur uppföljningen ser ut och vilken trygghet du har om det skulle bli en komplikation. Risken för en komplikation vid en operation som de du frågar om är dock ganska liten.
Paolo Montemurro, Plastikkirurg

Fråga: Röda blodkärl runt vristerna, vad finns att göra?
Helen, 53

Svar: Lite beroende på hur kärlen ser ut kan man prova laserbehandling eller att med en tunn fin nål injicera ett ämne, aetoxysclerol, i blodkärlet så att det stänger sig.
Petra Kjellman, Hudläkare

Fråga: Varför måste man väga en viss vikt och sluta röka? Jag ska operera mina bröst så att de blir mindre.
Lena, 61 år

Svar: Att man inte opererar någon med kraftig övervikt beror på att det innebär en ökad hälsorisk. Vid en operation måste man alltid se till säkerheten först och främst. Utöver hälsorisken är det en fråga om resultat. Vi ser gärna att en person går ner i vikt innan den gör en operation istället för efteråt. Detta för att slutresultatet kan påverkas av att kroppen ändras vid viktnedgång.
När det gäller rökning visar vetenskapliga studier att rökning kan påverka läkningen och orsaka allvarliga sårläkningsproblem. Det kan till och med leda till nekros, där vävnaden dör. Studierna rekommenderar därför att man inte ska röka en månad före och en månad efter operationen.
Riikka Veltheim, Plastikkirurg

Plastikkirurgerna svarar

Här svarar Akademiklinikens experter på besökarnas frågor om plastikkirurgi och skönhetsingrepp.

Här svarar Akademiklinikens experter på besökarnas frågor om plastikkirurgi och skönhetsingrepp.

Fråga: Hur kan man ta reda på om ett plastikföretag är seriöst?
Camilla, 41 år

Svar: För att ta reda på om en klinik är seriös bör du skaffa dig information om läkarna och om kliniken. Det är viktigt att de som arbetar där är välutbildade och har en gedigen erfarenhet av estetisk kirurgi. Detta är ingenting som du ska tveka om att fråga om. Försäkra dig om att läkaren är specialist inom plastikkirurgi och ta reda på hur många liknande ingrepp denne har gjort. Det är också viktigt att ta reda på om kliniken har resurser och kompetens att ta hand om dig som patient på rätt sätt samt att ta hand om eventuella komplikationer. Fråga kliniken vad som gäller vid uppföljning och komplikationer. Plastikkirurgi kostar mycket just därför att den är resurskrävande och för att allt från lokaler till personal ska ha hög kvalitet och vara säker.
Per Hedén, plastikkirurg

Fråga: Hur vet man om ens kirurg är medlem i Svensk Förening för Estetisk Plastikkirurgi?
Anonym

Svar: Denna information hittar du på föreningens webbplats: http://www.sfep.se/medlemmar
Per Hedén, plastikkirurg

Fråga: Jag har en ansiktsförlamning som jag fick 1980, vilket förstört mitt liv. Hur ska jag göra för att få en undersökning och se om det går att göra något åt mig. Kanske är det försent, men ert program gav mig en strimma hopp.
Gun, 66 år

Svar: Det finns ofta något att göra, även om man är något äldre. Det finns 25 olika åtgärder för en patient med ansiktsförlamning. Mitt råd till dig är att boka in en konsultation med en läkare som har stor erfarenhet av operationer som denna för att se vad man kan göra.
Per Hedén, plastikkirurg

Fråga: Jag har ett ögonlock som hänger ned över ena ögat, mer och mer för varje år. Finns det något att göra åt det? Och vad skulle det kosta?
Inger, 64 år

