Flera svenska fadäser

Svenskarna var också inblandade i fadäser:

  • Emil Jönsson såg stark ut ända till semifinalen, där han bröt ena staven i starten och var chanslös.

- Det måste ha varit en spricka i den. Annars kändes det rätt bra. Helt okej, ingen toppdag men ingen katastrof heller, sade det stora svenska sprinthoppet i VM.

  • Calle Halfvarsson föll pladask i saxbacken då han satte staven mellan sina skidor.

- Bättre det hände här än på VM. Men jag är på gång och jag behöver några lopp nu. Jag ska köra i morgon också (15 km fritt), sade Halfvarsson som haft ett tävlingsuppehåll ända sedan början av SM på grund av förkylning.

  • Teodor Peterson stavade också illa i sin kvartsfinal och fick ett stopp i uppförsbacken som han inte orkade hämta in.

- Den här banan är kanske den tuffaste på hela året, dessutom på hög höjd, det passar mig extra dåligt. Det är på lågland jag hör hemma, sade sprintmästaren Peterson.

  • Charlotte Kalla föll i en utförslöpa, alldeles innan den mest omdiskuterade kurvan.

- Det kändes som det bara högg fast. Jag hade velat köra vidare, jag hade så bra skidor i dag och kroppen svarade bra. Jag tror att banan i VM passar mig bättre och framför allt att vi får komma ner på lågland, sade hon.

"Ändå bra kvitton"

Men Ida Ingemarsdotter höll sig på benen och visade att VM-formen är på gång. Det återstår bara fem dagar till VM-sprinten, som öppnar mästerskapet i Val di Fiemme. Men höjden krävde sitt och Ingemarsdotter kastade upp före finalen och orkade inte hävda sig där.

- Jag fick ändå bra kvitton. Fyra i prologen, sexa i finalen, vi är på 1 550 meter och vi ska ner på tusen. På torsdag är mina förhoppningar att vara på pallen, sade Ingemarsdotter med tillförsikt.

Sistaårsjunioren Stina Nilsson tog guld i sprint i JVM nyligen och tog sig nu till semifinal för första gången i seniorsammanhang. Både i Liberec och Sotji föll hon i kvartsfinal.

- Nu blev det ett heat till, plus att det var på höjd också, det tar jag med mig, sade Nilsson.

Polskan Justyna Kowalczyk vann klart före norskan Marit Björgen och finländskan Anne Kyllönen.

Kazaken Alexej Poltoranin vann herrtävlingen före hemmafavoriten Dario Cologna.

Peter Wikström/TT