Början på sidans innehåll

Samhällsjudo

Artistduon Frej Larsson och Simon Gärdenfors, mer kända som Far & Son, tar itu med både små och stora samhällsproblem med en stor portion humor.

Artistduon Frej Larsson och Simon Gärdenfors, mer kända som Far & Son, tar itu med både små och stora samhällsproblem med en stor portion humor.

Telia hamnar i telefonkö

5 min 1 sek

Ingen gillar att sitta i telefonkö och vänta. Samhällsjudos har en plan: att tvinga Telia att sitta i en telefonkö. De blockerar entrén till Telias huvudkontor med en skåpbil. Enda sättet att flytta på bilen är att ringa till Samhällsjudos telefonkö (eller att ringa Polisen som förolämpar deras kläder och kör iväg dem).

Jimmie Åkesson och flygande pizzan

2 min 1 sek

När Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkessons håller tal i Ronneby flyger det in en liten fjärrstyrd helikopter med en pizzaslice dinglande under.
Händelsen blev väldigt uppmärksammad i media och nu vet vi att det var Samhällsjudo, även kända som Far & Son, även kända som Frej Larsson och Simon Gärdenfors, som låg bakom.

Simon stör byggarbetarna

3 min 51 sek

Samhällsjudo-killarna ogillar att byggarbetare alltid ska hålla på med sina mest störande arbeten när andra ligger och sover. Dags att ge igen och störa byggarna! Simon besöker ett vägarbete med sin mest högljudda tuta.

Mobilförsäljarna får smaka på sin egen medicin

4 min 15 sek

Samhällsjudo har tröttnat på försäljarna av mobilabonnemang på gator och torg. Vad ringer du med idag?-människor, som de kallar dem. Simon och Frej startar Far & Son Minicall AB och beger sig till närmsta galleria för att rekrytera säljare. Det slutar med att en ordningsvakt eskorterar dem ut.

Här ockuperar Samhällsjudo betaltoaletten

5 min 13 sek

Om man går på restaurang ska man inte behöva betala för toalettbesöket, resonerar Simon och Frej. Och om man tvingas betala, då får man väl vara där så länge man vill.
Här flyttar Samhällsjudo in på toaletten på en McDonald’s. De inreder och har det mysigt, ända tills Polisen kommer.

Försäkringsförsäljarna är rena rama maffian

4 min

När du köper teknikprylar försöker butiken alltid sälja på dig en extra försäkring trots att din vanliga hemförsäkring oftast redan räcker. ”Tänk om det händer en olycka” säger de. Rena maffiametoderna enligt Samhällsjudo som tar på sig bästa mafiosokostymen och säljer sin egen försäkring till försäkringsförsäljarna.

Jättekortet i Apple-butiken

4 min 32 sek

- Apple äger redan allt, men det är inte nog, säger Frej. Han och Simon ogillar att Apple har bytt ut hela sin linje med telefon- och datorladdare. De tar med sig kreditkortet och beger sig till en Apple-butik för att köpa nya laddare.

Samhällsjudo protesterar mot kaffepriserna

4 min

- Kaffe borde vara billigt. Det är bara brunt vatten, resonerar Samhällsjudo och förbereder ett bus för att ge igen på överpriserna. Luckan i kaffesystemet är påtåren, man får ju tar så mycket man vill. Simon och Frej fyller en hel dunk med påtår och startar ett eget fik.

Simon och Frej startar en egen arbetsförmedling

4 min 32 sek

Har du hört talas om någon som fått jobb via Arbetsförmedlingen, frågar Frej. Han och Simon tar tag i saken - de ska starta en egen arbetsförmedling, Yrkesmäklarna. Steg ett blir att rekrytera personal. De går till Arbetsförmedlingen för att hitta någon.

Hjälteinsatsen: Fixar kall öl på Systembolaget

3 min 36 sek

Alla kunna köpa kall öl och vitt vin på Systembolaget. Att inte sälja kall öl till alkoholister är som att inte sälja varm mat till överviktiga, säger Simon och Frej och tar saken i egna händer. De fixar kall öl till alla Systembolagets kunder. En samhällstjänst.

