Dead by April är fem killar från Göteborg som för två år sedan började skriva ihop och lägga upp grejerna på Myspace. De hade spelat i andra band innan men tillsammans insåg de att de var något stort på spåren. Responsen lät inte vänta på sig och snart hade bandet seglat upp i topp på osignade-listan och hade fansiter i Asien och Japan. Lovorden haglade och de otaliga spelningar och turneér bandet gjort under de knappa två år de funnits skulle göra de flesta etablerade artister gröna av avund. Detta utan att ens ha släppt en platta.

När de fick frågan om att vara med i trailern för Robinson tvekade de först:
- Ja till en början visste vi inte hur vi skulle göra, berättar Johan, bandets talföre gitarrist. Vi var inte säkra på att det var rätt forum och oroliga för att det skulle vara för mycket dokusåpa över det hela. När vi fick se trailern och höra om hur TV4 tänkt sig programmet var det ingen tvekan längre. Robinson i år känns skittufft och trailern med vår musik känns riktigt, riktigt grym. Filmisk och hård på samma gång! Verkligen Lost-känsla!

Det är en underdrift att säga att många håller med. "Vad heter låten i Robinsontrailern" är just nu den mest ställda frågan både i vårt Robinsonforum och hos Tittarombudsmannen.

- Det känns verkligen skitkul, säger Johan. Jag har varit i Barcelona på semester ett tag för att vila och kommer hem till det här! Underbart!

Namnet Dead By April sägs spegla gruppens blandade musikstil, det hårda mot det mjuka, döden mot "livets månad" som bandet menar att våriga April är. Bandets musik beskriver de som "metal som vägrar låsas in i normer eller förutfattade meningar om hur hårdrock ska låta eller vara" en sorts blandning mellan metal och pop om man så vill. På frågan om de föredrar Metallica eller Backstreet Boys kommer dock svaret snabbt: - Nä då måste jag säga Metallica, de är inga favoriter men jag är hårdrockare i grunden och så får förbli.

Just nu spelar bandet in en video till låten som ska ha premiär ungefär samtidigt som just Robinson och plattan kommer i maj. Under tiden kan du lyssna på och se mer av bandet på deras Myspace: myspace.com/dbaswe