Svar: Lyftmuskeln till ögat kan ha försvagats, vilket kan göra att ögonlocket hänger ned mot pupillen. Denna lyftmuskel kan man strama upp. Det kan också vara hud som hänger ned och detta åtgärdar man genom en ögonlocksoperation. För att bedöma vad det handlar om i ditt fall rekommenderar jag att du bokar in en tid för konsultation hos en erfaren läkare. I detta fall kan det till och med räcka med en bild för att avgöra vad det rör sig om. Skicka gärna en bild och beskriv tillståndet till oss så kan vi förklara varför ditt ögonlock hänger, vad man kan göra åt det och hur mycket det skulle kosta.
Per Hedén, plastikkirurg

Fråga: Jag är en tjej på 30 år som har fött 3 barn. Jag är nöjd med nästan allt på min kropp, förutom brösten. Hade ganska stora innan jag fick barn, men idag är det inte mer än skinn kvar. Detta tar mycket på mitt psykiska mående och jag har funderat länge på att göra något åt det. Problemet är att jag har psoriasis och det gör mig orolig för eventuella ärr som blir. Oftast brukar det komma där ärr bildas efter sår, men inte alltid. Har ganska utbrett på de vanligaste ställena och om jag smörjer in mig dagligen så håller jag det nere. Min fråga är vad det finns för risker om jag fyller och lyfter brösten?
Lydia, 30 år

Svar: Eftersom man inte helt och hållet vet vad psoriasis beror på finns det onekligen en risk för att den kan försämras i samband med en operation. Är det en immunologisk sjukdom kan en operation, med den ökade belastningen på kroppen som en sådan innebär, göra att psoriasis kan uppstå. Jag har dock utfört många operationer på patienter med psoriasis och inte sett några sådana fall. Men jag kan inte lova att detta gäller för alla. Mitt råd är att du överväger risken med att få psoriasis i ärren mot den vinst du skulle se i att fylla och lyfta brösten. Vid en konsultation får du tillsammans med läkaren diskutera kring det hela och även titta på hur aktiv och utspridd din psoriasis är.
Jonas Röjdmark, plastikkirurg

Fråga: Jag undrar om man kan få bort operationsärr? Jag gick igenom en hjärtoperation förra året. Kan man göra så att det syns mindre?
Soraya, 25 år

Svar: Hur fint ett ärr blir beror egentligen på tre faktorer.
Det beror på kirurgen som utför operationen och om denna har använt rätt teknik och rätt instrument för att få ett så fint ärr som möjligt.
Det beror också på patienten och att denna inte ägnar sig åt någon överdriven fysisk aktivitet under läkningen samt håller en bra hygien och undviker att sola.
Slutligen beror det också på naturliga variationer mellan individer.

Det går inte att göra ärrplastik så att ärret helt försvinner, men det går ofta att göra det snyggare. Mitt råd är att du bokar in en tid för konsultation så att en erfaren plastikkirurg får titta på ditt ärr och berätta vad som kan göras åt det.
Jonas Röjdmark, plastikkirurg

Fråga: Jag är 29 år gammal och har fått ett barn som fyller 8 år i augusti. Efter graviditeten fick jag en jättestor mage och har sett ut som en gravid på sju månader sedan dess. Jag har tränat och gått ner 20 kg efter graviditeten, men magen är kvar. Vad kan ni rekommendera?
Malin, 29 år

Svar: Det du beskriver är med största sannolikhet en kirurgisk situation. På magen finns två stora muskler som sitter ihop och skapar en stabil vägg som håller inne magen. När man är gravid drar sig muskulaturen åt sidan och separeras för att ge utrymme åt det växande barnet. Ibland går inte musklerna ihop igen och när det inte finns en stark vägg på magen kan man uppleva en stor mage såsom den du beskriver. Det spelar då ingen roll om du tränar 10 timmar per dag, utan det är bara ett kirurgiskt ingrepp som kan hjälpa. Kirurgen syr då ihop musklerna igen och stänger utrymmet mellan dem så att de återigen håller ihop magen.

