Rent hus

Slut för säsongen
Slut för säsongen

Senaste från Rent hus

Husmorsknep för storstädning

Oavsett om ditt hem är i behov av en storstädning eller bara behöver putsas upp lite så kan några bra städtips alltid vara bra. Husmorsknep kommer du långt...

Oavsett om ditt hem är i behov av en storstädning eller bara behöver putsas upp lite så kan några bra städtips alltid vara bra. Husmorsknep kommer du långt med. Här tipsar Marlené och Marie-Louise från programmet Rent hus.

Dammsugning

Om du har skruvar eller andra små föremål som skräpar på golvet, tex barnens leksaker, kan du trä på en nylonstrumpa på munstycket innan du dammsuger.

Svabba golvet

Undvik att kasta moppen ryckigt fram och tillbaka. Börja mot listen att dra försiktigt längs väggen. Slå ut hörnorna för att undvika att svabba hela golvet med gruset som ofta samlas där. Svabba sen utifrån och in med långa fina rörelser och ett bestämt grepp så att smutsen tas med. Blöt svabben ofta och snurra den så att smutsen slås ut.

Rengör element

För att enklast rengöra dina element - börja med dammvippan, fortsätt med diskborsten doppad i diskvatten. Torka sedan med en torr trasa, eventuellt lindad runt en gammal tandborste, så att du kommer åt överallt. Ett annat bra tips är att använda en fuktig trasa på en galge så kommer du åt emellan!

Dammiga persienner

Knepet för smutsiga persienner heter bomullsvantar. På med vantarna och dra mellan persiennerna med fingrarna. Behövs det kan du fukta dem lite. Bomullsvantar finns att köpa på apoteket.

Fläkten

Regelbunden rengöring av köksfläkten är viktigt, framförallt för att du inte ska få nedfallande bakterier i din mat. Rengör filtret i fläkten minst en gång i månaden, helst var fjortonde dag. Diska det i varmt vatten med ett milt diskmedel eller använd diskmaskinen.

Få bort blomflugor

Tänd en tändsticka och stoppa ner den med svavelsidan nedåt i blomjorden i din blomkruka. Detta fungerar utmärkt för att hålla blomflugorna borta.

Plastblommor

Blanda en del vatten och en del såpa i en blomflaska. Spraya på din blomma och skölj av i duschen. Så håller du dem enkelt rena och så kan de torka på balkongen.

Köksluckor

Polera köksluckor med möbelpolish då och då, det stöter bort fett och damm och håller dessutom matoset borta.

Rengör disktrasan

Förläng enkelt livslängden på din disktrasa. Koka upp vatten och trasan med lite diskmedel. Detta bör göras en gång i veckan, då dör alla bakterier.

Grillgallret i ugnen

Tag en bit ugnsfolie och gör en boll, istället för stålborste. Doppa bollen i coca-cola (eller såpa) och gnugga gallret, så försvinner smutsen.

Spisen

Det finns ett enkelt och miljövänligt sätt att få bort ingrodd smuts från spisen. Häll först på ättika sedan rikligt med bakpulver – låt det bubbla och fräsa ordentligt ett tag och rengör därefter som vanligt med en trasa och ljummet vatten.

Få bort lukten i diskmaskinen

För att få bort lukter av alla de slag strör man ut kaffebönor i den och låter den stå stängd en dag.

Stopp i duschrören

Spola dina avlopp med kokande vatten + en fjärdedels kopp bakpulver och 50 ml vinäger. Så får du enkelt och miljövänligt bort stopp i avloppet!

Putsa badrumskaklet

Badrumskaklet blir skinande blankt om du tvättar det med en miljöanpassad biltvättsvamp som innehåller vaxschampo. Efter tvätt spolar du av med duschslangen och låter självtorka.

Badkaret

Problem med ingrodd smuts i badkaret? Skär upp en grapefrukt, häll på salt och gnid på badkaret. Grapefrukten innehåller en syra som tar sig igenom smutsen och kombinationen salt och syra gör att halvan fungerar som en skrubborste.

Marie-Louise chattade med Rent hus-tittarna

Hon vet allt om bakterier, mögel och annat snusk som finns i våra hem. Professor Marie-Louise Danielsson Tham chattade med tittarna efter säsongsavslutningen.

Hon vet allt om bakterier, mögel och annat snusk som finns i våra hem. Professor Marie-Louise Danielsson Tham chattade med tittarna efter säsongsavslutningen.

camilla: Hej. Jag har en fråga. det är så att jag har en dusch som vattnet rinner i från och rinner bakom toaletten. det ligger där och mattan börjar mögla. hur kan jag få bort det vita (möglet) som sitter fast i plastmattan?
Marie-Louise: Försök med ättiksyra. Viktigast är dock att torka upp vattnet så fort Du duschat.

Ronny: Hur får man bort hobbyfärg från golvet som torkat. Det är vanlig golvmatta.
Marie-Louise: Svårt! Skrapa försiktigt med en nagel eller en trubbig kniv.

Madde: Vi bor ett hundratals studenter i ett hyresområde där silverfiskarna frodas. Jag har väldigt lite fiskar jämfört med andra. Men nu ska jag vara bortrest i 3 månader. Det är städat och skrubbat mest överallt. Men dom kommer förmodligen komma ändå. Finns det något mer specifikt som jag kan göra för att slippa se dom sen när jag är tillbaks?
Marie-Louise: Stryk ut lite av någon aromatisk olja på trösklar och andra ställen där de promenerar in.

Lars: Hey jag undrar hur man får bort pälsänglar? ni sa nåt om att man skulle ta nån olja... eller vad nu var du kanske kan förklara vad för olja?
Marie-Louise: Knyt tjärsnöre på lämpliga ställen eller droppa lite sandelolja eller cederträolja på ett melitta filter

Sandra 10 år: Hej!! Jag har en fråga! Är det inte lie äckligt att vara sån där som du? Alltså gå runt och plocka mögliga saker!? P.S I skolan har vi en miljöbok på en bild ser det ut som dig det är en expert också som du!
Marie-Louise: Jag tycker det är intressant, men det gäller att tvätta händerna ofta och ha plasthandskar om det är äckelpäckel.

annika: finns det möjlighet att ta bort silver fiskar?
Marie-Louise: Stryk ut någon eterisk olja på trösklar och golvlister.

bebban: jag får lätt damm i mina skarvar i mitt rum vad ska jag göra för att få bort det ska man göra nått speciellt
Marie-Louise: Skarvar av vad då? Försök med dammsugare eller blås rent med hårtork.