Söker danstillstånd - kastas ut från Polisen

4 min 31 sek

Dans och ha kul krävs det väl inget tillstånd för? Fel. Det krävs ett danstillstånd från polismyndigheten. Samhällsjudo beger sig till poliskontoret för att söka tillstånd och blir till slut utkastade.

Ger igen på TV4 - kedjar fast David Hellenius

5 min 4 sek

Samhällsjudo - omskriven, provocerande och polisanmäld ny svensk satir.
Frej Larsson och Simon Gärdenfors, även kända som rapduon Far & Son, ger sig på fel och orättvisor i svenska samhället. Här är det TV4 som hamnar i skottgluggen när de kedjar fast David Hellenius på scenen under en pressdag.

Kapar lägenhetsvisningen - dricker öl & lagar mat

3 min 26 sek

Om man ska köpa något så dyrt som en lägenhet måste man få testa den först. Självklart.
Samhällsjudo beger sig till en lägenhetsvisning på fasionabla Östermalm i Stockholm och gör allt som man göra i sitt eget hem. Bjuder in sina vänner, lagar mat, dricker öl och umgås. Mäklaren och de andra spekulanterna gillar inte tilltaget. Polisen tillkallas.

Samhällsjudos kapade lägenhetsvisning är en kommentar på den absurda bostadssituationen i Sverige och blev omskriven i hela landets press.

Det här är Samhällsjudo

1 min 29 sek

Samhällsjudo är svensk satir från multikonstnärerna Frej Larsson och Simon Gärdenfors. Det är något helt nytt, provocerande roligt och i bästa fall på rätt sida om olagligt.

Samhällsjudo ger sig nu på fel och orättvisor i svenska samhället. De tar upp olika frågor där myndigheter, företag, politiker eller andra bär ansvar, belyser problematiken och sätter dit dem.

Jesus återuppstår - kastas ut ur kyrkan

3 min 3 sek

Vad skulle hända om Jesus kom tillbaka idag? Den frågan ställer sig Simon och Frej i Samhällsjudo. Svaret blir så klart: Jesus skulle gå till kyrkan. Sagt och gjort, de beger sig till närmsta gudstjänst. De blir långt ifrån nöjda med resultatet.

Samhällsjudo låter kassapersonalen sköta självservicen

2 min 39 sek

Nu för tiden finns det självservice i vissa butiker. Men det är inte billigare priser för att man gör jobbet själv. Det tycker Simon och Frej i Samhällsjudo är konstigt och ber därför personalen göra självscanningen åt dem.

Simon säljer slappa handjobb till polisen

1 min 57 sek

Det är förbjudet att köpa sex men det är lagligt att sälja. Samhällsjudo vill testa om Polisen kan motstå frestelsen att olagligt köpa sex av Simon. Han ger sig till polishuset och erbjuder sina tjänster till ett gäng konstaplar.

En pizza i kvarten till gymmet

5 min 18 sek

Det är lätt att skriva kontrakt än att säga upp dem. Klassikern nummer 1 är gymkortet – lätt att starta, svårt att avsluta. Simon och Frej går till gymmet och upprättar ett kontrakt om pizzaleverans varje kvart.

Se när Samhällsjudo startar bistro i sitt hotellrum

4 min 1 sek

Simon och Frej tycker att det är på tok för dyrt att bo på hotell. För att spara pengar, och kanske till och med tjäna några kronor, öppnar de en egen restaurang på sitt hotellrum och tar betalt av gästerna att äta där. Maten har de hämtat på hotellfrukosten.

Samhällsjudos skumkanon sprutar ned hela Almedalen

3 min 19 sek

- Sveriges tråkigaste människor samlas för att ha roligt tillsammans, så beskriver Simon Gärdenfors politikerveckan i Almedalen. Samhällsjudo tycker att det är dags att liva upp stämningen och gör ett galet liveframträdande som rapduon Far & Son med fet ljudanläggning och skumkanon.

Det här är Samhällsjudo!

Samhällsjudo är svensk satir från multikonstnärerna Frej Larsson och Simon Gärdenfors. Det är något helt nytt, provocerande roligt och i bästa fall på rätt sida om olagligt.