I årets Sommar med Ernst ger Ernst Kirchsteiger en anrik kvarn ett nytt liv. Han kommer att behålla och förstärka den ursprungliga känslan i kvarnen genom att återanvända och inspireras av historiens vingslag, använda rejäla material och dimensioner i sina kreationer och sin inredning och med kvarnens symboliska värde som fond. 

– Jag ser kvarnen som en gammal dam som bör respekteras och hållas vid gott mod dag efter dag, och hon verkar gilla det, säger Ernst Kirchsteiger.

Med sina åttkantiga rum och många våningar är kvarnen ett hus långt utöver det vanliga vars förvandling garanterat kommer att bjuda tittarna på en oförglömlig renoveringsresa. Sommar med Ernst har premiär 12 juli kl. 20.00 på TV4 och TV4 Play.

– Jag vet att det är många som har längtat och som ser säsongspremiären av Sommar med Ernst som ett viktigt startskott för sommaren! Under åtta fullmatade program förvandlar Ernst den gamla övergivna kvarnen till ett vackert och ljust sommarboende fullt av smarta lösningar. Det kommer att bli massor med inspiration och sommar på Ernst vis!, säger Clara Tengbom, exekutiv producent.

Till sin hjälp har Ernst snickarna Mackan och Kajsa, syskonen som tillsammans med Ernst kommer ge kvarnen nytt liv.

Om snickarna Mackan och Kajsa

Efter att ha varit ifrån varandra i fyra år så är Mackan åter tillbaka vid Ernst sida.

Mackan Nylén är Ernst snickare och byggledare. Han är 33 år och bor på Dalarö med sin sambo Maria och deras tre barn. 
– Ernst ger mig ständigt nya utmaningar i allt från materialval till hur han vill att det ska se ut. Han har dessutom en unik blick för att se det fina i det andra inte ser nått speciellt, säger Mackan.

Kajsa Nylén är snickarlärling i årets Sommar med Ernst. Hon är 25 år och lillasyster till Mackan Nylén. Då Mackan tog sig an att hjälpa Ernst med årets objekt så kände han att han behövde en snickarlärling han kunde lite på och som han vet inte är rädd för att hugga i. Båda de egenskaperna hittade han hos sin syster Kajsa, så hon blev det självklara valet.

Om kvarnen - FAKTA
I kvarndalen strax utanför Hallsberg hittar vi Kånsta kvarn. Kvarnen byggdes 1858 för att ta vara på kraften från bäcken som slingrar sig fram i dalen. Till en början drevs kvarnen enbart av ett vattenhjul men styrkan i bäcken tenderade att avta under sommaren och hösten så man bestämde sig för att säkra upp driften med vindkraft. Redan två år senare fick kvarnen sina vingar och blev en av Sveriges enda kombinationskvarnar, det vill säga en kvarn som drevs av både vind och vatten. Utöver att kvarnen malde mjöl och försåg nejden med mat så drev den även ett hyvleri som tillverkade spånor som vid den tiden var ett vanligt takmaterial. 1916 var det ett ofantligt oväder och två av kvarnens vingar blåste ned. Man fortsatte att mala men med bara de resterande två vingarna, men det blev för tung och redan samma år gick kvarnens vingar sitt sista varv. Kvarnen uppdraperades med elkraft och 1924 gick även vattenhjulet sitt sista varv och ersattes av en turbin. Kvarnen kämpade på ytterligare några år tills att kvarnstenarna slutligen slutade mala och tystnade 1939, då kvarn togs ur bruk.

Sommar med Ernst har premiär 12 juli kl. 20.00 på TV4, TV4 Play och C MORE.