Mandy: Vår frys luktar illa. Vi har försökt med allt,tvättat frysen tagit bort mögliga sakerm.m
Marie-Louise: De som tillverkar frysar säljer något specialmedel.

Linda!: Ville bara säga Jätte bra program!! sen undrar ja hur de var man gjorde rent ungen, eller vad man hade till för att få rent innuti ugnen...
Marie-Louise: Roligt att Du gillar programmet. 2 delar flytande såpa och en del vatten strykspå/sprayas på i ugnen. Stäng luckan.Sätt på 100-150 grader värme i 15 minuter. Skölj noga med vatten.

Marie: Blir det ett till program av rent hus och när i sådana fall?
Marie-Louise: Vet ej. Fråga TV4. Om det blir ett till blir det samma tid nästa år.

Emma J.: Hej Marie-Louise!! Jag älskar erat program och följer det varje vecka! Synd att det var säsong avslutning nu :( verkligen tråkigt! Nu är det så här att jag skulle vilja fråga dig en sak, vi har ett stort hus på 13 rum, 2 bad rum och ett gigantiskt garage och det är mögel i huset. Vi alla i familjen har svår astma tack vare detta och det är väldigt stökigt. Hur ska man kunna få hjälp från er att hjälpa oss att städa? Snälla! Min familj (speciellt jag och Michaela - storasyster) hatar att städa och vill bara sitta vid datorerna eller tvn. Vi behöver hjälp! Ps, min systerson Gabriel, 5 år hälsar att ni rockar fett och det håller jag med om
Marie-Louise: Låter som Du bör ta hjälp av en saneringsfirma. Mögel är inget att leka med.

emil: hos vem var det väst att städa hos?
Marie-Louise: Det var olika sorters värstigheter från fall till fall.

Malin: hej hej jag heter malin o ag har kollat på varenda avsnitt av era avsnitt o jag fårstår inte hur ni orkar att åka runt till alla o få dom att städa o ha de fint hemma men sj har jag tipptopp hemma o jag tar massa ider frpn ert bra program hlsningar en städ galen tjej P.S jag har ett litet problem o de e jag får adrig bort svarta fläckar från mitt golv jag vet inte var de kommer från eller nått men har du nåt förslag så skulle jag bli jätte glad
Marie-Louise: Kanske från skor? Pröva med suddgummi.

Malin: hej hej jag heter malin o ag har kollat på varenda avsnitt av era avsnitt o jag fårstår inte hur ni orkar att åka runt till alla o få dom att städa o ha de fint hemma men sj har jag tipptopp hemma o jag tar massa ider frpn ert bra program hlsningar en städ galen tjej P.S jag har ett litet problem o de e jag får adrig bort svarta fläckar från mitt golv jag vet inte var de kommer från eller nått men har du nåt förslag så skulle jag bli jätte glad
Marie-Louise: Kanske från skor? Pröva med suddgummi.

Lena: Hej och stort tack för ett underbart program! Jag tycker att det skulle tycka att det vore intressant att få se i ett till synes "normalt städat" hem hur mycket bakterier och jox som döljer sig där. Det vore också jättebra om ni kunde ge ut era städtips i bokform - skulle bli försäljningssuccé, tror jag. Många pratar om ert program och man får en helt annan syn på städning och renhållning och man får upp ögonen för att det kan vara ganska äckliga saker som finns här och där. När kommer ni tillbaka i rutan? Ni är efterlängtade!
Marie-Louise: Skall fundera på bok. Det är TV4 som bestämmer om det blir en säsong till.

Agneta: Till tjejerna i rent hus och TV4! Kan ni lägga ut Tjerernas städtips/recept i ett textdokument? Vi är många som försöker skriva under programmets gång, men fokus hamnar som oftast på att titta och tänka:Aha!!! Vi vill ha dem i text alla recept på tex bikarbonat, citron, ättika osv osv... Eller tipsa om var vi hittar det!
moderator: Hej: Städtipsen hittar du här: http://www.tv4.se/1.318857/2008/05/07/stadtipsen_fran_rent_hus

Bengt: Hej Marie-Louise! Det är ju tur att det finns sånna som du! Som håller rent i våra svenska hushåll... Det ni har gjort är mycket uppskattat och och hoppas att fler som har skitigt hemma får er hjälp! Så tack än en gång! Men innan jag skickar detta måste jag bara fråga, vem var den värsta av alla ni varit hos denna säsongen?
Marie-Louise: Det var olika sorters värstigheter, alltså variation från fall till fall.

Emmelie Johanss: hur blir man legitemerad städexpert som du är?
Marie-Louise: Jag är legitimerad veterinär!

tove: hej! ni är mina idoler och jag tittar på rent hus varje vecka, jag undrar vad du har för utbildning?
Marie-Louise: Jag är veterinär och Marlene har läst på Uppsala universitet.

Lajla: Hej, Hur många tackar nej för att vara med i programmet?
Marie-Louise: Vet ej. Marlene och jag har inget med uttagningarna att göra.

Minna: vad fint du gör varje gång inmponera faktiskt! vill att du kommer till oss Norrby 120 storegården! många kramar familjen johansson
Marie-Louise: Gå in på TV4:s hemsida och anmäl er till programmet.

Torkel: Tjena Marie-Louise, Jag har alltit undrat hur man får bort en sperma fläck på bästa möjliga sätt? Mvh. Torkel i Kungsbacka
Marie-Louise: Först kallt vatten och diskmedel (för att proteinet inte skall koagulera). Sedan varmt vatten och diskmedel.

