Det är tydligt att Kalla Faktas granskning har varit nödvändig då redaktionen fått in hundratals tips och bilder på dåligt städade lokaler, snuskiga toaletter och igentäppta ventilationsrör. Men det har också kommit in goda exempel på skolor där man verkligen har prioriterat skolmiljön. 

– Norrköping har utmärkt sig som en kommun som faktiskt tar det här med den fysiska skolmiljön på allvar. De har bland annat genomfört en toalettkommission efter larm om att toaletterna var snuskiga. Efter toalettkommissionen kan man nu stoltsera med fina, inbjudande toaletter på flera av kommunens skolor, säger Kalla Faktas reporter Marcus Noterius.

Programmet direktsänds från Hagagymnasiet i Norrköping, som är en av skolorna där man visat att det går att förbättra skolmiljön, trots små medel. Bland annat har man infört musik på skoltoaletterna efter klagomål från eleverna. Gymnasiechefen Anders Palmgren låg bakom initiativet. Han nominerades senare till Veckans svensk i TV4-programmet med samma namn. 

- Vi på Hagagymnasiet är stolta över vår skola och glada för att vår fina skola får uppmärksamhet i media. Haga är ett exempel på att man med små medel men med systematiskt arbete kan åstadkomma en bra skolmiljö. Vi hoppas att TV-sändningen kan sätta fokus på Sveriges viktigaste arbetsplats: Skolan, säger gymnasiechefen Anders Palmgren.

Tillsammans med Marcus Noterius och Lena Sundström kommer elever och inbjudna gäster att diskutera skolmiljön samt summera höstens granskning av skolsnusket.

I flera kommuner har granskningen lett till att frågan har lyfts upp på den politiska agendan. Ett exempel är när Marcus Noterius besökte Murgårdsskolan i Sandviken tidigare i höstas. Där berättade elever och lärare om den dåliga luften och ventilationen på skolan. Något som fick till följd av att eleverna kände ständig trötthet och huvudvärk. Efter reportagen i TV4 beslutade Sandvikens kommunledning att ta krafttag för att förbättra skolmiljön och gör nu en mångmiljon-satsning på att förbättra skolmiljön.

-  En stor del av poängen med denna granskning är att visa att vi faktiskt lyssnar på de unga. Unga idag har väldigt tydliga tankar och åsikter om sin skolmiljö. Det är viktigt att visa att någon lyssnar och att deras röster faktiskt kan göra en skillnad, säger Lena Sundström.

Gymnasiechefen Anders Palmgren ser positivt på Kalla Faktas granskning av skolsnusket. 

- Som gymnasiechef för en gymnasieskola tycker jag att det är bra att TV4 väljer att fokusera på Sveriges största arbetsplats: Skolan. Över en miljon elever och stort antal lärare tillbringar en större del av sin vakna tid på denna arbetsplats och det är viktigt att skolan har en bra fysisk och psykosocial arbetsmiljö. Granskningen #skolsnusk har visat att Sveriges skolor och dess ansvariga fortfarande har en del att jobba med, säger han. 

Kalla Fakta Special #skolsnusk sänds torsdagen den 5:e december klockan 21.00 i TV4.