Robinson 2009 spelas in i Filippinerna, ett land som består av cirka 7 100 öar. Den utvalda miljön är några av de 45 öarna i Palawans skärgård som utgör huvudarenor för Robinson 2009 . Där har under den två månader långa inspelningen 18 deltagare kämpat om vem som ska bli TV4:s första Robinson-vinnare. Vilka som får stanna kvar avgörs varje vecka i ett öråd där deltagarna röstar på den de vill ska lämna ön.

Robinson 2009 leds av Linda Isacsson , som inte är någon nybörjare vad gäller äventyr och exotiska miljöer. Linda har tidigare bland annat gjort resereportage för När & fjärran och har lett program som Farmen , Farmen Afrika , Jakt & fiske och Farligt möte . De tre senaste säsongerna har Linda också varit programledare för Bonde söker fru .

Robinson 2009 bygger på ett programformat framtaget av den brittiska producenten Charlie Parsons . Världens första Expedition: Robinson producerades av SVT 1997 och orsakade då en hel del kontrovers. Sedan dess har programmet blivit en stor succé runt om i världen.

Musiken i Robinson-vinjetten och en del av musiken i programmet är komponerad av Snowdrop som består av kompositörerna Jonas Edquist , Klas Wahl och Anders Niska.