SE OCKSÅ:
Staffan Olsson: Fick tänka till om det verkligen var sant

Mattias Andersson: Svårt att hitta ord
Kim Andersson: Det var svårt för oss också


Från ett historiskt fiasko till tidernas svenska skräll. På knappt två månader. Förvandlingen har tagit handbollslandslaget till OS-final. 27—26 slutade den dramatiska semifinalen mot Ungern. Efter EM-misslyckandet och fiaskot i VM-kvalet var förväntningarna låga inför London-turneringen. Att de utskällda spelarna mindre än två månader senare skulle nå en OS-final kändes osannolikt. Men där är Sverige nu, och kan på söndag ta den enda titeln "Bengan Boys" aldrig vann
- Jag fick nog tänka till om det verkligen var sant. Det känns helt fantastiskt, säger Staffan Olsson, till TV4 Sport.
- Det är enorm prestation vi gör. Framförallt den moralen killarna visar matchen igenom, fortsätter Olsson.

Oavsett hur det går mot Frankrike eller Kroatien på söndag är det här laget vinnare. Medaljen är Sveriges första i ett mästerskap sedan EM-guldet 2002. Målvakten Johan Sjöstrand, stor semifinalhjälte mot Danmark, petades överraskande på fredagen. Mattias Andersson anses vara bättre mot storskyttar som ungraren Laszlo Nagy. Nagy kom dock sällan till avslut på grund av lika hårt som framgångsrikt blågult förvarsarbete. Det hade dock ett pris — Tobias Karlsson åkte på två utvisningar i första halvlek.

Kim Andersson styrde anfallsspelet och hittade gång på gång Andreas Nilsson på linjen. Anmärkningsvärt: Fyra av Sveriges femton mål före paus kom i numerärt underläge. I andra tyckte Sverige till 24—21 — men drabbades också av två skador. Jonas Källman lindade låret och spelade vidare. För Dalibor Doder, som såg ut att fått en bristning i låret, kan däremot turneringen vara över. Sverige var skärrat och i näst sista minuten var ledningen nere i ett mål, 26—25. Då gjorde Mattias Andersson sitt livs viktigaste räddning, visade att han var rätt val — och tog Sverige till OS-final.