Spisen

Det finns ett enkelt och miljövänligt sätt att få bort ingrodd smuts från spisen. Häll först på ättika sedan rikligt med bakpulver – låt det bubbla och fräsa ordentligt ett tag och rengör därefter som vanligt med en trasa och ljummet vatten.

Fläkter och ventiler

Regelbunden rengöring av köksfläkten är viktigt, framförallt för att du inte ska få nedfallande bakterier i din mat. Rengör filtret i fläkten minst en gång i månaden, helst var fjortonde dag. Diska det i varmt vatten med ett milt diskmedel eller använd diskmaskinen.

För ventiler kan du enkelt doppa din disktrasa i ljummet vatten och såpa. Linda den sedan kring en kniv, då kommer du lätt åt trånga utrymmen och smutsen lossnar enkelt.

Vattenfläckar på teakmöbler

Ta lite aska på en lätt fuktad trasa och smörj in vattenfläckarna på tikmöblerna. Därefter ta på lite vanlig möbelolja och de ser ut som nya!

Illaluktande kyl

En illaluktande kyl botar du enkelt genom att slå upp lite kolsyrat vatten i en mugg och ställa in i kylen. Sodavattnet drar helt enkelt åt sig den illaluktande lukten!

Badkaret

Problem med ingrodd smuts i badkaret? Skär upp en grapefrukt, häll på salt och gnid på badkaret. Grapefrukten innehåller nämligen en syra som tar sig igenom smutsen och kombinationen salt och syra gör att grapefrukthalvan fungerar som en skrubb borste.

Madrassen

Trots att du spenderar en tredjedel av ditt liv sovandes – hur ofta tänker du på att rengöra madrassen du sover på? En madrass suger upp flera deciliter svett varje natt och ett tips innan du dammsuger madrassen är därför att strö bikarbonat över den.

Eftersom bikarbonatet innehåller kristaller som är torrare än allt annat i sin omgivning, gör det att kristallerna absorberar fukten ur madrassen. Vänta 20 minuter och dammsug sedan. Vänd och gör likadant på motsatt sida – så har du gjort en hemma-kemtvätt!

Katt – klösta väggar

Använd en trasa och stryk på ett lager med ättika där katterna brukar klösa. Detta håller garanterat dem borta!

Damma tyglampor

Ta hjälp av din hårtork och blås enkelt av allt damm på dina tyglampor!

Rengör kattlådan

Ta bort avfallet med en rensspade och en hundbajs påse. Därefter rengör du kattlådan med hjälp av vatten och handdiskmedel.

Använd aldrig rengöringsmedel som luktar citron, katterna vill inte kissa i citronlukt, men gärna äta där. Om katterna kissar utanför lådan så kan du däremot gärna rengöra med citrondoftande medel där.

Ett annat tips är att lägga en dörrmatta som sticker ut under lådan så att katten hoppar ut på den och kattsanden stannar på mattan.