Armstrong, en av cykelsportens största genom tiderna, hade fram till midnatt natten till fredagen på sig att bemöta dopningsanklagelser från Usada, men valde i stället att göra ett uttalande på sin hemsida.
"Det kommer en punkt i varje mans liv när han måste säga att nu får det vara nog. För mig är det nu. Jag har fått bemöta anklagelser om fusk när jag vunnit mina sju Tour de France sedan 1999", skriver Armstrong som aldrig fastnat i någon dopningskontroll.

Tolkar som ett erkännande
Usada tolkade Armstrongs uttalande som att han erkänner sig skyldig och utfärdade tunga straff.
"Usada har i dag meddelat att Lance Armstrong valt att inte gå vidare med sitt ärende. Som ett resultat av detta har han fått livstids avstängning och alla hans tävlingsresultat från den 1 augusti 1998 till i dag ogiltigförklaras", stod det att läsa i ett officiellt meddelande.
Innan Usadas meddelande presenterades menade Armstrong att han utsatts för en "häxjakt" och att Usada inte har någon rätt att frånta honom titlarna.

Brutit mot fem punkter
Usada uppger att Armstrong straffas för att ha brutit mot antidopningslagarna på fem punkter, bland annat för användning och innehav av bloddopningsmedlet epo. Usada hävdar också att tio gamla lagkamrater och kollegor till Armstrong kommer att vara redo att vittna mot honom.
Nu riktas cykelvärldens uppmärksamhet mot det internationella cykelförbundet, som tidigare stått på Armstrongs sida. Väljer man att nu gå på Usadas linje och anser att Armstrong är skyldig väntar ett omfattande arbete med att ändra resultatlistorna i de tävlingar som Armstrong deltagit i.