Till skillnad från tidigare är det nu tillåtet för en anfallande spelare att göra mål, även om denne tagit plats i målgården innan pucken kom dit.

- Vi vill ha fler mål helt enkelt. Sedan får vi se om det genererar fler mål, men det öppnar upp i alla fall, sade Hockeyligans domarchef Mikael Ahlström i samband med måndagens upptaktsträff i Stockholm.

Diskussionen om målgårdsbedömningar fick ny fart efter en omtalad incident under SM-finalen i våras. Jonathan Granström avgjorde den tredje finalmatchen i Skellefteå — men efteråt medgav Hockeyligan att målet borde ha blivit bortdömt eftersom Brynässpelaren stod i målgården.

"Ingen skillnad"

Med den nya regeltolkningen är det inget snack — det ska dömas mål.

- Så länge du inte hindrar målvakten på något sätt. Där är det ingen skillnad, sade Mikael Ahlström.

- Du får stå i målgården, men inte en längre stund.

Vid tveksamma situationer kommer domarteamet inledningsvis ha möjlighet att konferera med videomåldomaren.

Stora skydd

Ishockeyförbundets elitkommitté fattades beslutet om en förändring efter övervägande positiv respons från lagen. Förslaget kommer ursprungligen från domarna själva.

- Det måste bli lättare att göra mål. Det bästa hade varit att göra målvakternas skydd lite normala igen, lite mindre. Men allt som görs för att det ska göras fler mål tror jag gynnar spelet i stort, säger Färjestads Rickard Wallin.

Rögles nye målvakt Martin Gerber sågar däremot förändringen:

- För att jag ska kunna göra mitt jobb behöver mitt målområde vara tomt. Nu blir jag tvungen att knuffa någon för att göra mitt jobb, säger Gerber till Aftonbladet.se.

- Jag tror inte att det kommer bli fler mål. Däremot fler bortdömda mål.

Ahlström berättade dessutom att det blir en återgång till den internationella icingbedömningen.

- I Sverige har vi haft en "spelicing", det vill säga om pucken är i omedelbar närhet av en spelare så har man släppt det. Nu blir det den klassiska icingen igen.

Förändringen gäller från elitseriepremiären den 13 september och omfattar även hockeyallsvenskan.