Dammsugning

Om du har skruvar eller andra små föremål som skräpar på golvet, tex barnens leksaker, kan du trä på en nylonstrumpa på munstycket innan du dammsuger.

Tvätta fönster

Blanda ett par droppar diskmedel i en halv hink ljummet vatten. M visar hur man ska göra med fönsterskrapan och hur fönsterskrapan (gummiskrapa?) ska se ut för att uppnå bästa möjliga resultat.

Smutsiga väggar/dörrkarmar

Väggar inomhus kan rengöras med lite råriven potatis och vatten. Pröva också att gnida några dagar gammalt franskbröd på fläckarna – Kan testas på en dörrkarm!

Klinkersgolv

För att göra rent fogarna mellan klinkers kan du använda 24% ättiksyra, vilket tar bort det svarta. Låt verka 5-10 min, gnid in gång på gång och skölj med vatten. Använd en skurborste eller tandborste för att komma åt i de mindre springorna. Universallösningen med såpa och vatten fungerar också bra att tvätta klinkers med.

Putsa upp träsängen

Man ska undvika att olja in sängar med tex olivolja då det härsknar och börjar lukta. Det bästa är att använda vax. Ta vax på en svamp och smörj in. Fungerar även med parafinolja.

Kalkavlagringar på toaletten

Gör rent i toalettstolen med vatten, bakpulver och citronsyra och skrubba med en toalettborste. Lägg dessutom i ett ostronskal i vattenreservoaren för att avlägsna kalkavlagringar.

Plastblommor

Blanda en del vatten och en del såpa i en blomflaska. Spraya på din blomma och skölj av i duschen. Så håller du dem enkelt rena och så kan de torka på balkongen.

Köksluckor

Polera köksluckor med möbelpolish då och då, det stöter bort fett och damm och håller dessutom matoset borta.