Förra årets Polar Music Prize delades ut till hip hop-ikonen Grandmaster Flash, den tyska violinisten Anne-Sophie Mutter och Stiftelsen Playing for change. I år delas Polarpriset ut till två pristagare. Den amerikanska låtskrivaren Diane Warren samt den ryska operasopranen Anna Netrebko.

TV4 och TV4 Play sänder live från priscermonin och banketten
Priscremoni och bankett äger rum i Vinterträdgården på Grand Hôtel i Stockholm tisdag 9 juni 2020. TV4 Play direktsänder ceremonin och TV4 direktsänder från banketten. Mer information kommer. 

Anna Netrebko
Polar Music Prize 2020 går till den ryska operasopranen Anna Netrebko. Uttrycket "star quality" har en djupare innebörd i operavärlden. Att vara en virtuos sångare är inte nog. Som konstform handlar opera också om att fånga publikens uppmärksamhet. Ingen under modern tid gör detta bättre än operadivan Anna Netrebko. Som en recensent uttryckte det så personifierar hon ordet ”extra”. Med sin fantastiska röst och självlysande karisma är hon en större-än-livet-sångare som håller klassikerna vid liv, säljer slut varje föreställning och fångar uppmärksamheten även hos en publik som är ovan vid opera. Anna Netrebko öppnar dörrar. Hon var den första klassiska musikern som togs upp i Time Magazines lista över ”Top 100 Most Influential People”. När Anna Netrebko uppträder är det omöjligt att vända bort blicken.

I klippet här under berättar Anna Netrebko vad priset betyder för henne. 

Diane Warren
Polar Music Prize 2020 tilldelas den amerikanska låtskrivaren Diane Warren, en mästare på att skriva för den mänskliga rösten. Hennes poplåtar förkroppsligar den ovanliga kombinationen att vara lättlyssnade och samtidigt tillräckligt komplexa för att höras hundratals gånger och fortfarande säga något till lyssnaren. Diane Warren är den regerande drottningen över amerikansk populärmusik. Genom att skriva för artister som Céline Dion, Cher, Aerosmith, Whitney Houston, Beyoncé och Lady Gaga samt få elva Oscarsnomineringar för sina låtar till Hollywood-filmer, har hon fullbordat konsten att göra powerballader. Diane Warren äger själv alla sina låtar och driver sitt eget musikförlag, Realsongs, som blivit ett av de mest framgångsrika i världen. Att som sångare få en Diane Warren-sång är en gåva.

I klippet här under berättar Diane Warren vad priset betyder för henne. 

Se lista med tidigare mottagare av Polar Music Prize.