Tomas Andersson Wijs karriär liknar inte någon annans. Hans album har aldrig legat etta på topplistorna, han har aldrig haft en stor radiohit, men för varje gång han packat upp sin gitarr på en ny scen har det kommit några fler och lyssnat. För varje skiva och turné har hans säregna ton trängt lite djupare in i svenskarna.

Tomas Andersson Wij kan trollbinda en publik i två timmar med bara sånger, gitarrspel och historieberättande. Bonniers har gett ut hans sångtexter i bokform och 2013 fick han Evert Taube-stipendiet med motiveringen: "För att han är en unik rockpoet som med uppfriskande allvar står fast vid dygder som musikalisk noggrannhet, tematisk räckvidd och existentiellt djup."

Första gången han mötte den riktigt stora publiken var 2007, när han tolkade Carolas "Evighet" i Melodifestivalens final på Globen. Andra gången var 2016, då SVT sände två bejublade säsonger av TV-programmet Tomas Andersson Wij spelar med. Tillsammans med gäster som Peter LeMarc, Veronica Maggio och Mauro Scocco förenade han musik med samtal som både var underhållande och djuplodande.

Tomas Andersson Wij jobbar sedan i vintras på sitt tionde album, den här gången med bandet Deportees som kompband. En tvåspårsingel, "Jag nådde aldrig riktigt fram till dig" / "Vågor" släpptes nyligen och för närvarande befinner han sig på en omfattande Sverigeturné.