G4S, världens största säkerhetsbolag, erkände nyligen att företaget inte klarar av sitt bevakningsuppdrag under OS. Omkring 3 500 soldater har därför extrainkallats för att stärka säkerheten och ytterligare 2 000 soldater finns som beredskap.

Men IOK-basen Rogge är efter ett möte med den lokala organisationskommittén (LOCOG) och den brittiska regeringen lugn inför spelen som invigs på fredag.

- Jag är nöjd med förklaringarna jag fick under dagens möte. Jag kan tyvärr inte kommentera detaljer, men vi är försäkrade att säkerheten finns på plats, sade Rogge på lördagskvällens presskonferens.

- Säkerheten har varit en fråga, men företaget kommer att kompensera för de soldater som tvingas rycka in. Jag är ingen säkerhetsexpert och kan inte uttala mig om kvalitén i säkerhetsarbetet har förändrats.

Trafiken flyter

Det förväntade kaoset i trafiken förväntas tillta längre fram och de speciella olympiska filerna i vägnätet tas i bruk först på onsdag, men hittills har London klarat invasionen utifrån.

- Transporter till OS-byn och till träningsarenorna har fungerat till vår förnöjsamhet, försäkrade IOK-ordföranden.

Ingen tyst minut

Internationella olympiska kommittén (IOK) har också bestämt att ingen tyst minut kommer att hållas under fredagens invigningsceremoni för att hylla de israeliska idrottare som dödades under OS i München 1972, en åsikt som framförts av bland andra USA:s president Barack Obama.

- Atmosfären under öppningsceremonin passar inte för att minnas en sådan tragisk händelse. Vi kommer att hedra de som dog vid ett senare tillfälle, på 30-årsdagen den 5 september, sade Rogge.

Dock finns det plats för levande djur under fredagens invigning, som regisseras av filmaren Danny Boyle. Rogge försäkrade dock att inga varelser ska komma till skada:

- Djur kommer inte att slaktas.

Se inslag om säkerheten under OS (Nyhetsmorgon)