skolsnusk

Höstens granskning om snusket i svenska skolor är avslutad.
Höstens granskning om snusket i svenska skolor är avslutad.

Senaste från skolsnusk

1:52
Spela
Fortsatt skolsnusk trots miljardsatsning

Fortsatt skolsnusk trots miljardsatsning

Regeringen har avsatt en miljard för att rusta upp landets skolor. Skäggebergsskolan i Sunne är den första skolan som nu fått ta del av pengarna, men fortfarande finns det stora brister på svenska skolor.

Regeringen har avsatt en miljard för att rusta upp landets skolor. Skäggebergsskolan i Sunne är den första skolan som nu fått ta del av pengarna, men fortfarande finns det stora brister på svenska skolor.

1:45
Spela
Skolsnusket fortfarande ett problem

Skolsnusket fortfarande ett problem

Som TV4 Nyheterna visade för två år sedan är skolsnusk ett problem som drabbar många elever. Och problemen kvarstår än idag. Var femte grund- och gymnasieskola är för dåligt städad.

Som TV4 Nyheterna visade för två år sedan är skolsnusk ett problem som drabbar många elever. Och problemen kvarstår än idag. Var femte grund- och gymnasieskola är för dåligt städad.

"Vuxna skulle aldrig acceptera denna arbetsmiljö"

Efter TV4Nyheternas granskning om skolsnusket - nu kräver många politiker statligt stöd för att förbättra situationen.

Efter TV4Nyheternas granskning om skolsnusket - nu kräver många politiker statligt stöd för att förbättra situationen.

I satsningen skolsnusk i höstas uppmärksammade TV4Nyheterna och Kalla fakta den dåliga skolmiljön, med bland annat brister i ventilationen, dålig städning, äckliga toaletter och fukt- och mögelproblem.

Astma- och allergiförbundet har låtit fråga alla riksdagskandidater på valbar plats om de är för att kommunerna ska kunna söka statliga pengar för förbättringar i den fysiska skolmiljön. 61 procent svarar ja, 18 procent nej och 21 procent är osäkra.

- Det är en viktig fråga, inte bara för riksdagskandidater, utan för alla som har barn i förskola och skola, säger Maritha Sedvallson, förbundsordförande Astma- och allergiförbundet. Arbetsmiljön i förskola och skola påverkar resultat och trivsel. Det påverkar vilken skola vi får helt enkelt.

Ett liknande statligt stöd fanns i mitten av 90-talet, och Astma- och allergiförbundet hoppas nu att det kan återinföras.

- Vi vill inte att man tar ifrån kommunernas deras eget ansvar. De ansvarar för skolmiljön. Men vi tror att det behövs en extra satsning, en möjlighet att söka ett statligt stöd. Man har inte haft resurser att sköta om innemiljön i skolan som man borde.

Visa bildspel

"Man trivs inte alls"

På en skola i Jönköpings län är det dammigt, smutsigt och ofräscht. "Man trivs inte alls", säger en av eleverna.

På en skola i Jönköpings län är det dammigt, smutsigt och ofräscht. "Man trivs inte alls", säger en av eleverna.

"Det här är min skolmiljö. Det är här jag har lektioner, raster och byter om innan idrottslektioner. Det är väldigt ofräscht och har varit så i säkert över fem år. Det är ingen hälsosam miljö, det är mycket mögel i byggnaderna och man trivs inte alls. Det är dammigt, mögel och skräp som kan ligga kvar i dagar." 

Så beskriver en högstadieelev i Jönköpings län sin skolmiljö. Se tipsarens egna bilder från skolan i bildspelet ovan. 

Kalla Fakta Special om #skolsnusk, direkt från Norrköping

På torsdag den 5:e december sänds Kalla Fakta Special #skolsnusk från Hagagymnasiet i Norrköping. Det blir finalen i TV4 Nyheterna och Kalla Faktas granskning...

På torsdag den 5:e december sänds Kalla Fakta Special #skolsnusk från Hagagymnasiet i Norrköping. Det blir finalen i TV4 Nyheterna och Kalla Faktas granskning av den svenska skolmiljön. Under hösten har hundratals elever hört av sig med tips och material vilket har lett till flera lokala granskningar och redan nu initiativ till förbättringar i skolorna.

Det är tydligt att Kalla Faktas granskning har varit nödvändig då redaktionen fått in hundratals tips och bilder på dåligt städade lokaler, snuskiga toaletter och igentäppta ventilationsrör. Men det har också kommit in goda exempel på skolor där man verkligen har prioriterat skolmiljön. 

– Norrköping har utmärkt sig som en kommun som faktiskt tar det här med den fysiska skolmiljön på allvar. De har bland annat genomfört en toalettkommission efter larm om att toaletterna var snuskiga. Efter toalettkommissionen kan man nu stoltsera med fina, inbjudande toaletter på flera av kommunens skolor, säger Kalla Faktas reporter Marcus Noterius.

Programmet direktsänds från Hagagymnasiet i Norrköping, som är en av skolorna där man visat att det går att förbättra skolmiljön, trots små medel. Bland annat har man infört musik på skoltoaletterna efter klagomål från eleverna. Gymnasiechefen Anders Palmgren låg bakom initiativet. Han nominerades senare till Veckans svensk i TV4-programmet med samma namn. 

