Början på sidans innehåll
Nyhetstema

Skyfallen i Europa

Allt om det senaste efter de kraftiga översvämningar som orsakat stor förödelse i Europa.

Allt om det senaste efter de kraftiga översvämningar som orsakat stor förödelse i Europa.

Se översvämmade parkeringen efter skyfallet i Skåne

31 sek

Vid 11-tiden på onsdagen blev 112 nedringt i Kristianstad i Skåne då ett skyfall orsakat översvämningar på flera håll. Gator svämmandes över och bland annat tog ett äldreboende in stora mängder vatten. SMHI har nu utfärdat en ny varning när ovädret drar norrut. Se bilderna från en parkering som helt täcktes av regnvattnet.

Direktrapportering

”Sverige har stora möjligheter att ta hand om stora flöden”

4 min 34 sek

Sveriges flackare dalgångar skyddar mot översvämningar. Dessutom ger reglerade älvar ett skydd mot stora översvämningar. Vi kan leda bort överskottet på ett bättre sätt, säger Pia Redin Lindholm, chef för dammsäkerhet på Vattenfall. Det gäller bara att se till att våra avbördningsanordningar som leder bort vattnet fungerar.

Direktrapportering

Efter översvämningarna: Så rustade är Sveriges dammar

1 min 49 sek

Pia Redin Lindholm, chef dammsäkerhet hos Vattenfall beskriver hur läget i de svenska dammsäkerheten ser ut. Vi får förvarningar om regnnivårerna mycket högre upp i systemet. Till exempel i våra norrlandsälvar. Det gör att vi kan dämpa en motsvarande situation som skedde i Tyskland. Vi kan styra vattnet och reglera vattnen bättre, säger Redin Lindholm.

Direktrapportering

Så här rör sig vattenmassorna efter skyfallen i Europa

9 min 53 sek

Det regnoväder som orsakat översvämningar, stor förödelse och död i framför allt västra Tyskland och Belgien har rört sig österut. Samtidigt rör sig vattenmassorna nedströms i Europa och på många håll stiger vattennivåerna.

Direktrapportering

”Vattennivån 5,5 meter över det normala”

2 min 43 sek

Vattennivåerna fortsätter stiga i Nederländerna och tiotusentals har evakuerats.
- Vattennivån är nu 5,5 meter över det normala och väntas stiga en meter till innan klockan sju i kväll, berättar Jonas Lindskog som bor i Lith nära floden Maas i Nederländerna.

Direktrapportering

Uwe Schnitzler överraskades av flodvåg: ”Fick ta oss ut genom bilrutan”

1 min 55 sek

Vattenmassorna har börjat dra sig tillbaka i Tyskland, Belgien och Nederländerna där nu minst 150 personer omkommit, En dödssiffra som befaras stiga ytterligare. Runt staden Wassenberg i Tyskland lägger man ut sandsäckar och över 4000 personer har evakuerats eftersom en damm i närheten befaras brista. Idag sattes militär in ibland annat i staden Erftstadt för att röja undan pesonbilar och lastbilar. Förbundskanslerkandidat Armin Lashet som besökte staden utlovade statlig hjälp.

Direktrapportering

På plats i översvämningarnas Tyskland - "Stor förödelse överallt"

26 min

Dödssiffran stiger i Tyskland, som drabbats hårt av skyfall och översvämningar.
TV4Nyheternas reportrar rapporterar på plats från Winnerath, nära hårt drabbade Schuld och från Düsseldorf där vattennivån i Rhen stiger till nya oroande nivåer. Meteorolog Peter Kondrup förklarar hur det kan bli så enorma översvämningar och störtfloder.

Direktrapportering

”Bedrövlig situation i stora delar av Belgien och Tyskland”

4 min 36 sek

Skyfallen i västra delarna av Europa har medfört höga vattennivåer, nu uppmanas invånarna i Liège i Belgein att evakuera och inte ta några risker.
- Hus faller samman, folk sitter på taken i ösregn och väntar på räddningsmanska, säger Olof Nordling, boende Overijse, Belgien.

Direktrapportering

Dödssiffran stiger efter översvämningarna i Tyskland

4 min 22 sek

Minst 21 personer döda har hittats och ännu fler saknas efter det att flera hus rasat samman i Schuld och andra orter i västra Tyskland och i Belgien. Husrasen skedde i samband med oväder och skyfall som skapat stora översvämningar i området.

Direktrapportering

Boende i Tyskland: ”Man har inte en chans”

1 min 5 sek

Kraftiga skyfall och översvämningar drabbar västra Tyskland hårt. Minst tio människor har omkommit och ett femtiotal saknas. Flera hus har rasat samman när vattenmassor störtat ned genom små samhällen. Värst drabbat är regionen Rheinland-Pfalz.

Direktrapportering