Det har snackats om henne länge. Att hon kommer bli en stjärna. Little Jinder var på god väg redan som 20-­åring med sin hit Youth Blood, som gav henne bland annat ett skivkontrakt med ett amerikanskt independentbolag och spelning på festivalen Coachella. Det stora genombrottet lät dock vänta på sig.

Josefine Jinder stretade på. Bytte skivbolag. Hankade sig fram på lite spelningar. Det var när hon slog över från engelska till svenska som Little Jinder, nu 26, verkligen växte från en naturbegåvning med talang till en stjärna med tyngd. Allt började bara som ett experiment.

-­ Jag hade tröttnat på mig själv. Det jag skrev var inte bra. Jag provade att göra en låt på svenska. Det blev väldigt personligt och direkt. Jag hörde någonting i det som jag tycker inte finns i Sverige, någonting nytt. Samtidigt skämdes jag. Gud, vad har jag gjort? Kan man ens lyssna på det här? Hur töntigt är det? Jag blev osäker och nervös, vilket var en ny känsla. Att jag brydde mig så mycket hur det lät och vad jag sa kände jag direkt var bra. Jag blev mer noggrann.

Magnus Frykberg, producent som följt Little Jinder enda sedan han mixade hennes första singel för sex år sedan, och fungerat som ett bollplank och med-­producent genom åren, håller med. Han var den första Little Jinder spelade upp låten på svenska för.

-Det lät svinbra! Josefine är väldigt musikalisk och duktig på att programmera, snabb på att lära sig och snappa upp saker inom ljud och produktion. Hon har ett enkelt och bra melodisinne. När hon skrev på svenska klickade allt. Känslorna, sången blev bättre, produktionen kom fram, hon hittade ett eget språk, allt gifte sig. Det blev direkt, okrystat och ärligt. Kom helt inifrån henne själv. Det finns många duktiga artister i Sverige, men Josefine har hittat något unikt.

Med musiker i familjen på båda mamma och pappas sida var steget inte långt för Little Jinder att själv börja. Men hon har fortfarande svårt att se sig själv som artist, eller sångerska eller producent för den delen. Artisteriet är ett ”bihang” som kommer med hennes passion för musik helt enkelt.

- Musik var det coolaste jag visste när jag var liten. Det enda jag på riktigt har tyckt varit kul i mitt liv är musik. Lyssna på musik, prata med folk som gillar musik, spela musik, gå ut och lyssna på musik. Allt från att jag var runt 12 år gammal har kretsat kring musik. Musik har alltid varit kopplat till saker som är roligt socialt. Jag tycker om att möta människor, får lätt nya vänner. Jag tänker att om jag ger av mig själv så får jag det tillbaka, det gäller musiken och privat.

Little Jinder skriver, sjunger och producerar själv. Vilket hon lärt sig helt på egen hand poängterar hon. På svenskspråkiga albumdebuten ”Little Jinder” har Magnus Frykberg putsat på vissa ställen och mixat, sångaren Melo och Fiona från Rebecca & Fiona står som medkompositörer på några spår. Bland annat singeln ”Vita Bergens klockor” som roterats flitigt i radion. ”Little Jinder” färdigställdes på några månader. Dagen efter skivan var klar var hon redan igång och skrev nya låtar, tills hennes pojkvän sa till henne att sluta och ta en paus. Little Jinders karisma lyser inte bara på scen utan även privat. Hon framstår ena stunden som betydligt mognare och erfarnare än sin ålder, för att i nästa bli tonårsaktigt revolterande. Har enda sedan hon var liten haft ett behov av att göra tvärtom. Hon vägrar bära jeans. Socialist och feminist. Hon går mellan att beklaga sig över att hon som tjej alltid får frågan vem som lärt henne producera, till att filosofera kring att det saknas snygga killar inom musikervärlden. Hon säger ofta högt vad hon tänker, utan att tänka. På middagen med skivbolaget efter kontraktet var påskrivet satt Little Jinder och drog vad hon tyckte var roliga skämt om korta killar. När samtliga runt bordet reste på sig märkte hon att det inte var jättelånga män i sällskapet. Magnus Frykbergs beskrivning av Josefine som musiker går hand i hand med hennes personlighet:

- Hon är en skön människa att hänga med. En virvelvind. Josefine har inte respekt för hur man ska göra, och ber inte om ursäkt. Vilket är beundransvärt, för det är svårt att gå sin egen väg.

Med det självbetitlade albumet ”Little Jinder” har hon stakat ut en egen väg som säkerligen kommer svänga åt alla möjliga håll. Men en sak är säker, den leder framåt och uppåt.

Se Så mycket bättre på TV4 Play