- Amerikansk fotboll är på frammarsch i Sverige och det finns goda förutsättningar att VM på hemmaplan innebär att sporten når nästa nivå. Vi ser fram emot att få exponera Sveriges VM-matcher för en bred publik i TV12 nästa sommar, säger Hans Pekkari, kanalchef TV12 och TV4 Sport.

Amerikansk fotboll växer sig allt starkare i Sverige och nu har TV4-Gruppen säkrat rättigheterna till VM på hemmaplan 2015, årets SM-finaler 2014 samt SM-finalerna 2015. Det nya avtalet innebär att TV4-Gruppen kommer sända amerikansk fotboll fram till 2016. Nästa år står Stockholm som arrangör för VM- mästerskapen i amerikansk fotboll, turneringen avgörs 4-18 juli på Tele2 Arena. Tolv nationer från sex olika kontinenter gör upp VM-bucklan. Sveriges matcher samt finalen sänds i TV12, övriga matcher i TV4 Sport. Samtliga matcher från mästerskapet sänds på TV4 Play.

Redan 7 september klockan 14.00 i år sänder TV4 Sport årets SM-final XXIX från Tele2 Arena. Finallagen fastställs helgen den 30-31 augusti då semifinalerna spelas. Förra året var det Carlstad Crusaders och Örebro Black Knights som spelade final.

- Vi är glada över att ha kommit fram till ett avtal med TV4-gruppen som är långsiktigt. Det är viktigt för den stigande skara av människor som vill titta på amerikansk fotboll, att de får möjlighet att göra det på det sätt som de vill, vare sig det är broadcast eller stream, och i TV4-gruppen har vi en kompetent partner som kan visa matcherna, säger Andreas Ekman, Communications director för SM 2014 och VM 2015 i amerikansk fotboll.

Sverige, Japan, Korea, Tyskland, Österrike, Frankrike, Kanada, Mexiko, Australien och titelförsvaren USA är länderna som är klara hittills för VM 2015 i Stockholm. De tolv lagen spelar i fyra grupper. Spelprogram och gruppindelning fastställs hösten 2014.