Peter: Läste att du jobbar i Grythyttan, hur är din relation med Carl Jan? :)
Marie-Louise: Vi har känt varandra i massor med år.

Sara: Är det roligt och komma till andra och lära dom hur man städar?
Marie-Louise: Det är roligt att lära ut saker

Cajsa: varför svarar inte marielouise på mina frågor?
moderator: Hej! Det har kommit över niohundra frågor och Marie-louise omöjligen kan hinna svara alla.Hav tålamod!

tove: du som är vetrinär. vad ska jag göra åt min kisses alla fästing huvud som han har kvar
Marie-Louise: Behandla kissen med antifästingmedel. Finns på apotek. Låt huvudena vara kvar såvida det inte blir infektion runt.Då måste Du gå till veterinär. Om Du petar på dem är det risk för infektion.

Mari-Anne: Hjälp vi har fått fläskängrar i köket. De trivs i kattmaten (torrfoder) vad gör vi? var kommer de ifrån? hur blir vi av med dem? Vi har inte smutsigt utan är noga med städningen. Kan de flyga?
Marie-Louise: Honorna flyger. Det måste finnas något kadaver någonstans som de frodas i. Mus eller fågel som katterna gett er i present?

Sigrid: Hur får man bort mörka intorkade fukt-fläckar (t ex från kattkiss eller läckande blomfat/krukor) ur parkettgolv?
Marie-Louise: Omöjligt att få bort. Fukten har gått ned i träet.

Elin: när en hund kissat inne och man missat fläcken och den torkat in lite, hur får man bort lukten som blir? tycker den sitter i länge.
Marie-Louise: Försök med utspädd ättika eller citronsaft. Specialmedel finns i djuraffärerna.

Helen: Hej, älskar verkligen ert program, ni gör så att man blir sugen på att städa :D min kille hittade en gammal gurka i sin kyls som var "Flytande", så fort man öppnar kylen så sprider d sig en hemsk "odör" i hela köket, ja har försökt göra rent med alla olika starka medel, ja har haft ättika ståendes i en skål inne i kylen men d e inget som hjälper så bra...har du några tips?
Marie-Louise: Stäng av kylen,plocka ur maten. Skrubba med varmt vatten och diskmedel. Skölj noga. Låt stå och vädra ett dygn. Sätt in ett par halverade citroner innan du slår på kylan igen.

Camilla: Vi fick besök av en hund. Efter det tycker vi fortfarande att det lukar i ett av rummen. Vad kan det vara och hur får vi bort det? Det var tre månader sedan och en gammal tik som var på besök.
Marie-Louise: Om den kissat eller bajsat inomhus leta upp resterna och rengör noga. Spraya sedan med utspädd ättika eller citronsaft.

Ebba: ligger det något i ryktet att man får färre fästingar om man tar rosmarinvatten på kroppen eller äter mycket bockhornsklöver?
Marie-Louise: Rosmarin användes förr för att hålla fästingar på avstånd. Även andra starkt doftande kryddväxter har använts. Alla dock utvärtes.

johanna: Hur blir jag av med mina kackerlackor, i synnerhet i badrummet? /Johan
Marie-Louise: Ring en skadedjursbekämpningsfirma.Du kan aldrig själv bekämpa kackerlackor.De blir bara fler och fler.

Lola: TJa detta är en viktig fråga. är det många som anmäler sig till programmet? det skulle vara bra och veta liksom hur stor är changsen att man kommer med om man anmäler sig. och åker ni runt i hela sverige?
Marie-Louise: Jag och Marlene har inget med uttagningen att göra. Vi åker vart som helst i Sverige. Om Du av castingpersonerna bedöms som ett "bra case" finns det goda chanser att komma med. Anmäl Dig och håll tummarna!

Karin: Hade du någon idol när du var liten Karin, 4 år
Marie-Louise: Nej. Bara katter!

Mli: Hej! Vi fans verkar enade över att vilja ha en liten behändig bok, komplett med Era samlade städtips. Om Ni skyndar Er skulle det kunna bli årets julklapp:) Blev jätteglad när jag såg det senaste programmet med återbesöken, hur Erat besök förändrat familjernas liv!
Marie-Louise: Skall fundera på bok. Dock blir det ingen till julen 2009.

malin: hej jag är 15 år och undrar om man får finnar av smink svampar...mvh malin
Marie-Louise: Du kan få finnar om Du inte rengör sminkborstar, svampar etc ofta och noga. Likaså om Du inte noga tvättar bort sminket innan Du lägger Dig.

Wivi: Hej! Jätteduktiga är ni! I dagens läge är ju kunskap om hemkunskap bortglömt. Finns väl inte alls med i skolorna. Speciellt de här barnfamiljerna är det så underbart att se skillnaden före och efter. De här barnen kan ju nu få leva normala liv! Efterlyser en bok, där era städtips är samlade. Den skulle ju också vara en trevlig påminnelse om de mänskliga och bra program ni gjort! Undrar också om du har något bra tips om hur jag skrämmer myror på flykten. Trots välstädat hem har nu tydligen myror fått för sig att det är kul att komma in! Provar just nu med kanel och cederträ men har idag slagit ihjäl ett 10-tal små myror! Ha så bra och hälsa din kompis också från Wivi
Marie-Louise: Skall fundera på bok. Du kan få myrorna att ändra riktning genom att lägga ut en marmeladklick någonstans där de får vara.

Peter: Hej Marie-Louise! Jag har extrem spindelfobi och undrar om du har något tips på något medel eller annat man kan göra för att spindlarna inte ska trivas i huset?
Marie-Louise: Tyvärr inte. Tänk på spindlarna som lyckospindlar och försök bli vän med dem.

Jessika: Hur får man bort skalbaggar i tvättstugan?
Marie-Louise: Försök komma på var de kommer ifrån.Om det är massor ta kontakt med en skadedjursfirma.

Helen: min hund fällr jätte mycker hela året om, han fäller så mycket att när man precis damsugit o han gått förbi så ligger d ett lager av håt på golvet igen...har du några tips om vad man kan göra åt d?
Marie-Louise: Kamma hunden varje dag. Om han fortsätter drälla hår beställ tid hos en veterinär för hälsokontroll.

