På torsdagen inleds årets tredje major, när golfeliten peggar upp för British Open. En bana med en exklusiv skara Open-segrare - samtliga nio finns antingen i Hall of Fame eller har rankats etta i världen.

Favoriten Tiger Woods skulle utan tvekan känna sig välkommen i det klientelet.

Frågan är om väderförhållandena tillåter honom?

- Han kan missgynnas av det, eftersom han inte träffar alla fairways. Tigers sätt att spela på linksbanorna är oftast långa järn. Jag gjorde på samma sätt. Men det var torrt då, det är det inte nu och bollen rullar inte lika långt, säger Niclas Fasth till TT.

Talar av erfarenhet

Det svenska golfproffset vet vad han talar om. När British Open senast gick på Royal Lytham, för elva år sedan, var han med. Och kom tvåa.

Nu varnar Fasth för ett extremt klimat och en svårspelad bana.

- Det är värre nu än för elva år sedan. Eftersom den här sommaren har varit den blötaste och kallaste på, typ...hundra år. Det är ett grönare gräs och värre i ruffen än tidigare. Och det var illa redan då. Det ska knappt gå att spela ut sig från ruffen, säger Fasth.

- Och de sista nio hålen, i vanligaste vindriktningen, är nästan ospelbara, tillägger han.

Banan på den engelska västkusten, med sina typiskt blåsiga förhållanden, lämnar inte några utrymmen för misstag.

Misstag har bland andra Tiger Woods gjort — senast för en dryg vecka sedan när han missade cutten på PGA-touren i Virginia, USA.

Stor favorit

- Han har underpresterat på små tävlingar tidigare, och den missade cutten tror jag enbart handlar om att han tappade koncentrationen. Jag ser honom ändå som en stor favorit, säger Mats Hallberg, Viasats golfexpert, till TT.

Världsfyran Tiger Woods jagar sin första majorseger på fyra år. I fjol missade amerikanen British Open på grund av skada, och har den här säsongen visat god form med tre segrar hittills.

- Jag försöker att se mig som en majorvinnare igen, och fortsätter jag bara tänka på det sättet så kommer jag vinna, säger Tiger Woods på presskonferensen inför "The Open".

Sedan fick han ett bra besked efter att ha testspelat den svåra banan.

- Två av de tre dagarna jag har spelat på den nu har det blåst två olika vindar. Det kan vara till min fördel.

Niclas Fasth om Woods segerchanser:

- Han är en av hundra som kan vinna.