Klackbergsbacken i Norberg i norra Västmanland är lång nog åt ett slalomåk på omkring 20 sekunder.

Men det räcker tydligen för att ta sig till världstoppen.

- Det är inte en stor backe. Men jag tror inte att det spelar så stor roll var man åker, bara man har roligt, säger Frida Hansdotter om hemmabacken.

Under uppväxten var hon idrottslig mångsysslare men ivrigt påhejad av bland andra pappan Hans Johansson, som själv har en 18:e-plats som bäst från den alpina världscupen, föll valet på alpinåkningen.

- Jag valde mellan slalom och längd lite, men jag tyckte det var roligare att svischa ner för backarna, berättar Hansdotter.

"Gav järnet"

Svenskan gick ut med startnummer två i lördagens VM-slalom i Schladming och bjöd på ett åk som ingen kunde matcha. Men det var tätt mellan åkarna och i det andra åket fick Hansdotter ge sig mot 17-åriga amerikanskan Mikaela Shiffrin och österrikiska hemmahoppet Michaela Kirchgasser.

Till slut skiljde det 26 hundradelar till guld och bara fyra till silvret.

- I vertikalen på slutet, jag gjorde en liten miss där. Men jag öste också, jag gav järnet och blev lite sen. Då får jag skylla mig själv, säger Hansdotter.

- Jag försökte ta guldet men lyckades inte, men jag fick ett brons i alla fall.

Frida Hansdotter har en väldigt stark säsong bakom sig, med bland annat fyra andraplatser i världscupen. Hon har även tagit ett stort steg framåt i storslalom, där hon var VM-femma i torsdags.

- Jag tror att skillnaden till i år är att jag har bestämt mig för att köra för fullt hela tiden. Inte tänkt på resultaten, utan bara kört på så snabbt jag kunnat, säger hon.

Pietilä Holmner sexa

För de övriga svenskorna blev dagen lite av en besvikelse, även om Maria Pietilä Holmner gladdes åt att hon var snabbast av alla i andra åket och på så sätt avancerade till sjätteplatsen. Nathalie Eklund blev 16:e och Anna Swenn-Larsson 23:a.

- Man kan vara på pallen i världscupen, men att ta medalj på VM, det är stort, säger landslagstränaren Rudi Soulard.

- Hon gjorde ett misstag i slutet, men ändå ett jättegrattis till Frida att hon pallade det här.

Prestigfylld kamp

Mest imponerande var dock ändå att Mikaela Shiffrin pallade och tog guld, till synes helt utan nervdaller.

- Jag var lite nervös för att jag kände mig trött. Men det finns ingen anledning att vara rädd. Jag är mörkrädd men inte för att åka skidor, säger amerikanskan.

För den nyblivna VM-medaljören Frida Hansdotter väntar nu ett par dagars lugn och ro på hemmaplan innan det är dags för nästa världscuptävling.

Men också ett prestigefyllt klubbmästerskap med Norbergs Slalomklubb.

- (skratt) Ja, det blir ju lite press. Jag tror att pappa är med och syrran är med...Men det är kul att kunna åka hem och att Norberg också får känna lite på min fina åkning, avslutar hon.

Jens Bornemann/TT