Barbro: Hej! Är det fel att använda Klorin vid rengöringen av kattlådan?Finns alternativ? Jättebra om ni ger ut en bok med miljövänliga rengöringsmedel. Bra om det nämns vilken typ av ättika det ska vara:ättikssprit eller vinäger. Det är ett nöje att se er för ni är så glada och samtidigt avstressande
Marie-Louise: Skall fundera på bok. Klorin är ett bra desinfektionsmedel, men använd det inte för ofta med tanke på miljön.

louise: Jag ska om några veckor få min lilla kisse till mig , min grannes katt har fått småttingar, kan jag ha katten som både inne å ute katt? Bor i ett litet hyreshus men högst upp, så får gå ned å släppa in å ut och hur gör jag för att få den så kelig som möjligt? e redan nere å låter, min kisse få sniffa på mig å ligga på mitt bröst .
Marie-Louise: Kattstege upp till balkong eller fönster kan vara en idé. Katter är duktiga på att gå i koppel kan vara ett förslag. Svårt att undvika grannbråk med en katt som vill komma in. Glöm inte att vaccinera Din kattunge!

Fanny: Hur får man bort grodor ur källaren?
Marie-Louise: Bär ut dem och täpp till hålet där de kommer in.

Madeleine: Hej är en tjej på snart 18 år, bor hemma med föräldrarna och syster. jag diggar erat program. men jag tycker att det tråkigaste som finns är att städa. Men jag bör nog städa ganska ofta och noga, tror jag, jag har astma och kvalsterallergi, jag städar max 2ggr/månad. hur ofta behöver jag städa, och hur nogrant,hur gör jag för att städningen ska bli rolig...Hoppas på ett bra svar.. behöver värkligen tipps på hur man får städningen rolig. mvh madeleine
Marie-Louise: Du behöver städa varje dag eftersom Du har kvalsterallergi. Vädra mycket och låt sängen vara "öppen" hela dagen så att all nattfukt torkar upp. Lyssna på bra musik när Du städar och ha ett roligt förkläde på Dig.

madde: hej jag undrar hur man får en ungn skinande ren och hur man får plåtarna att se fina ut.. mvh madde
Marie-Louise: Läs på TV4:s hemsida!

Nelly: Halloj, ville bara säga att ni fått mig att städa och bli glad värje gång jag ser er på tvn. Hoppas att ni förstår hur ni förändrar typ alla liv i sverige med eran glädje och vilja, tycker att ni är grymt grymma. Men nu till frågan, snälla snälla hur kan jag få min morfar till att städa? :S, han är lite lat när det gäller sånt. take care kram nelly
Marie-Louise: Visa honom någr avsnitt från Rent Hus som Du förhoppningsvis spelat in.

bloondisen: Hej! Du är ju städexpert, men hur ofta brukar du städa?
Marie-Louise: Det är Marlene som är städexpert. Jag är mer allmän hygienexpert. Jag städar när det behövs.

Carina: Hej, det vore toppen om ni kunde ge ut en bok på olika medel som inte är skadliga för både djur och naturen och vad dom kan andvändas till. mvh carina
Marie-Louise: Skall fundera på saken

lola: TJa detta är en viktig fråga. är det många som anmäler sig till programmet? det skulle vara bra och veta liksom hur stor är changsen att man kommer med om man anmäler sig. och åker ni runt i hela sverige?
Marie-Louise: Marlene och jag har inget med uttagningen att göra.Vi åker över hela Sverige. Anmäl Dig på TV4:hemsida och håll tummarna!

Ella: När en kastrerad hankatt kissat på golvet kan man då få bort lukten på något sätt?
Marie-Louise: Rengör först med vatten och diskmedel. Stryk sedan på utspädd ätttika eller citron.

Anna: Är det hygeniskt att tvätta disktrasan i tvätt-maskin där man tvättar sina kläder?
Marie-Louise: Ja, om du har 60 grader eller varmare.

Fi: Hej Min kompis och jag sitter alltid som bänkade framför tv:n när Rent hus startar. Och jag undrar hur man putsar rent en kristallkrona, utan att det droppar så man slipper torka rent på golvet. Vill hälsa min kompis Big foot! som vi kallar honom.
Marie-Louise: Häng ett uppfällt paraply med insidan uppåt under kronan.

Amanda och Frid: Tycker du inte att det är snuskigt med alla småkryp och bakterier?
Marie-Louise: Nej, jag tycker de är söta och intressanta.

Ledsen: Hej jag älskar ert program. Men jag behöver verkligen hjälp. SNÄLLA SVARA JAG ÄR DESPERAT! Jag glömde våra sopor i vår nya fina bil i 3 varma dagar och när maken upptäckte det idag med vår lilla 10 månaders dotter så var stanken outhärdlig så dottern skrek och bilen går knapp att använda nu. Det luktar som ett sopptipp. Min man är rasande på mig...hur kan vi få bort lukten? Vi har vädrat idag men det hjälper inte.
Marie-Louise: Tvätta, tvätta och tvätta!

Arne: vartifrån kommer små baggar/kryp ifrån i skårpmjölet ifrån???
Marie-Louise: De finns med som ägg när du köper mjölet och kläcks sedan. Häll över allt mjöl i tättslutande burkar med lock så sprider sig inte djuren. Du kan också lägga de nyinköpta påsarna ett par dygn i frysen så dör äggen.

filip!: hej, jag har jusst flyttat i ett ytt hem, och det värkar som det finns bi bon överallt. det finns en ungefär en kubik meter stort i ute förådet och massa under alla mattor i förådet. hur tycker du jag ska görra för att få bort det ? hoppas det blir bok!
Marie-Louise: Ta hjälp av en skadedjursbekämpningsfirma.

Marianne Anders: Hej hej! Var kan man hitta någon som är professionell o kan hjälpa att rensa ut o sortera? Jag bor i Västerås Hälsningar, Marianne
Marie-Louise: Titta i telefonkatalogens yrkesregister eller leta med hjälp av internet.

