I helgen sänds det 500:e avsnittet av Postkodmiljonären och under alla program har Rickard Sjöberg ställt fler frågor än han kan minnas.
- Ibland kan jag titta på programmet och tänka ”vilken klurig fråga undrar vad rätt svar är”. Fast att det var jag som ställde den och jag som gav svaret, säger han.
Den rutinerade programledarens hjärta klappar alltid lite extra när människor som verkligen behöver pengarna är med och tävlar.
- Det var en kvinna som varit sjukskriven i flera år och öppet deklarerade att hon hade svårt att komma in på arbetsmarknaden igen. Hon hade flera obetalda räkningar och det hade varit knapert för henne. Hon fick med sig 150 000. Då kände man att pengarna kommit rätt, säger Rickard.

"Yrkesstolthet"


Men hur mycket han än känner för de tävlande skulle han aldrig hinta om rätt svar.
- Det skulle min yrkesstolthet sätta stopp för, säger han.
Men en gång råkade faktiskt tv-mannen försäga sig. Det när en kvinna fick frågan ”Vem är naken på omslaget på sin nya bok Den nakna sanningen”. Efter att ha använt livlinan 50/50 hade hon bara alternativen Linda Rosing och Lars Leijonborg kvar och svarade Lars Leijonborg.
- Då försa jag mig faktiskt. Jag tittade ner i skärmen och sa ”så det är Lars Leijonborg som är naken på omslaget till sin nya bok”.

Tidigare miljonvinnare


Då kom kvinnan på sig och rättade till svaret till Linda Rosing illa kvickt.
- Det var ganska dråpligt. Hon blev helt blockerad och tänkte bara på vem som skrivit en ny bok och glömde helt bort delen med att någon var naken, säger Rickard.
Det slutade med att hon gick från programmet med 20 000 kronor och Rickard minns mycket väl vad hon skulle använda pengarna till.
- Hon vände sig till sin Christer uppe på läktaren och sa ”Nu ska vi köpa bubbelpool”, säger Rickard.
För att fira det 500:e avsnittet läggs det på en extra nivå på pengaträdet. Så den som tävlar i kväll har chans att vinna fem miljoner kronor. Deltagaren har även möjlighet att utnyttja fem livlinor, den extra livlinan är att få hjälp av de tidigare miljonvinnarna i Postkodmiljonären med en fråga.