Vid en graviditet finns det ofta ett fett- och hudöverskott på magen och detta går att ta bort kirurgiskt.
Paolo Montemurro, plastikkirurg

Fråga: Jag har en liten fettkula precis ovanför ögonbrynet (den ser lite ut som en vårta eller ett horn). Går det att ta bort den utan att det blir ett fult ärr? Vad kostar ett sådant ingrepp?
Allin, 23

Svar: Måste man skära i huden blir det alltid ett ärr, även om man som plastikkirurg kan sy väldigt noga så att ärren nästan inte syns. Ansiktet har en väldigt bra blodcirkulation, vilket brukar innebära att det blir fina ärr, men detta är högst individuellt och man kan aldrig lova hur ett ärr kommer att se ut efteråt. Det du beskriver låter som en lipom (en fettknöl) och borde gå relativt lätt att ta bort. Beroende på storleken och placeringen brukar ett sådant ingrepp landa runt 5-8 000 kr. Detta går att avgöra vid en konsultation där läkaren och du tillsammans tittar på fettknölen.
Paolo Montemurro, plastikkirurg

Fråga: Jag undrar om ni har en övre åldersgräns för en magplastikoperation?
Christina, 64 år

Svar: Nej, det finns ingen åldersgräns utan enbart medicinska begränsningar. Läkaren tittar på hur du klarar av en operation med de påfrestningar som detta innebär för kroppen. Här är säkerheten det viktigaste.
Jan Jernbeck, plastikkirurg

Fråga: Jag har gjort en gastric bypass för fem år sedan och gått ner 125 kg till 70 kg. Jag har hållit vikten bra och älskar att röra på mig. Men mina ben är inte så roliga. De hänger från insidan av låren och mina knän har som extra kuddar eller handtag på insidan. Jag kan aldrig gå i kjol eller klänning som inte går nedanför knäna och skäms och mår dåligt över hur jag ser ut. Det skaver och gör ont om jag inte har någon form av byxor på mig som separerar benen. Går det att göra något åt det?
Jennie, 39

Svar: Ja det finns goda möjligheter att göra något åt detta och att forma om benen. Jag tror att det för din del handlar om en kombination av en mindre fettsugning av kuddarna kring knäna samt en operation där man tar bort överbliven hud.
Jan Jernbeck, plastikkirurg

Fråga: Jag skulle vilja göra en försnävning av underlivet efter två förlossningar för 10 och 15 år sedan. Går det att få hjälp så att sexlivet blir bättre? Hur länge måste man vara sjukskriven? Jag jobbar inom äldrevården och har många tunga lyft.
Annika, 40 år

Svar: Sexlivet är ju en komplex sak som bygger på många olika faktorer, så ett bättre sexliv kan man såklart aldrig lova. Många som gör en operation där man återställer förhållandena i underlivet upplever dock en positiv förändring. Jobbar du med tunga lyft kan du behöva omkring 3 veckors vila, så att allt får möjlighet att stabilisera sig och att läka.
Jan Jernbeck, plastikkirurg

Fråga: Är man för gammal för att göra ett ansiktslyft när man är närmare 70?
Yvonne, 67 år

Svar: Man är inte för gammal för att göra ett ansiktslyft när man är närmare 70, tvärtom är det många kvinnor som gör ansiktslyft i denna ålder eller ännu senare. Här är det säkerheten och patientens hälsa som avgör och det är viktigt att kroppen klarar av de påfrestningar som en operation innebär.
Jan Jernbeck, plastikkirurg

Fråga: Vilken metod är mest skonsam när det gäller fettsugning av haka?
Malin, 34

Svar: Vanlig traditionell fettsugning är det absolut bästa här. Det innebär mist antal risker och ger bäst resultat.
Riikka Veltheim, plastikkirurg

Fråga: Hur motverkar man ytliga blodkärl på benen? Jag störs så oerhört mycket och vill få bort dem.
Ella, 22 år

