Succén i juli 2011 gav en rejäl skjuts på världsrankingen. Från 311 till 258.

Sedan dess har han sakta rasat tillbaka igen.

För just nu är den vänsterhänte svensken på plats 340.

- Jag fick inte spinna vidare på det direkt efter Båstad utan vann bara enstaka matcher. Så har det känts en del år, att man gör bra resultat men inte hittar någon jämnhet. Men jag har stödet från förbundet och känner mig väldigt motiverad, trots att jag inte kommit någon vart. Men jag har nu en lite nu-eller-aldrig-känsla. Hela mitt liv har jag spelat tennis för att nå topp 100, sade Michael Ryderstedt.

Han var ett av två svenska wildcard i singeln i Båstad och stack fram till ledning 3—1 i första set mot sjundeseedade Filippo Volandri. Men sedan vann 27-åringen bara sex bollar på sex game på en blåsig centercourt — och tappade setet.

I femte gamet i andra set hade Ryderstedt två chanser att bryta italienarens serve. Då slog han — trots bra lägen — två bollar i nät och två bollar ut. I stället plockade Volandri fyra raka game och matchen med 6—4, 6—2.

- Jag spelade inte bra i mer än en-två bollar i rad — någon gång. Ingenting stämde. Det var kanske årets sämsta match. Jättetråkigt att den blev i Båstad. Man är väldigt besviken efter en sådan här match, när man spelat dåligt på hemmaplan, sade Ryderstedt.

Som inte hade några bortförklaringar.

- Visst det var svåra kastvindar. Men man kunde ändå gjort det mycket bättre än vad jag gjorde, att komma rätt till bollen helt enkelt. Det gjorde ju Volandri, som är rankad 79.

- Min högsta nivå är väldigt bra och då kan jag slå betydligt bättre spelare än Volandri.