- Vi på Hagagymnasiet är stolta över vår skola och glada för att vår fina skola får uppmärksamhet i media. Haga är ett exempel på att man med små medel men med systematiskt arbete kan åstadkomma en bra skolmiljö. Vi hoppas att TV-sändningen kan sätta fokus på Sveriges viktigaste arbetsplats: Skolan, säger gymnasiechefen Anders Palmgren.

Tillsammans med Marcus Noterius och Lena Sundström kommer elever och inbjudna gäster att diskutera skolmiljön samt summera höstens granskning av skolsnusket.

I flera kommuner har granskningen lett till att frågan har lyfts upp på den politiska agendan. Ett exempel är när Marcus Noterius besökte Murgårdsskolan i Sandviken tidigare i höstas. Där berättade elever och lärare om den dåliga luften och ventilationen på skolan. Något som fick till följd av att eleverna kände ständig trötthet och huvudvärk. Efter reportagen i TV4 beslutade Sandvikens kommunledning att ta krafttag för att förbättra skolmiljön och gör nu en mångmiljon-satsning på att förbättra skolmiljön.

-  En stor del av poängen med denna granskning är att visa att vi faktiskt lyssnar på de unga. Unga idag har väldigt tydliga tankar och åsikter om sin skolmiljö. Det är viktigt att visa att någon lyssnar och att deras röster faktiskt kan göra en skillnad, säger Lena Sundström.

Gymnasiechefen Anders Palmgren ser positivt på Kalla Faktas granskning av skolsnusket. 

- Som gymnasiechef för en gymnasieskola tycker jag att det är bra att TV4 väljer att fokusera på Sveriges största arbetsplats: Skolan. Över en miljon elever och stort antal lärare tillbringar en större del av sin vakna tid på denna arbetsplats och det är viktigt att skolan har en bra fysisk och psykosocial arbetsmiljö. Granskningen #skolsnusk har visat att Sveriges skolor och dess ansvariga fortfarande har en del att jobba med, säger han. 

Kalla Fakta Special #skolsnusk sänds torsdagen den 5:e december klockan 21.00 i TV4.

"Så här ser det ut på vår toalett".
Visa bildspel

Åtgärdsplan inrättad efter skolsnusktips

Lärarna på en skola i Uppsala ska nu satsa på fräschare toaletter efter att en elev tipsat om granskningen #skolsnusk.

Lärarna på en skola i Uppsala ska nu satsa på fräschare toaletter efter att en elev tipsat om granskningen #skolsnusk.

Eleven i årskurs tre på en skola i Uppsala ville inte gå på skolans toaletter - och tipsade oss. 

Men sedan eleven påpekat detta för sin lärare, samt berättat om granskningen #skolsnusk, har man nu satt upp en åtgärdsplan för att få fräschare toaletter. 

Skicka in ditt tips till oss du också - det gör skillnad. 

Reinfeldts tips till Oliwer: Sätt upp ordningsregler

Allt började med Oliwer, 7. Han skrev ett brev till statsminister Fredrik Reinfeldt och ställde den enkla - men ändå kluriga - frågan om varför toaletterna är...

Allt började med Oliwer, 7. Han skrev ett brev till statsminister Fredrik Reinfeldt och ställde den enkla - men ändå kluriga - frågan om varför toaletterna är snuskiga på hans skola samtidigt som Sverige lägger pengar på att ta fram förarlösa stridsflygplan. Hur kan det vara så? Det var Oliwer som fick oss på TV 4 att vilja dra igång den öppna granskningen av skolmiljön.

Oliwers brev tog skruv inte bara på vår redaktion. När vi drog igång granskningen, och berättade om Oliwers brev, blev uppmärksamheten enorm.

Vad skulle Fredrik Reinfeldt svara Oliwer? Hur ska vi ha det i skolorna? Vems fel är snusket? Hur ska vi komma åt problemet?

Det dröjde ett tag. Men nu har svaret kommit. Oliwer har fått ett brev från Fredrik Reinfeldt.

Och statsministern håller med Oliwer om att smutsen inte är bra. Han minns själv hur det var i skolan, och betonar att skolorna har ett ansvar. I brevet talar Fredrik Reinfeldt också om att Arbetsmiljöverket ska granska skolmiljön på 30 procent av landets skolor, något som är känt sedan tidigare.

Som TV4:s granskning visat är det vanligt att städbolag inte går in i upphandlingar om skolstädning, eftersom priserna ibland är så låga att det knappt lönar sig. De som vinner upphandlingarna gör det ofta på ett lågt pris, vilket ibland avspeglas i kvaliteten på städningen.

Detta mönster berör inte Fredrik Reinfeldt i sitt brev.

Däremot skriver han att eleverna också har ett ansvar. Och han föreslår att Oliwer själv kan göra skillnad. Till exempel genom att tala med sin lärare och rektor – eller ta upp saken i Elevrådet som ”kan komma på en gemensam lösning för hur ni kan hålla rent, till exempel genom att ta fram nya ordningsregler”.