Svar: Det kan man göra huvudsakligen genom att med en tunn fin nål injicera ett ämne, aetoxysclerol, i blodkärlet så att det stänger sig. Beroende på hur mycket ytliga blodkärl som du har på benen kan man behöva upprepa behandlingen någon gång.
Petra Kjellman, hudläkare

Fråga: Jag har svår Rosacea och undrar om det finns någon behandling förutom Tetralysal och Rocutan. Jag har provat båda, inte samtidigt, under lång tid (5 månader).
Marita, 49 år

Svar: Tyvärr finns det inget som botar Rosacea men det finns behandlingar som förbättrar symptomen. För en del hjälper lokal behandling. Det finns ett nytt preparat som visserligen innehåller tetracyklin, men i en mindre dos som är anpassad för Rosacea. Laserbehandling kan också hjälpa för vissa typer av symptom som t ex rodnad.
Petra Kjellman, hudläkare

Fråga: För ungefär 5 år sedan fick jag Co2-laserslipning mot mina rynkor under ögonen. Dessvärre tappade jag alla mina pigment och fick en genomskinlig rosa hudton. Finns det något som man kan göra för att återställa hudens färg och få ett pigmentresultat?
Carin, 35 år

Svar: Har du inte fått tillbaks pigmenten på fem år så finns det tyvärr inte något som man kan göra för att återställa detta.
Petra Kjellman, hudläkare

30-åriga Suzanna vill få bort "gravidmagen"

Suzanna tränar mycket och har gått ner i vikt, men blir inte av med sin överflödiga hud på magen efter sin graviditet. Hon söker hjälp på Akademikliniken.

Suzanna tränar mycket och har gått ner i vikt, men blir inte av med sin överflödiga hud på magen efter sin graviditet. Hon söker hjälp på Akademikliniken.

Klicka på bilden ovan för att se klippet.

Anita: "Jag skrämmer ju livet ur folk"

Anita lider av en tarmsjukdom som gjort att hennes tänder har förstörts. Nu är hon hos tandläkaren Christina för att få nya fina tänder av porslin.

Anita lider av en tarmsjukdom som gjort att hennes tänder har förstörts. Nu är hon hos tandläkaren Christina för att få nya fina tänder av porslin.

Klicka på bilden ovan för att se klippet.

Marie lider av den kroniska hudsjukdomen Sklerodermi

Marie har drabbats av den kroniska sjukdomen Sklerodermi som bryter ner hennes kropp - hon söker hjälp på Akademikliniken.

Marie har drabbats av den kroniska sjukdomen Sklerodermi som bryter ner hennes kropp - hon söker hjälp på Akademikliniken.

Klicka på bilden ovan för att se klippet.

Nu kommer Plastikkirurgerna tillbaka

Tisdagen den 24 maj klockan 21:00 i TV4 Plus är det premiär för den andra säsongen av Plastikkirurgerna.

Tisdagen den 24 maj klockan 21:00 i TV4 Plus är det premiär för den andra säsongen av Plastikkirurgerna.

Den andra säsongen av dokumentärserien Plastikkirurgerna tar tittarna bakom kulisserna på Akademikliniken i Stockholm dit folk vänder sig för att få hjälp med estetisk eller rekonstruktiv kirurgi.

Oavsett vilken anledning som ligger bakom patienternas beslut om operation så har de alla en och samma dröm när de stiger in på Akademikliniken - att förändra sina liv.

I åtta nya avsnitt får tittarna lära känna patienterna som ska operera sig och får en djupare förståelse för varför de vill lägga sig under kniven. Kameran följer patienterna både på kliniken och i deras hem.

I programmet får tittarna även bekanta sig med kirurger, sköterskor och övrig personal, samt få en inblick i hur det fungerar rent tekniskt under ett kirurgiskt ingrepp. Bland de återkommande personerna finns Akademiklinikens grundare Per Hedén och Jan Jernbeck.

Visa fler