Ella: Jag har en vuxen god vän som har en väldigt stökig lägenhet, så jag undrar om nästa gång programet kommer igång om ni ville åka dit? (han vill aldrig bjuda hem oss, han slänger in allting i sitt sovrum om någon kommer på besök)
Marie-Louise: Be grannen anmäla sig eller hjälp grannen att anmäla sig. Formulär finns på TV4:s hemsida.

Linnea: Hej! Jag undrar vad man kan använda för att göra rent spisplattor från sot och fett som runnit från stekpannan?
Marie-Louise: Strö på bakpulver och häll sedan på ättika.

isabelle: hej jag brukar dama av tv och datorn men dammen kommer till baka vad ska göra för att de inte ska kommsa till baka?? mvh isabelle p.s !! ni är bästtttt:):):):)
Marie-Louise: Torka efter med en trasa som Du blött i sköljmedel (avsett för tvätt) + vatten

Anna: Hur får man bort stearin från bokhyllan? Och hur får man bort klister-märkena från skåpet man klistarande fast som liten? Lena
Marie-Louise: Skrapa försiktigt med en klickskrapa (finns i järnaffären). Klistret från många klistermärken går att lösa upp med smör. Kolla dock så att materialet där de sitter fast inte suger åt sig fett för då kan det bli fula fettfläckar i stället.

Therese: Var kommer all damm ifrån. Jag damsugar ofta men ändå kommer det ständigt fram nytt. Kommer det utifrån eller från kläder!, eller hur uppkommer det?
Marie-Louise: Det kommer från kläder, mattor,gardiner och alla andra textilier. Det kommer också från människor och djur (hår, hudepitel).

Marie-Louise: Kära chattare! Tack för att ni skrivit till mig och för att ni uppskattar "Rent Hus"! Nu måste jag gå och lägga mig för att orka jobba i morgon! Jag har fått flera tusen frågor och bara hunnit svara på enbråkdel. Gå in på TV4:s hemsida och kolla alla städtips som finns där. Där hittar ni många av de svar som ni efterlyser. God natt och tack för den här säsongen! Kram! Marie-louise

Marie-Louise:

Städtips från Rent hus – Program 11

Här hittar du varje vecka de bästa städtipsen från Marlené och Marie-Louise i programmet. Så det är bara att sätta i gång och börja göra fint där hemma.

Här hittar du varje vecka de bästa städtipsen från Marlené och Marie-Louise i programmet. Så det är bara att sätta i gång och börja göra fint där hemma.

Rengör flaskor och annat som kommer i kontakt med bebisens mat

• Tvätta händerna med tvål och vatten.
• Diska all utrustning med varmt vatten och diskmedel. Använd helst en flaskborste.
• Om det är svårt att få bort mjölken från nappen hjälper det att gnugga den med grovsalt
• Skölj utrustningen noggrant.
• Lägg delarna i en ren kastrull och täck dem med vatten.
• Låt utrustningen koka utan lock i 5 minst fem minuter.
• Plocka upp delarna ur kastrullen och låt lufttorka. Det finns så kallade flaskkaktusar som är praktiska att torka sakerna på.

Så slipper du blomflugorna

Nu till våren börjar värmen komma och har du lämnat övermogen frukt eller en melittapåse framme så har du snart ett gäng bananflugor på besök!

Men då har Marie-Louise ett mycket enkelt och smidigt tips på hur du kan få bort dem. Blanda en del vatten, en del äppelcidervinäger och ett par droppar diskmedel (det sista för att få bort ytspänningen) i ett glas och ställ det vid diskbänken. Sen är det klart!

Inom några dagar har flugorna samlats i glaset och du slipper ha dem surrandes runt dig!

Putsa badrumskaklet

Badrumskaklet blir skinande blankt om du tvättar det med en miljöanpassad biltvättsvamp som innehåller vaxschampo. Efter tvätt spolar du av med duschslangen och låter självtorka.

Rengör glasdörren

Gnid in glasdörren, tex vitrinskåp eller glasskåp med citronsaft och torka med hushållspapper.

Rengör gulnad plast

Smörj in med såpa och låt stå över natten – torka bort nästa dag.

Få bort lukten i diskmaskinen

För att få bort lukter av alla de slag strör man ut kaffebönor i den och låter den stå stängd en dag.

Rengör strykjärnet

Ångstrykjärn avkalkas effektivt om du blandar en matsked 24-procentig ättika tillsammans med vatten i strykjärnets behållare. En tops doppad i ren ättika – 24 procent – rengör hålen på undersidan.

Bona golven

Kläck ett ägg och häll ut äggulan på golvet och gnid in med en trasa. Torka efter med fuktig trasa.

Obehaglig odör i badrummet efter nybytta blöjor?

Tänd en tändsticka, Lukten från tändstickan maskerar den illaluktande bajs-doften – det vill säga tar över och lägger sig på den.

Låglivade tulpaner

• Håller ni med om att tulpanerna växer lite för snabbt och börjar sloka alldeles för tidigt? Då ska ni blanda i ca två matskedar potatismjöl i blomvattnet. Det är stärkelsen i mjölet som ger dem längre hållbarhet!

Slipp katt- och hundhår

Torkar du ditt husdjur med ett fuktigt sämskskinn så fastnar det mesta av håret på sämskskinnet

Städtips från Rent hus – Program 10

Här hittar du varje vecka de bästa städtipsen från Marlené och Marie-Louise i programmet. Så det är bara att sätta i gång och börja göra fint där hemma.

Här hittar du varje vecka de bästa städtipsen från Marlené och Marie-Louise i programmet. Så det är bara att sätta i gång och börja göra fint där hemma.

Rengör dina glasögon

Använd lite varmt vatten och diskmedel att torka rent dina glasögon med!

Rengör element

För att enklast rengöra dina element - börja med dammvippan, fortsätt med diskborsten doppad i diskvatten. Torka sedan med en torr trasa, eventuellt lindad runt en gammal tandborste, så att du kommer åt överallt.

Ett annat bra tips är att använda en fuktig trasa på en galge så kommer du åt emellan!

