Det syriska pojklaget hoppades in i det längsta, men gjorde det förgäves. Risken att spelarna ska stanna kvar i Sverige är för hög, menar migrationsdomstolen som nekade laget inresevisum.

Att postgången tog tid spelade in i domstolens beslut. Beskedet från migrationsdomstolen i Göteborg kom vid 16-tiden på torsdagen. Säkerhetssituationen i Syrien är mycket allvarlig och risken för att spelarna ska stanna kvar i Sverige är därför mycket hög, löd beslutet.

Pojkarna i laget från Qamishli i nordöstra Syrien tog emot beskedet med besvikelse.

- De är väldigt ledsna. De har varit i Sverige tidigare och hade ingen avsikt att stanna, säger Malek Laesker, vice ordförande vid Syrisk arabiska kulturföreningen i Göteborg.

Lång väntan

Under väntan på besked har pojklaget farit kors och tvärs mellan Amman i Jordanien, Syriens huvudstad Damaskus och hemstaden Qamishli. Lagets buss blev beskjuten och en av spelarna skottskadades i handen.

- De har fått lida. Men de kommer ändå att ansöka på nytt nästa år och hoppas att få delta då, säger Malek Laesker.

Överklagandet skickades från ambassaden i Amman och var framme hos Utrikesdepartementet (UD) i Stockholm i söndags. Men först på onsdagen fick migrationsdomstolen alla handlingar.

Rutinerna har följts

En av anledningarna till att laget inte fick inresevisum var att Gothia Cup snart är färdigspelad. Om domstolen hade fått överklagandet tidigare, då turneringen just hade startat, hade beskedet kunnat bli annorlunda.

- Så mycket kan jag gå med på att den inbördes viktningen i avvägningen hade sett lite annorlunda ut, säger rådman Bengt Hasselberg på migrationsdomstolen.

Anna Backlund, på UD:s presstjänst, menar att rutinerna har följts.

- Det brukar ta två till tre dagar, säger hon.

TT: Tar det tre dagar att sortera post?

- Nej, den sorteras relativt snabbt, men sen ska den ju skickas med post också.