Nyhetstema

Regeringskrisen

Allt om den senaste utvecklingen i regeringskrisen efter att V, SD, M och KD riktat ett misstroendeförklaring mot Stefan Löfven

Allt om den senaste utvecklingen i regeringskrisen efter att V, SD, M och KD riktat ett misstroendeförklaring mot Stefan Löfven

Forskare uppmanar till ny utredning om strandskyddet

Frågan om strandskyddet kan bli ett hot mot Stefan Löfvens regering i höst, eftersom Miljöpartiet säger nej till Centerpartiets krav på mer flexibla regler.
Men om en kompromiss ska till behövs en helt ny utredning, skriver tre forskare på DN debatt i dag.

”En svag regering har blivit ännu svagare”

Den nya regeringen som presenterades I dag ser likadan ut som den gamla. Det meddelade statsminister Stefan Löfven i dag. Internt inom Socialdemokraterna höjs nu kraven på en mer vänsterinriktad politik, samtidigt som det fortfarande är oklart hur regeringen ska få igenom sin budget i höst. TV4Nyheternas politiske kommentator Ulf Kristofferson ger sin analys.

Retorikexperten om Busch tal: ”Sno på men erkänn!”

Retorikexperten Elinor Falkman analyserar politikernas tal under Almedalsveckan och delar med sig av knepen att hålla koll på när de talar. Hon reder även ut den stora snackisen: Snodde Ebba Busch delar av sitt tal från USA:s vice president Kamala Harris?
”Sno på, men erkänn!”

Marcus om regeringsbildningen: Rekordmycket käbbel

Stefan Löfven vann statsministeromröstningen men han möter ett helt nytt politiskt landskap. Marcus Oscarsson går igenom de stora konfliktlinjerna inför höstbudgeten. Just nu har vi förlorare på båda sidorna, säger Oscarsson. Budgeten är det viktigaste instrument en regering har för att kunna driva sin politik. Här går Oscarsson igenom hur Socialdemokraterna påverkats av krisen.

Se hela Stefan Löfvens pressträff här

Efter att ha röstats fram som statsminister på onsdagens omröstning, höll Stefan Löfven en pressträff. Här kan du se hela pressträffen. foto: SVT

Kristersson: ”Nu vet jag vilka partier som vill ha maktskifte”

Ulf Kristersson ger sin bild av det rådande polistiska läget inför dagens omröstning. M-ledaren menar att detta givit en tydlig varudeklaration om var alla står. Läget att själv gå upp och pröva statsministeruppdraget var i denna situation en omöjlighet. Man kan inte gå upp och hoppas på att nån fastnar i hissen vid omröstningen. Men en hel del har klarlagts under de röriga veckorna som diskussionerna pågått. Den största förändringen är enligt Kristersson att Centerpartiet gått från att vara en stabil del av borgerligheten till att bli ett stabilt stödparti till Socialdemokraterna.

Kristersson: ”Centern gör ett historiskt dåligt vägval”

Senare idag genomförs statsministeromröstningen, där riksdagen ska ta ställning till om Stefan Löfven får bilda regering, igen. Och i och med beskedet att den politiske vilden, som har en avgörande röst säger att hon släpper fram Stefan Löfven är det klart. Om beskedet säger Kristersson. Det saknas ett mandat till maktskifte. Vi har ett politiskt läge som inte kommer att avgöras förrän valet nästa år.

Idag kommer beskedet om Löfven fortsatt blir statsminister - fortsatt oklart politiskt innehåll

Idag klockan 14 är det statsministeromröstning i riksdagen och då kan riksdagen än en gång rösta fram Stefan Löfven som statsminister. Men säger riksdagen ja till Löfven så är framtiden ändå osäker för regeringen eftersom Löfven meddelat att han kommer avgå om han inte får igenom sin budget i riksdagen i höst. Susanne Nyström, DN, Anders Lindberg, Aftonbladet. och Benjamin Dousa, Timbro. Men den politiska vilden Amineh Kakabaveh och olika besked från C och MP gör situationen oerhört svår att tyda.

Kakabaveh släpper fram Löfven efter krav på S

En uppgörelse med Socialdemokraterna ligger bakom den politiska vilden Amineh Kakabavehs beslut att släppa fram Stefan Löfven i dagens riksdagsomröstning. Bland annat har Socialdemokraterna utlovat två gemensamma motioner med Kakabaveh.

Politisk vilde väntas släppa fram Stefan Löfven

Det mesta talar för att Stefan Löfven kommer röstas igenom som ny statsminister vid omröstningen i riksdagen i morgon. Sent nu på eftermiddagen gav den politiska vilden Amineh Kakabave besked om att hon tänker släppa fram Löfven.

Morgan Johansson: Januariavtalet upphävt – bortsett från tre punkter

Den politiska vilden Amineh Kakabaveh kommer att släppa fram Stefan Löfven (S) som statsminister. Beskedet kommer efter ett möte med justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S).

”Det känns väldigt skönt att få sånt här på plats. Många ser fram emot att lösa ut den här krisen”, säger Johansson.

Riksdagen bakom kulisserna: 1047 knappar ska testas

Claes Mårtensson, biträdande riksdagsdirektör, berättar om riksdagens scendamm inför statsministeromröstningen imorgon. Bland annat så har en hel del sommarledig riksdagspersonal blivit inkallade för att jobba extra.

Annie Lööf: ”Jag litar på Stefan Löfven”

Centerpartiet är redo att tolerera Stefan Löfven som statsminister igen. I samma veva går partiet även in i vad som kan kallas ”konstruktiv opposition” och lägger en egen budget i höst, berättar Annie Lööf. Partiet kommer att lägga ned sina röster i statsministeromröstningen på onsdag. En handling som ökar chanserna för att regeringskrisen åtminstone kommer lösas för tillfället. Partiledare Annie Lööf (C) svarar på frågan om det finns en uppgörelse mellan C och MP eller inte.

Jimmie Åkesson: ”Det inkompetenta ledarskapet börjar ge avtryck”

Under måndagskvällen var det Sverigedemokraternas Jimmie Åkessons tur att hålla tal, som en del av årets digitala Almedalsveckan. Åkesson tog bland annat upp fattigpensionärer, gängvåld, invandring och den svenska skolan.
Partiledaren gick också, inte helt oväntat, till attack mot Stefan Löfvens regering.