Thorsten, Alingsås: Jag älskar vita skjortor men krage och manschett blir inte riktigt vita när jag tvättar i maskin. Hur gör jag för att få rent dem? Och varför gulnar skjortorna när de hänger en tid?

Marléne: Du kan använda klorin för att få skjortorna riktigt rena. Vill man inte använda det för miljöns skull går det att lägga skjortorna i blöt i ett ätticksbad innan tvätten.

Men det beror också vad det är för skjorta. Många använder till exempel nylonskjortor och då är det kört. Men bomull går att få rent på det här sättet.

Att skjortorna kan gulna på kragar och manchetter beror på att man hänger in kläder i garderoben som inte är riktigt rena. Man kanske har använt plagget en dag och inte vill tvätta det efter en användning. Då tar materialet hand om smutsen själv och det blir lite gult.

Sandra, Köping: Hur får man bort deodorant- och svettfläckar från ljusa t-shirts och skjortor?

Marléne: Att det blir sådana fläckar beror också på att du inte har tvättat plaggen ordentligt. Många tvättar i väldigt låga temperaturer, vilket ju rekommenderas i dag. Men det förutsätter att man slänger kläderna i tvätten efter att man har använt dem, och inte stoppar tillbaka dem i garderoben.

Ett sätt att få bort missfärgningarna är att spreja på "ta bort"-medel under armar, på hals och manschetter innan man tvättar.

Anna, Örebro: Hur ska man få motivation till att städa när det känns som att man bara vill gömma sig under täcket?

Marléne: Stoppar man undan saker på sin respektive plats blir det faktiskt inte så jobbigt att städa. Och man behöver inte städa allting på en gång, det går att sprida ut det på flera dagar.

Sätter du på lite bra musik glömmer man det tråkiga och det blir roligare att städa. Det hjälper också att ha bra produkter, roliga handskar och snyggt förkläde. Och så ska du belöna dig efteråt. Ta en god kaka till kaffet, köpa en ny blus, lägga sig och läsa en bra bok eller tidning. Vad som helst som gör en glad.

Att städa har en väldigt lugnande effekt efteråt! Har man rörigt omkring sig blir det väldigt rörigt i huvudet också.

Carina, Arvika: Det finns produkter för att rena diskmaskinen men hur får man rent i tvättmaskinen?

Marléne: Man kan strö över citronsyra i pulverform, det får bort kalket. Men man måste vara noga med att skölja ur ordentligt med en tom maskin efteråt. Det gäller både tvätt- och diskmaskin.

I områden med kalkrikt vatten kan man strö i salt för att få bort kalkrester i maskinerna.

Hur ofta man ska göra detta är beroende av hur ofta man använder maskinerna. Men cirka två gånger per år i tvättmaskinen och fyra gånger per år i diskmaskinen är lagom.

Gör man inte det blir det inte tillräckligt diskat och tvättat, och det kan skada rören med för mycket kalkrester.

Cecilia, Gävle: Hur får man bort kalkfläckar från kakel? De sitter som berget.

Marléne: Du kan använda en blandning av citron, såpa och vatten att gnugga på kaklet med. Efteråt är det bra att tvätta med bilvax vilket gör att vattnet, och därmed kalken, inte fäster på samma sätt i fortsättningen. Efteråt är det viktigt att man torkar torrt.

Hanna, Åkersberga: Finns det något bra sätt att göra rent sin telefon? Jag har hört att det finns ofantligt mycket bakterier där!

Marléne: Använd en vanlig trasa med lite diskmedel. Men var försiktig med att använda för mycket vatten!

Maria, Borås: Hur får man bort kalkavlagringar på kranen i duschen?

Marléne: Häll eller spraya på vanligt kolsyrat vatten och låt vara en stund innan du torkar av med en trasa. I vattnet finns salter som gnider bort och blankar upp kranen.

Paula, Kista: Hur gör man rent en fläckig ullmatta?

Marléne: På vintern ska den läggas ut i snön och piskas med lugget neråt mot snön för att få in fukten i mattan. Det ska man göra med alla mattor med lugg, det fräschar upp dem. Utnyttja vintern och snön!

Äkta mattor ska inte piskas utan borstas, medsols, och skakas lätt.

Sedan beror det mycket vad det är för fläckar. Det går inte att säga något generellt för hur man får bort alla fläckar.

Maj-Britt, Halmstad: Hur får man lättast rent persiennsnören?

Marléne: Använd diskmedel och dra längs snörena med en svamp. Ofta är det fett blandat med damm som missfärgar snörena och diskmedlet löser fettet.

Får du ändå inte bort det kan du använda såpa, som också löser fett, och dra flera gånger. Efteråt avslutar man med en ren svamp.

Ulla, Hägersten: Hur får man bort grönalger från sitt balkongräcke?

Marléne: Ta vanligt såpavatten och skrubba med. Det finns också särskilda medel för att ta bort alger i färgaffärer men vill man inte lägga pengarna på det fungerar såpavatten.

Men de försvinner inte för alltid. Man måste tvätta då och då, och anledningen till att balkongräcket blir fläckigt av alger är att man väntar för länge med att torka.