Linoleumgolv

Blanda citronsyra med vatten och använd en svamp eller trasa. Citronsyran slipar bort den ingrodda smutsen på ett miljövänligt och skonsamt sätt, utan att det för den skull blir repor i golvet.

Rengör akvariet

Använd aldrig varmt vatten vid rengöring av akvarier, då uppstår spänningar i glaset kan leda till att det spricker. Använd gärna en svamp, inte en skrapa, för att undvika repor i glaset.

Ett bra tips är att använda ättika för att få bort gamla kalk avlagringar, skölj noga efter.

Dammiga persienner

Knepet för smutsiga persienner heter bomullsvantar. På med vantarna och dra mellan persiennerna med fingrarna. Behövs det kan du fukta dem lite. Bomullsvantar finns att köpa på apoteket.

Unken pälsjacka

Häng in jackan i en klädpåse och ställ in en skål med ättika 24 procent i botten. Knyt för och låt stå över natten. Morgonen efter är den unkna doften borta!

Experternas bästa vårtips

Varje vecka ger Rent hus-experterna Marlené och Marie-Louise sina bästa städtips – alltid enkla och miljövänliga. Här är ett urval med vårtema.

Varje vecka ger Rent hus-experterna Marlené och Marie-Louise sina bästa städtips – alltid enkla och miljövänliga. Här är ett urval med vårtema.

Tvätta fönster

Blanda ett par droppar diskmedel i en halv hink ljummet vatten. M visar hur man ska göra med fönsterskrapan och hur fönsterskrapan (gummiskrapa?) ska se ut för att uppnå bästa möjliga resultat.

Polera fönsterbänk i marmor/sten

Dra på dig en yllestrumpa el vante. Ta ofärgad skokräm och gnid in ordentligt på fönsterbrädan, det är viktigt att fönsterbrädan är ren och torr innan man börjar. Vänd sedan på vanten/strumpan och polera det glänsande.

Det är friktionen av yllestrumpan/yllevanten som ger värme och i sin tur att skokrämen tränger in ordentligt.

Rengör grillgallret

Tag en bit ugnsfolie och gör en boll, istället för stålborste. Doppa bollen i coca-cola (eller såpa) och gnugga gallret, så försvinner smutsen.

Gröna trädgårdsmöbler

Ta bort gröna algavlagringar på utemöbler genom att göra rent dem med 1 liter ljummet vatten + 2 dl ättika. Skölj noga efteråt med vanligt vatten.

Långlivade blommor

För att dina blommor ska stå sig längre kan du blanda i 2 msk strösocker och 2 msk vinäger i vattnet.

Ohyra på växter

Om du fått löss på krukväxterna, koka en rejäl knippa persilja i vatten och använd det avsvalnande koket att vattna med så försvinner de.

Näring åt krukväxter

Nästa gång du kokar potatis kan du spara potatisvattnet. När det har svalnat spär du ut det med ytterligare lite kallt vatten och vattnar krukväxterna med det.

Släng inte bort tebladen när du bryggt te i kanna. Lägg dem ovanpå jorden i dina krukväxter, de är ett utmärkt gödningsmedel!

Städtips från Rent hus – Program 9

Här hittar du varje vecka de bästa städtipsen från Marlené och Marie-Louise i programmet. Så det är bara att sätta i gång och börja göra fint där hemma.

Här hittar du varje vecka de bästa städtipsen från Marlené och Marie-Louise i programmet. Så det är bara att sätta i gång och börja göra fint där hemma.

Dammsugning

Om du har skruvar eller andra små föremål som skräpar på golvet, tex barnens leksaker, kan du trä på en nylonstrumpa på munstycket innan du dammsuger.

Tvätta fönster

Blanda ett par droppar diskmedel i en halv hink ljummet vatten. M visar hur man ska göra med fönsterskrapan och hur fönsterskrapan (gummiskrapa?) ska se ut för att uppnå bästa möjliga resultat.

Smutsiga väggar/dörrkarmar

Väggar inomhus kan rengöras med lite råriven potatis och vatten. Pröva också att gnida några dagar gammalt franskbröd på fläckarna – Kan testas på en dörrkarm!

Klinkersgolv

För att göra rent fogarna mellan klinkers kan du använda 24% ättiksyra, vilket tar bort det svarta. Låt verka 5-10 min, gnid in gång på gång och skölj med vatten. Använd en skurborste eller tandborste för att komma åt i de mindre springorna. Universallösningen med såpa och vatten fungerar också bra att tvätta klinkers med.

Putsa upp träsängen

Man ska undvika att olja in sängar med tex olivolja då det härsknar och börjar lukta. Det bästa är att använda vax. Ta vax på en svamp och smörj in. Fungerar även med parafinolja.

Kalkavlagringar på toaletten

Gör rent i toalettstolen med vatten, bakpulver och citronsyra och skrubba med en toalettborste. Lägg dessutom i ett ostronskal i vattenreservoaren för att avlägsna kalkavlagringar.

Plastblommor

Blanda en del vatten och en del såpa i en blomflaska. Spraya på din blomma och skölj av i duschen. Så håller du dem enkelt rena och så kan de torka på balkongen.

Köksluckor

Polera köksluckor med möbelpolish då och då, det stöter bort fett och damm och håller dessutom matoset borta.

Städtips från Rent hus – Program 8

Här hittar du varje vecka de bästa städtipsen från Marlené och Marie-Louise i programmet. Så det är bara att sätta i gång och börja göra fint där hemma.

Här hittar du varje vecka de bästa städtipsen från Marlené och Marie-Louise i programmet. Så det är bara att sätta i gång och börja göra fint där hemma.

Polera fönsterbänk i marmor/sten

Dra på dig en yllestrumpa el vante. Ta ofärgad skokräm och gnid in ordentligt på fönsterbrädan, det är viktigt att fönsterbrädan är ren och torr innan man börjar. Vänd sedan på vanten/strumpan och polera det glänsande.

Det är friktionen av yllestrumpan/yllevanten som ger värme och i sin tur att skokrämen tränger in ordentligt.

