Det var i tävlingen i finländska Kuortane som Tornéus slog till med sitt rekordhopp. Därmed raderade han ut Mattias Sunneborns rekord från 1996.

Tornéus tidigare personbästa var på 8,19.

- Perfekt inför OS. Precis det beskedet jag ville ha. Det har tagit bra många år men äntligen har jag tagit det, sade han till Expressen.se.

Tränaren Oscar Gidewall hyllade Tornéus hopp.

- Det var jättebra egentligen rakt igenom. Och det var om inte optimala så i alla fall väldigt bra vindförhållanden, sade han.

Haft en fin säsong

26-årige Tornéus har haft en fin säsong. Tidigare i sommar tog han EM-brons med ett hopp på 8,17. I den tävlingen fick han på ett jättehopp som dessvärre var övertramp.

- Det kan nog ha varit uppemot 8,50, sade Tornéus till TT den gången.

Nu väntar OS för Michel Tornéus. Och Oscar Gidewall tror att det var bra att det inte blev någon riktig rekordslakt i Kuortane.

- På sätt och vis var det ganska optimalt att han går in och slår rekordet med bara en centimeter i stället för att han dunkar på med ett jättehopp som kan bli svårt att leva upp till.

"Skaffat sig bra förutsättningar"

Friidrottens förbundskapten Stefan Olsson var glad över Tornéus insats.

- Han har skaffat sig bra förutsättningar för ett lyckat OS, sade han.

Det svenska rekordet kan naturligtvis stärka självförtroendet inför OS. Men enligt Stefan Olsson är det viktigt att fortsätta vara koncentrerad på målsättningen i det här läget.

- Fokus är att klara kvalet och gå till final, så att man inte tar några genvägar i tankarna och börjar snacka placeringar och medaljer.

Den 3:e augusti går Michel Tornéus in i längdhoppskvalet i OS.