Grattis Matilda! Hur känns det?
– Det känns helt otroligt bra och jag kan nästan inte tro att det är sant! Det här var det bästa jag någonsin kunde vinna. Längtar redan till nästan sommar och har redan börjat drömma om nästa sommarprojekt. När jag fick reda på att jag hade vunnit hoppade jag av glädje, fick hjärtklappning och började skaka i hela kroppen.

Hur har folk som sett den reagerat?
– Jag tror att de flesta som får syn på den blir nyfikna och gärna tittar lite till. Har även fått väldigt många positiva kommentarer, vilket verkligen känns jätteroligt!

Hur kom du på idén till husbåten?
– Jag har alltid älskat att snickra och bygga men innan har det mest blivit möbler och mindre saker. Nu ville jag bygga en stuga där jag kunde använda mina nyinköpta hängmattor från Brasilien, på en tomt någonstans… gärna nära vattnet, men var? Och så föddes idén till husbåten där man verkligen är nära vattnet och kan välja en ny tomt till sitt hus varje dag om man vill det.

– Jag tror jag inspireras av det mesta i min omgivning, framför allt när jag reser och ser nya platser men jag får också mycket inspiration från Sommar med Ernst och andra inredningsprogram på tv.

Byggde du helt själv?
– Det allra mesta har jag byggt helt själv med många goda råd från min pappa. När terrassen skulle byggas var även min pojkvän med och hjälpte till.
– Pappa slängde ut ett gammalt tröskverk från ladan där de bor och då fick jag en alldeles egen bygghörna för husbåten.

Stötte du på några problem?

– Jag tror att det svåraste var att komma på ett enkelt och säkert sätt att sätta fast huset på terrassen. Eftersom jag ville kunna transportera huset för sig och terrassen för sig krävdes det att jag lätt skulle kunna sätta dit huset och ta bort det utan att förstöra för mycket av trallen. Lösningen fick bli böjda järnkrokar som hissas ned i små hål i trallen och hakar i under en regel i båten, och sedan går upp genom bottenregeln i huset.

Hur tänkte du kring exteriören?
– Jag tänkte på att försöka utnyttja den lilla ytan på bästa möjliga sätt. Jag ville ha en så stor plats som möjligt för sol och bad framtill och en plats för en motor baktill. Det fick bli dörrar både fram och bak för en öppen känsla och bra sikt när man kör. Hängmattan på ena långsidan gör att man kan utnyttja även den delen av husbåten.

Och interiören?
– Jag ville att det skulle vara enkelt och funktionellt med stora ljusinsläpp. Nästan att det skulle kännas som att man är ute fast man är inne. Jag ville ha enkla och fällbara möbler så att rummet enkelt också kan användas som sovrum.

Hur mycket har ni använt husbåten hittills?
– I somras som var första gången den låg i sjön en längre tid försökte jag verkligen använda den så mycket jag bara kunde. Jag brukar ta med mig familj, släkt och vänner ut på små åkturer, baddagar och middagar på sjön. Vi badar, fiskar, solar, ligger i hängmattan och njuter av den fina utsikten.
På vintern får den stå på ladan hemma hos mamma och pappa.

Till sist: har du några tips till de som vill göra en liknande husbåt?
– Tänk på vilka material du använder så att den inte blir för tung i förhållande till den flytkraft som pontonerna har. Tänk också på att en husbåt lätt tar mycket vind och att det därför kan vara bra att exempelvis kunna öppna upp både fram och bak så vinden blåser rakt igenom när man kör. Men det viktigaste tipset: sätt igång redan nu, det är roligt att bygga husbåt!