Den 12 mars 1994 sprang Maria Staafgård in på tiden 23,47 på 200 meter inomhus i Paris. Det innebar svenskt rekord och stod sig i nästan 19 år.

I söndagens final på inomhus-SM i Norrköping krossades rekordet — av 15-åriga Irene Ekelund.

Det blev ett jämnt upplopp mellan Ekelund och Moa Hjelmer, där den förstnämnda spurtade snabbast och vann på 23,15. Det svenska rekordet var slaget — rejält.

- Så här snabbt trodde jag inte att det skulle gå. Men det gjorde det, sade Irene Ekelund som även vann SM-guldet på 60 meter på lördagen.

- Den tiden, 23,15, som hon gjorde nu. Den är nästan ofattbart bra. Här har vi en tjej som inte ens är konfirmerad. Jag är oerhört imponerad, sade förbundskapten Stefan Olsson.

Fortsatt nej till EM

Irene Ekelund tävlar för Kil och bor i Karlstad. Under de senaste veckorna har hon varit nära rekordet och debuterat i landslaget. Distansen 200 meter finns inte längre kvar på EM-programmet och sedan tidigare är det klart att Irene Ekelund inte kommer att ställa upp i någon av de andra grenarna på mästerskapet.

TT: Kommer du tänka om nu?

- Både jag och min tränare (Lasse Eriksson) känner att vi väntar lite med det, skyndar långsamt, säger Ekelund.

Och förbundskapten Olsson kommer inte att pressa talangen till att vara med på mästerskapet.

- Jag kommer inte att övertala dem utan de har gjort det här så himla bra hittills.

EM-hoppet på 400 meter, Moa Hjelmer, var inte bitter över andraplatsen, snarare väldigt lycklig över sin tid.

- Det var så himla kul att springa in på en så bra tid. Det är jättehäftigt, sade hon.

"Hon är helt fantastisk"

Under helgen har hon valt att stå över 400 meter som hon ska springa på EM. I stället har hon slipat formen i de kortare distanserna 60 och 200 meter.

- Mentalt sett är det skönt att bryta av och springa något kortare ibland och det har varit jätteroligt i helgen, sade Hjelmer som även blev tvåa på 60 meter bakom Ekelund.

TT: Vad säger du om Irene Ekelund?

- Hon är helt fantastisk, grymt alltså. Det är oerhört imponerande, jag hoppas det går bra för henne.

Linus Lindahl/TT