Australiern Adam Scott satte ribban tidigt under första dagen av British open på Royal Lytham utanför Blackpool. Scott gick runt på 64 slag, sex under par, och har ledningen efter första dagen före Paul Lawrie, Skottland, Zach Johnson, USA och Nicolas Colsaerts, Belgien, alla på fem under par.

- Jag trodde inte att jag skulle spela så här, sade Scott efter sin starka första runda.

Scott var på god väg att bli historisk då han låg på sju under par inför de avslutande två hålen, ingen spelare har tidigare gått en runda på mindre än 63 slag i en majortävling för herrar. Men par på 17:e och en bogey på 18:e gjorde att Scott stannade på 64 slag, tangerat banrekord.

- Jag insåg att jag nog inte skulle bli den förste att gå runt på 62 slag i en major, sade Adam Scott, rankad som 13:e på världsrankingen.

Han var även glad över att slippa dåligt väder under första dagen, och nu hoppas han kunna hålla spelet uppe.

- Jag har inte uppnått mitt mål med att vinna någon major än, säger Scott.

Woods tillbaka

Tiger Woods var tillbaka i den brittiska majorn efter att ha varit knäskadad förra året. Woods, som vunnit British Open tre gånger, tar över som världsetta igen om han vinner. Han inledde blixtrande och låg fyra under par efter sju hål. Woods öppnade tävlingen mycket starkt och var fyra under par även efter nio hål. Men den andra halvan gick mera trögt för amerikanen, som slutade på tre under par.

Hanson bäste svensk

För svenskarnas del var det Peter Hanson som glänste mest. Hanson öppnade med en 67-runda, tre under par, och ligger delad sexa tillsammans med Tiger Woods. 34-årige Hanson startade med fyra birdies och två bogeys på de första nio hålen. Under andra halvan blev det två birdies och en bogey för Hanson. Fredrik Jacobson gick runt på ett under par och ligger på 18:e plats. Carl Pettersson ett över par, delad 54:a och Daniel Chopra tre över par, gav honom en delad 99:e plats.

Fjolårssegraren Darren Clarke öppnade svagt med sex slag över par.

 

Se även:

Australiensaren Scott i tidig ledning