September har nog nämnts fler gånger den här månaden trots att det faktiskt är november. Och det finns en annan story bakom Petra "September" Marklunds artistnamn, men den är för lång.

Discopopdrottningen från Älta utanför Stockholm är på allas läppar just nu – mycket tack vare dundersuccén i programmet Så mycket bättre, där hon står i centrum på lördag. Hennes tolkning av Petters Mikrofonkåt blev nyligen etta på singellistan över de mest nedladdade låtarna i landet.

Nyligen släppte hon singeln Resuscitate me och just nu pendlar hon fram och tillbaka till England för att spela in sitt nya album som ska färdigställas i nästa vecka och släppas i februari. Det kunde inte ha kommit lägligare, nyss fick September en guldskiva för att ha sålt en halv miljon skivor i USA. De senaste som sålde guld i USA var Ace of Base.

- Det började med New York och sen Chicago, i dag har jag nått hela USA. Men det kom lite överraskande, alla på skivbolaget vart helt till sig, säger Petra Marklund, 26, som varit stor i USA en längre tid men nu inte bara blivit upptäckt i Sverige utan också folkkär.

Är det inte lite patetiskt att det ska krävas ett folkkärt tv-program?

- Jag hade inte kunna ana att Teddybjörnen skulle få folk att öppna ögonen för mig. Men jag älskar Teddybjörnen, säger Petra om den souvenir hon fick av Lasse Berghagen i programmet och som nu står på hennes piano.

De andra artisterna erkänner att de upptäckt din musikalitet först under programmet. Har du känt dig missförstådd?

- Jag tror att jag har hamnat i alla fördomar man har för popsångerskor, så jag förstår alla. Jag tänker likadant själv och har fått tänka bort det där med att man ska få all respekt i världen som popsångerska. Så det har varit det negativa med det jag älskar att göra, men det kommer väl fram till slut så man ändå tjänar på jobbet man lagt ner, berättar hon som sålt fler album än programmets övriga artister gjort, tillsammans.

Men visst har du trivts att vara lite i skymundan?
- Jag har tyckt att det har varit skönt att få sin tid att vänja sig vid artisteriet. Det är bra när saker och ting kommer successivt, och eftersom jag bor här så har det varit skönt att vara ganska anonym.

Hur har den senaste tiden med succén i Så mycket bättre påverkat dig?
- Alla kommer fram hela tiden. Jag har alltid känt mig riktigt anonym, men nu går det inte att ta miste på, de kommer fram hela tiden.

Ändrar du planerna nu efter hysterin?
- Jag har redan fått förfrågningar om konsertjobb och sådär. Men jag försöker ta allt i samma tempo som vanligt och välja det jag trivs med.


Förfrågan om att delta i Melodifestivalen bland annat…men det blir inget?

- Nej jag kommer att ha för mycket att göra, jag släpper i USA, Kanada och England nu bland annat.

Och det är inte riktigt din kopp te eller?

- Jag tycker att Melodifestivalen en är väldigt kul att titta på, men just nu känns det inte som min grej.

Idol kanske?

- Idol? Ja absolut, haha!

Vem var svårast att tolka i Så mycket bättre?
- Christers Vill ha dig. Jag kände att jag ville inte göra något som redan hade gjorts, det hade varit väldigt typiskt att lägga ett dancebeat bakom, så kändes lite för obvious. Då brukar jag bli ganska anti, så det var svårt att få till det där jag var ute efter.

Märkte du att Sandelin verkade extra glad i dig?

- Christer Sandelin är jäkligt rolig och glad mot alla, han är väldigt snäll. Han är nog lite av en och har säkert alltid varit en tjejtjusare. Jag brukar inte märka av sånt där. Men Christer känner min pojkvän så vi hade lite koll på varandra innan.

Vems tolkning av dina låtar blev du mest imponerad av?
- Barbro hittade verkligen sin grej i Looking for love. Precis som hon gjorde med Så klart, det blev såna där tiopoängare.

Vem blev fullast på middagarna?
- Jag vet inte riktigt, jag märkte inte av något riktigt supande. Jag hade lite halsbekymmer så jag fick inte dricka. Det blev en hel del fläderblomssaft i glaset för att det skulle se ut som vin, haha.

Så det var inte fylla bakom Lill-Babs olyckliga fall?
- Nej, det var en matta och massa sladdar.

Du ångrar uppenbarligen inte att du ställde upp i Så mycket bättre, vad kommer du absolut inte att glömma?

- Plura på gympapasset. Han är så skön, men han försökte i alla fall, haha!