I sin första tävling efter segern i VM-genrepet i Davos, tio dagar före onsdagens VM-lopp på 15 kilometer fristil, visade Johan Olsson att formen var intakt.

Det räckte inte till guld. Men till silver och hans första individuella VM-medalj.

- Klart att man vill ha framgång. Det är det som gör att det är mödan värt när man sliter hårt. Vid 32 års ålder vill man ju ha ränta för träningen, sade den rutinerade silvermannen.

- Men för mig är inte medaljen viktigast, utan att man kan plåga ur sig allt som i dag. Det hade varit skillnad om det hade varit guld. Silver är bra, men guld är bättre.

Knappade in

Det stod tidigt klart att Olsson var på väg mot en topprestation i den krävande femkilometersbanan. Han fanns hela tiden med i täten i det sugande föret.

Men samtidigt växte Petter Northugs ledning till imponerade 23 sekunder efter två varv. Olsson tog in på slutet, men i mål var skillnaden 11,8 sekunder.

- Det var bara 500 meter kvar när jag fick höra att det inte skiljde så mycket mer än tio sekunder. Men jag kunde inte ha åkt en sekund snabbare, sade Olsson.

Omgiven av norrmän

Johan Olsson höll sin plan till punkt och pricka och gjorde ett lika starkt slutvarv som de två första. Det räckte inte för att knäcka Northug, men för att säkra silvret med drygt tio sekunders marginal till Tord Asle Gjerdalen. Norrmannen fick på morgonen reda på att han skulle ersätta en sjuk Martin Johnsrud Sundby och reserven med pilotbrillorna har aldrig fått till ett så bra lopp med individuell start.

- Bra form, fantastiska skidor och rygg på Dario Cologna, så det blev nästan som ett masstartslopp för mig, sade den norske skrälltrean.

Även Petter Northugs guld var en överraskning för många. Norrmannen med den magiska spurten i masstartslopp visade nu att han kan vinna helt för egen maskin och tog definitivt plats som en av skidsportens riktigt stora. Guldet på 15 kilometer fritt var hans åttonde på 17 VM-starter, men det första i en individuell start.

- Jag verkar vara den enda som inte är överraskad, sade Olsson. När han är så här bra — då är han jäkligt bra.

Northug låg länge utmattad efter målgången.

- Jag blev lite bekymrad när jag tappade på slutrundan och det handlade mest om att hålla sig på benen, sade Northug.

- Jag kände ingen press, den har jag satt på mig själv. Jag har ju sagt att jag skulle ta ett eget guld i VM. Det var målet.