Rengör rottingmöbler

Börja med att dammsuga rottingfåtöljen, använd möbelmunstycket om du har ett. Ta sen såpavatten och tvätta av fåtöljen, använd tandborste för att komma åt trånga partier. Torka sedan rent med torr trasa.

Rengör din skärbräda

Diska av skärbrädan av trä ordentligt. Strö på salt, skrubba in saltet i skärbrädan med en rotborste och låt sen stå i ca 20 min. Skölj den sedan och du har en ren och bakteriefri skärbräda!

Rengöra ”snirklig” spegelram i förgyllt guld

Ta på dig mjuka vantar så att du inte skadar ramen. Man får absolut inte ha blöta eller fuktiga fingrar, det kan skada guldet. Ta sedan en mjuk borste, tex en brödpensel, och borsta bort damm försiktigt. Om det finns riktigt trånga ställen kan man använda en liten tandborste.

Håll dina stövlar snygga

Börja med att fetta in stövlarna så att skinnet inte spricker. Fyll sedan skon med tidningspapper, använd bomull om stöveln är spetsig. Ta sedan en petflaska och ställ i skaftet så håller stöveln formen.

Tröga byrålådor?

Går det trögt att öppna och stänga dina byrålådor? Ta lite stearinljus och smörj in kanterna så går det som på räls sen!

Frys in mat på rätt sätt

Lägg först in maten i folie så att det inte bildas luft runt som det kan göra i plastpåsar. Lägg sen foliepaketet i plastpåse och märk upp vad det innehåller.

Städtips från Rent hus – Program 7

Här hittar du varje vecka de bästa städtipsen från Marlené och Marie-Louise i programmet. Så det är bara att sätta i gång och börja göra fint där hemma.

Här hittar du varje vecka de bästa städtipsen från Marlené och Marie-Louise i programmet. Så det är bara att sätta i gång och börja göra fint där hemma.

Propp i avloppet

För att lösa propp i avloppet på ett miljövänligt sätt kan du spola med kokande vatten, 1/4 kopp bakpulver och 50 milliliter vinäger.

Rengöring med vaskrensare

Räcker inte den vanliga rengöringen för att få bort stoppet kan du prova en vaskrensare av gummi. Tejpa igen översvämningshålet i hon och tryck fast vaskrensaren över avloppshålet.

Fyll sedan tvättstället eller diskhon till hälften med vatten och pumpa upp och ned för att se om proppen lossnar av sugkraften. Om sugproppen inte fastnar ordentligt, släpp in lite vatten under den.

Frosta av frysen

Börja med att stänga av frysen. Koka vatten i en kastrull i omgångar och ställ in i frysen – det blir klart på en halvtimma. Koka helst i vattenkokare, det är mer energisnålt! Ha en plåt med kanter eller en skål under som samlar upp vattnet.

Rengör spisplattorna

Om spisplattorna är hårt smutsade rengör du dem lättast med en stålborste som du har doppat i rengöringsmedel. Glöm inte torka spisplattorna noga när du har rengjort dem.

Vill du kan du underhålla ytan på spisplattorna genom att gnida in dem med några droppar symaskinsolja.

Fettavtryck på väggen

Stryk tandkräm på en fuktig trasa och gnugga sedan på fläckarna. Torka av med en ren fuktig trasa och låt sedan torka.

Hur man rengör en rakhyvel

Fyll en liten skål med vinäger och bikarbonat, låt rakbladet/rakhyveln/saxen ligga i blandningen över natten. Nästa dag tar du ut den och torkar torrt. Sterilisera bladet med lite alkogel och lämna sedan för att lufttorka.

Stearinfläckar

Har du fått stearinfläckar på mattor eller möbler, sätt en papperspåse över fläcken och stryk med ett varmt strykjärn över. Papperspåsen då suger i sig stearinet och fläcken försvinner.

Dofttips – under vasken

Häll lite vodka i ett glas och sätt in under vasken, så får du bort otrevliga odörer. Vill du att det ska dofta gott kan du lägga i en vaniljstång i glaset.

Städtips från Rent hus – Program 6

Här hittar du varje vecka de bästa städtipsen från Marlené och Marie-Louise i programmet. Så det är bara att sätta i gång och börja göra fint där hemma.

Här hittar du varje vecka de bästa städtipsen från Marlené och Marie-Louise i programmet. Så det är bara att sätta i gång och börja göra fint där hemma.

Rostfritt stål

Kyl och frys av rostfritt stål är ju snyggt, men ofta kan man få jobbiga fingeravtryck som är svåra att få bort. Det finns en enkel lösning till detta - ta bara vanligt mineralvatten på lite hushållspapper och torka bort!

Kalkig och smutsig diskhon

Blanda lika delar ättika och vanligt kranvatten i en blomspruta. Spruta på utsatt område och låt det verka en liten stund, torka sedan av med lite papper och det blir skinande rent! Enkelt och miljövänligt!

Rengör kinamatta

Tro det eller ej men en kinamatta kan du göra rent med hjälp av ett ituskuret kålhuvud. Mattan blir då ren och får tillbaka sin lyster! Ett annat alternativ är att göra en blandning av mjöl och salt som får verka på mattan i ca 30 min. dammsug och skaka den efteråt. Trasmattor tvättas med såpa och vatten

Dammig soffa

Fukta ett lakan och lägg på soffan. Daska sedan med en mattpiska så sugs dammet upp i lakanet och flyger inte omkring i lägenheten.

Läderfåtölj

För fläckar är universalmedlet uppvispad äggvita. Man kan också prova grönsåpa och ljummet vatten. Sug upp fukten med en torr trasa. För att polera upp möbeln kan du använda bivax.

Ohyra på växter

Om du fått löss på krukväxterna, koka en rejäl knippa persilja i vatten och använd det avsvalnande koket att vattna med så försvinner de.

Näring åt krukväxter

Nästa gång du kokar potatis kan du spara potatisvattnet. När det har svalnat spär du ut det med ytterligare lite kallt vatten och vattnar krukväxterna med det.

Släng inte bort tebladen när du bryggt te i kanna. Lägg dem ovanpå jorden i dina krukväxter, de är ett utmärkt gödningsmedel!

