När Dan var sju veckor gammal adopterades han från huvudstaden Santiago i Chile och fick komma till Sverige, där han sedan växte upp tillsammans med sin adoptivfamilj. När hans adoptivmamma hastigt gick bort 2010 fick han en längtan att söka upp sina rötter. Dan reste till Santiago tillsammans med Hans Fahlén i Spårlöst för att söka efter sin biologiska mamma och syster.

- Innan min adoptivmamma gick bort så sa hon ofta att det skulle vara roligt att få reda på mer om min bakgrund. Jag hade kollat lite på Facebook, men inte hittat något. När hon hastigt gick bort hösten 2010 så kände jag att ”livet är ju inte så himla långt, man bör ta tag i detta medan man kan”.

Till hjälp inför sökandet hade Dan adoptionspapper som bekräftade att han hade en mamma och en syster i Chile. När han och Spålöst-teamet kom fram så började de jobba direkt. Genombrottet skedde hos polisen, som lyckades få fram uppgifter på var mamman och systern bodde.

- Första gången jag skulle få träffa mamma så gick Hans Fahlén först för att checka läget medan jag väntade i bussen. Jag kan inte ha suttit där många minuter, men det kändes som flera timmar. Som att stå i en myrstack upp till knäna – så kändes det! När jag sedan fick gå och möta henne i parken så tog jag mig dit på stapplande steg. Mamma Rosa var lika nervös som jag, om inte ännu mer. Sedan brast alla fördämningar för oss båda.

Dan fann mamma, syster - och bror

Efter mötet med mamman gick de tillsammans till systerns hus.
- När vi kom till grinden så kom en kille emot mig, som visade sig vara min bror. Jag visste ju om min mamma och syster sedan tidigare, men inte min bror Christian. Då blev man väldigt förvånad. De hade vetat om att jag fanns sedan några år tillbaka.

Var ni lika?


- Jag letade såklart efter likheter, men vid första ögonblicket såg jag inga direkt. Efterhand började jag dock se fler likheter. Jag och mamma är jättelika – det ser jag nu – och även min syster, Claudia, och jag liknar varandra. Jag och mina syskon har samma mamma, men inte samma pappa.

Genom adoptionspappren Dan fått med sig till Sverige hade han fått veta att hans mamma adopterade bort honom för att hon skulle kunna jobba och studera, en anledning som hans mamma Rosa bekräftade vid mötet.

- Mamma fick chansen att börja jobba samtidigt som hon pluggade. Då hade hon redan min syster Claudia, men hon kunde få följa med till huset där mamma fått jobb. I samma veva blev mamma lämnad av min pappa och fick veta att hon var havande med mig. Det skulle inte fungera, så adoption var det enda alternativet. Mamma berättade att hon har mått jättedåligt över detta.

- En annan sak jag fick veta var att jag legat hos henne i flera dagar efter det att jag förlöstes. Hon hade ammat mig till och med. Och man vet ju att det skapas ganska starka band dessa första dagar.

Hur kommunicerade ni? Kan du spanska?


- Jag kan ingen spanska, bara några småord. I samband med Spårlöst så hade vi en tolk med oss. Min svåger kunde dessutom engelska, så han fick översätta. Vid ett tillfälle då varken tolken eller svågern var med, så satt jag och Claudia handfallna och tittade på varandra. Vi gjorde några frustrerade försök att kommunicera, men till slut skrattade vi bara.

Dan berättar att han planerar att lära sig spanska, så att han ska kunna prata med sin familj.
- Jag bokade upp mig på en kurs, men sedan ställdes den in. Bottennapp 2000 liksom! Men jag måste lära mig spanska. Förmodligen blir det via någon nybörjarkurs på universitetet istället.

Håller kontakt via Skype

I dag har Dan och hans syster kontakt flera gånger i veckan via telefon- och chattverktyget Skype. Hon skriver på spanska och han på engelska, varpå de använder ett webbaserat översättningsprogram för att tyda. Hans mamma har dessutom skaffat en liten dator, så hon ska kunna kommunicera med sin son i Sverige.
- Hon är inte så bekant med datorer, så det går inte jättebra än så länge. Hon ska gå en datakurs, är det tänkt.

Dan och hans familj planerar att åka ned till Chile igen och hälsa på familjen, men inget datum är ännu bestämt.
- Vi vill gärna att mitt yngsta barn ska bli lite äldre först, så han kan sitta själv i planet. Mamma och Claudia vill gärna komma och hälsa på oss i Sverige också, vid tillfälle.

På frågan om det var något med resan som överraskade honom, funderade Dan en stund. Till slut svarade han:
- Många har frågat mig hur jag tror att min mamma skulle se ut. Man har ju en föreställning att chilenska damer är korta och runda. Så är i alla fall de latinamerikanska tanter som jag har träffat. Jag trodde att min mamma skulle vara en liten rar tant, men istället var hon lång och stilig. Jag har alltid själv fått höra att jag är ovanligt lång för att vara chilenare. När jag träffade min mamma så insåg jag varifrån jag måste ha fått det.