Läs hela Fredrik Reinfeldts brev här:

Hej Oliwer!

Tack för ditt brev till mig.

Det är tråkigt att läsa ditt brev om att skolans toaletter är smutsiga. Jag minns själv skoltoaletterna från när jag gick i skolan och att de ibland var smutsiga. Självklart vill både vuxna och barn att det ska vara rent och fräscht i de byggnader där vi tillbringar våra dagar.

Regeringen tycker att det är viktigt att alla elever har en bra skolmiljö oavsett skola. Det är viktigt att hela skolan, inklusive toaletterna städas ordentligt. Varje skola har ett eget ansvar att se till att städningen fungerar och att eleverna känner sig trygga i sin arbetsmiljö.

För att förbättra både elevers och lärares arbetsmiljö gör Arbetsmiljöverket nu en satsning på grund- och gymnasieskolans miljö. Från och med i höst och till och med år 2016 kommer Arbetsmiljöverket inspektera 30 procent av landets skolor. Syftet med inspektionerna är att skapa en god skolmiljö med mindre skadlig stress, ökad trygghet och bättre fysiska förhållanden för elever och personal.

Vuxna, men också elever, har ett ansvar att ta hand om vår arbetsplats. För att få en trevligare skolmiljö är det viktigt att du berättar för din lärare och rektor hur du upplever det så att de kan göra din skola ännu bättre. Kanske kan du också ta upp frågan med elevrådet och ni kan komma på en gemensam lösning för hur ni kan hålla rent, till exempel genom att ta fram nya ordningsregler.

Du har helt rätt i att vi ska vara glada att vi i Sverige lever i fred och säkerhet. Många barn i världen lever i krig, fattigdom och osäkerhet. Sverige gör många insatser för att förbättra livet för människor både genom vårt bistånd till fattiga länder och till exempel genom att svenska soldater hjälper till att garantera säkerheten för barn som går i skolan i Afghanistan. Det tycker jag är viktigt.

Tack för att du tog dig tid att skriva till mig. Jag vill passa på att önska dig en fin höst!

Med vänlig hälsning,

Fredrik Reinfeldt

"Papper som fastnat i ventilationen." Skola i centrala Stockholm.
Visa bildspel

Tittarnas bilder - trasigt, smutsigt och fuktskadat

Här är några av de bilder som kommit in till vår öppna granskning av den fysiska skolmiljön.

Här är några av de bilder som kommit in till vår öppna granskning av den fysiska skolmiljön.

I den här granskningen är det den fysiska miljön i landets skolor som är i fokus. Granskningen riktar sig mot grundskolor och gymnasiet. 

Den stora skillnaden mot våra vanliga granskningar är att vi ber eleverna, men också föräldrar och lärare, om hjälp. Eftersom vi inte får filma på skolor utan att först ha fått tillstånd av ansvariga finns det en risk att vi aldrig får samma bild av skolmiljön som ni som faktiskt vistas där.

Det kan handla om bristande städning, om ingrodd smuts, mögel i duschar eller annat som upplevs som snuskigt. Många skolor i landet är dessutom gamla och slitna och upplevs som äckliga och snuskiga eftersom de inte renoverats och underhållits. Men det kan också handla om dålig luft i lokalerna som påverkar hur eleverna mår.

Fortsätt att skicka in tips, foton och filmer - så här gör du!

"Ett hörn av det allmänna utrymmet"
Visa bildspel

Snuskbilder från Norrköping

Dessa bilder har en tittare på en skola i Norrköping skickat in till oss. Bland annat kan man se fuktskador på väggar och tak på både toaletter och i klassrum.

Astma- och Allergiförbundet: Inför klassrumspeng

Astma- och Allergiförbundet vill att kommunerna ska kunna söka ett statligt investeringsstöd för upprustning av skolorna. Detta sker efter att TV4Nyheterna...

Astma- och Allergiförbundet vill att kommunerna ska kunna söka ett statligt investeringsstöd för upprustning av skolorna. Detta sker efter att TV4Nyheterna pekat på bristerna i skolmiljön i samband med granskningen #skolsnusk.

Maritha Sedvallson, ordförande i Astma- och Allergiförbundet, skriver i en debattartikel i Dagens samhälle att regeringen måste satsa mer på skolorna. Detta genom en klassrumspeng som ger kommunerna möjlighet att rusta upp. 

Att det finns brister inom skolmiljön visar bland annat en ny rapport från Socialstyrelsen. Många barn med överkänslighet drabbas hårt och detta leder till sämre prestationer. 

- Även TV4s stora granskning av skolmiljön, #skolsnusk som ska pågå hela hösten visar att det finns stora brister när det gäller inomhusmiljön i skolan. Allergikonsulent Britt-Marie Wallström som intervjuas i TV4 Nyheterna i Halland menar att det saknas resurser för att arbeta förbyggande med inomhusmiljön i skolan.Det vill vi ändra på, säger Maritha Sedvallson. Vårt förslag till lösning är en klassrumspeng, ett statligt investeringsstöd som kommunerna ska kunna söka, säger Sedvallson i ett pressmeddelande. 

Visa fler