Få bort blom/bananflugor

Ställ fram en skål med en blandning av vatten, ättika och lite diskmedel. Helst bör skålen vara gul på insidan, eftersom myggorna dras till gult. De sätter sig då på vattnet och ramlar i och drunknar eftersom ytspänningen minskar med diskmedlet.

Få bort kattkiss

Blanda citron och ättika, doppa en trasa/svamp i och stryk på de ställen katterna brukar kissa. Då kommer inte katterna vilja kissa där längre.

Marléne svarar på tittarfrågor

Hur får man rent kaklet, mattan, duschkranen och skjortan? Rent hus städexpert Marléne Eriksson vet. Här svarar hon på tittarnas frågor om städning.

Hur får man rent kaklet, mattan, duschkranen och skjortan? Rent hus städexpert Marléne Eriksson vet. Här svarar hon på tittarnas frågor om städning.

Thorsten, Alingsås: Jag älskar vita skjortor men krage och manschett blir inte riktigt vita när jag tvättar i maskin. Hur gör jag för att få rent dem? Och varför gulnar skjortorna när de hänger en tid?

Marléne: Du kan använda klorin för att få skjortorna riktigt rena. Vill man inte använda det för miljöns skull går det att lägga skjortorna i blöt i ett ätticksbad innan tvätten.

Men det beror också vad det är för skjorta. Många använder till exempel nylonskjortor och då är det kört. Men bomull går att få rent på det här sättet.

Att skjortorna kan gulna på kragar och manchetter beror på att man hänger in kläder i garderoben som inte är riktigt rena. Man kanske har använt plagget en dag och inte vill tvätta det efter en användning. Då tar materialet hand om smutsen själv och det blir lite gult.

Sandra, Köping: Hur får man bort deodorant- och svettfläckar från ljusa t-shirts och skjortor?

Marléne: Att det blir sådana fläckar beror också på att du inte har tvättat plaggen ordentligt. Många tvättar i väldigt låga temperaturer, vilket ju rekommenderas i dag. Men det förutsätter att man slänger kläderna i tvätten efter att man har använt dem, och inte stoppar tillbaka dem i garderoben.

Ett sätt att få bort missfärgningarna är att spreja på "ta bort"-medel under armar, på hals och manschetter innan man tvättar.

Anna, Örebro: Hur ska man få motivation till att städa när det känns som att man bara vill gömma sig under täcket?

Marléne: Stoppar man undan saker på sin respektive plats blir det faktiskt inte så jobbigt att städa. Och man behöver inte städa allting på en gång, det går att sprida ut det på flera dagar.

Sätter du på lite bra musik glömmer man det tråkiga och det blir roligare att städa. Det hjälper också att ha bra produkter, roliga handskar och snyggt förkläde. Och så ska du belöna dig efteråt. Ta en god kaka till kaffet, köpa en ny blus, lägga sig och läsa en bra bok eller tidning. Vad som helst som gör en glad.

Att städa har en väldigt lugnande effekt efteråt! Har man rörigt omkring sig blir det väldigt rörigt i huvudet också.

Carina, Arvika: Det finns produkter för att rena diskmaskinen men hur får man rent i tvättmaskinen?

Marléne: Man kan strö över citronsyra i pulverform, det får bort kalket. Men man måste vara noga med att skölja ur ordentligt med en tom maskin efteråt. Det gäller både tvätt- och diskmaskin.

I områden med kalkrikt vatten kan man strö i salt för att få bort kalkrester i maskinerna.

Hur ofta man ska göra detta är beroende av hur ofta man använder maskinerna. Men cirka två gånger per år i tvättmaskinen och fyra gånger per år i diskmaskinen är lagom.

Gör man inte det blir det inte tillräckligt diskat och tvättat, och det kan skada rören med för mycket kalkrester.

Cecilia, Gävle: Hur får man bort kalkfläckar från kakel? De sitter som berget.

Marléne: Du kan använda en blandning av citron, såpa och vatten att gnugga på kaklet med. Efteråt är det bra att tvätta med bilvax vilket gör att vattnet, och därmed kalken, inte fäster på samma sätt i fortsättningen. Efteråt är det viktigt att man torkar torrt.

Hanna, Åkersberga: Finns det något bra sätt att göra rent sin telefon? Jag har hört att det finns ofantligt mycket bakterier där!

Marléne: Använd en vanlig trasa med lite diskmedel. Men var försiktig med att använda för mycket vatten!

Maria, Borås: Hur får man bort kalkavlagringar på kranen i duschen?

Marléne: Häll eller spraya på vanligt kolsyrat vatten och låt vara en stund innan du torkar av med en trasa. I vattnet finns salter som gnider bort och blankar upp kranen.

Paula, Kista: Hur gör man rent en fläckig ullmatta?

Marléne: På vintern ska den läggas ut i snön och piskas med lugget neråt mot snön för att få in fukten i mattan. Det ska man göra med alla mattor med lugg, det fräschar upp dem. Utnyttja vintern och snön!

Äkta mattor ska inte piskas utan borstas, medsols, och skakas lätt.

Sedan beror det mycket vad det är för fläckar. Det går inte att säga något generellt för hur man får bort alla fläckar.

Maj-Britt, Halmstad: Hur får man lättast rent persiennsnören?

Marléne: Använd diskmedel och dra längs snörena med en svamp. Ofta är det fett blandat med damm som missfärgar snörena och diskmedlet löser fettet.

Får du ändå inte bort det kan du använda såpa, som också löser fett, och dra flera gånger. Efteråt avslutar man med en ren svamp.

Ulla, Hägersten: Hur får man bort grönalger från sitt balkongräcke?

Marléne: Ta vanligt såpavatten och skrubba med. Det finns också särskilda medel för att ta bort alger i färgaffärer men vill man inte lägga pengarna på det fungerar såpavatten.

Men de försvinner inte för alltid. Man måste tvätta då och då, och anledningen till att balkongräcket blir fläckigt av alger är att man väntar för länge med att torka.

Visa fler