Scandinavian Star

Premiär 2 april på TV4
Premiär 2 april på TV4

Senaste från Scandinavian Star

TV4 och C More visar hyllade dokumentärserien om Scandinavian Star

Brandkatastrofen ombord på passagerarfärjan Scandinavian Star tog 159 människoliv. Trots att polisen kunnat fastställa att någon eller några anlagt bränderna...

Brandkatastrofen ombord på passagerarfärjan Scandinavian Star tog 159 människoliv. Trots att polisen kunnat fastställa att någon eller några anlagt bränderna har ingen kunnat dömas för brottet.

Nu sätter dokumentärserien Scandinavian Star händelsen i nytt ljus. Den 2 april visas första avsnittet på TV4.

– Det här är Skandinaviens största olösta mordgåta och 30 år senare har de anhöriga och efterlevande fortfarande inte fått några svar. Vi är väldigt stolta över att kunna visa den här serien som sätter nytt ljus på en ofattbar tragedi. Det ligger ambitiöst arbete bakom produktionen som är en samproduktion mellan Sverige, Norge och Danmark, säger Johan Janrell, exekutiv producent.

Natten till den 7 april 1990 startade den första av flera anlagda bränder ombord på passagerarfärjan Scandinavian Star som precis börjat trafikera sträckan Oslo-Fredrikshavn. Total omkom 159 passagerare, främst norska och danska medborgare.

Dokumentärserien skildrar händelserna den 7 april och det efterföljande dramat där man aldrig kunnat fastställa vem eller vilka som anlagt bränderna ombord.

Scandinavian Star började brinna på svenskt vatten och svenska räddningsarbetare var bland de första att anlända till platsen. Passagerarfärjan bogserades sedan till Lysekils hamn där släckningsarbetet fortsatte.

Scandinavian Star är en samproduktion mellan danska DR, norska NRK och TV4. Den 8 mars visades första avsnittet i Norge och Danmark och serien har fått mycket fina recensioner i norsk och dansk media.

Den 2 april klockan 21:00 sänder TV4 den första delen. Resterande delar visas på C More.