Den tävlande som sitter i Heta stolen ska svara på 15 frågor på sin väg mot miljonen. Till varje fråga får personen fyra svarsalternativ. Personen får välja på två olika pengaträd. I den ena har den tävlande tre livlinor till hjälp som används för att få hjälp med särskilt svåra frågor; han eller hon kan ringa en vän, välja bort två svarsalternativ eller fråga publiken.

Den tävlande har två säkerhetsnivåer, en på 10 000 kronor och en på 100 000 kronor - pengar som den tävlande är garanterad att få med sig hem om han eller hon når nivån. Med det andra pengaträdet får den tävlande ytterligare en livlina som innebär att man kan byta fråga, men med det nya pengaträdet är säkerhetsnivån på 100 000 kr borttagen. Den tävlande kan välja att dra sig ur tävlingen när som helst och gå hem med de dittills intjänade pengarna. För att komma till Heta stolen kan tv-tittarna bland annat ringa in och svara på frågor.

Bakom programmet PostkodMiljonären står Svenska PostkodLotteriet, ett lotteri där lottköparna har chans att vinna på sin adress tillsammans med sina grannar varje dag. I fredagens program av PostkodMiljonären visas ett inslag när veckovinsten delas ut.

Vinnarna i veckovinsten får besök av Magdalena Graaf eller Sandra Dahlberg som åker runt och delar ut vinstcheckar och bilar runt om i Sverige. Alla lottköpare i det vinnande postnumret vinner 10 000 kr per lott och prenumeranter som har vinnande postkod får 100 000 kr per lott. En vinnare i postkoden blir också ägare till en bil värd ca 290 000 kronor. Tre gånger om året visas även lotteriets extrautdelningar i den så kallade GrannYran. Då har grannar runt om i Sverige chans att vinna mångmiljonbelopp tillsammans.

Syftet med PostkodLotteriet är att generera pengar till välgörande ändamål. Lotteriets förmånstagare som hittills har fått dela på 1,8 miljarder kronor är Alzheimerfonden, Amnesty International, Astma - och Allergiförbundet, Barncancerfonden, BRIS, Cancerfonden, Diakonia, ECPAT, Erikshjälpen, Friends, Friluftsfrämjandet, Greenpeace, Hand in Hand, Hjärt-Lungfonden, Kooperation Utan Gränser, Kvinna till Kvinna, Läkare Utan Gränser, MinStoraDag, NHR, Naturskyddsföreningen, Nordens Ark, Peace Parks Foundation Sweden, Plan Sverige, PostkodLotteriets KulturStiftelse, Reumatikerförbundet, Rädda Barnen, Scouterna, Sjöräddningssällskapet, SOS Barnbyar, Svenska PostkodStiftelsen, Svenska Röda Korset, Sveriges Stadsmissioner, UNHCR, UNICEF och Världsnaturfonden WWF.