Få bort kalk i toalettstolen

Häll en burk eller flaska med Coca Cola över kalkbeläggningarna i din toalett. Låt det verka i en timme. Skrubba och spola sedan noga.

Den aktiva ingrediensen i Coca Cola är fosforsyra, det är den som gör att kalket löses upp. Polera gärna din toalett med bilpolish efteråt, det ger en blank och lättstädad yta.

Rengör kastrull

För att få bort fastbränd mat i din kastrull kan du gnugga den brända botten med sockerbitar, då blir den snabbt ren och fin igen. För att få den extra blank efteråt kan du doppa en svamp i vetemjöl och putsa.

Rengör pianotangenter

Ta lite tandkräm på en trasa och gnugga på pianotangenterna. Tandkrämen slipar på ett skonsamt sätt bort smutsen – utan att skada pianot.

Så sköter du ditt smink bäst

Undvik att förvara ditt smink i ett badrumsskåp som har varm lampa bredvid. Bakterier gillar värme och feta produkter härsknar lätt, förvara därför produkter som innehåller fett i kylen.

Håll sminket rent genom att rensa ur och tvätta sminkväska, svampar och penslar ofta med schampo eller tvål. Använd penslar istället för fingrarna – då håller produkterna betydligt längre!

Foundation – Blir den gammal kan den lätt ge upphov till svullna ögon och utslag. Max ett år kan du spara den om den förvaras svalt och mörkt.

Concealer – Hållbarhet för en fast concealer är sex-åtta månader och för flytande concealer upp till ett år.

Mascara – Håller max sex månader! När du är förkyld och irriterad i ögonen är det mascaran som lättast drar åt sig bakterier. Så byt ut den efter en förkylning, gammal mascara kan ge ögon infektioner.

Läppstift – håll rent genom att torka av med luddfritt papper.

Hudkrämer, schampo och balsam – Hållbarhet cirka ett år om man sluter locket ordentligt.

Nagellack – förvaras i kylskåp!

Rengör grillgallret i ugnen

Tag en bit ugnsfolie och gör en boll, istället för stålborste. Doppa bollen i coca-cola (eller såpa) och gnugga gallret, så försvinner smutsen.

Få bort röklukt

För att få bort röklukt ur ditt hus eller bil kan man hälla lite ättika i en skål och ha framme ett par dagar – det suger upp odören och hemmet blir fritt från röklukten!

Få bort blomflugor

Tänd en tändsticka och stoppa ner den med svavelsidan nedåt i blomjorden i din blomkruka. Detta fungerar utmärkt för att hålla blomflugorna borta.

Storstäda stekpannan

Häll grovsalt i din stekpanna så att botten täcks med ett ca 5mm tjockt lager. Sätt pannan på spisen och ha värmen på max, låt stå i ca 30 minuter. Skaka om emellanåt.

Saltet kommer nu att dra ur allt fastbränt fett ur pannan så att den blir fin igen. Häll sen bort saltet och låt pannan svalna helt och hållet.

Du kan sen även olja in din stekpanna för att undvika att maten bränner fast de första gångerna.

Häll olja i pannan så att det täcker hela botten. Sätt pannan på spisen på mycket svag värme. Låt oljan sakta värmas in i pannan i ca 20 minuter. Skaka hela tiden, om den torkar ur små fläckar så har du för hög värme. Häll sen bort all olja och torka ur pannan med vanligt hushållspapper.

Gör gärna dessa procedurer 2 ggr/år.