Under hösten 2014 påbörjades de första pilotsändningarna i Spring!-projektet. Tillsammans med produktionsbolaget ELK genomförde TV4 en 4 dagar lång testsändning i TV4Play där vi, tillsammans med tittare över hela Sverige, utvärderade möjligheten att skapa en livesänd kurra-gömma-lek som pågår dygnet runt. Vi offentliggjorde ”programbibeln” till våra tittare och öppnade möjligheten för tittarna att direkt ge feedback, förslag och synpunkter. Huvudbudskapet i feedbacken var tydlig: ”Vi vill se en hel säsong av Spring!”.

Vintern 2015 togs beslut om att genomföra en fullskalig säsong av Spring! med hela Sverige som spelplats. Projektet skulle rivstarta hösten 2015. Tidningen Aftonbladets artikel om nyheten blev dagens mest delade och tusentals svenskar sökte om möjligheten att få tävla som Springare.

Efter hårt förberedelsearbete tillsammans med produktionsbolaget ELK (med producent Lena Styrén i spetsen) kunde Pär Lernström den 22 augusti starta den första lördagsjakten i TV4.

9 Springarpar och 32 olika kändisjagare har åkt land och rike runt i tävlingen. Varje dag har våra live-fotografer spelat in närmare 50 timmar tv som livesänts, redigerats och paketerats på olika plattformar i Spaningscentralen. Uppdragsredaktionen har arbetat med ett 100-tal olika uppdrag och under lördagarna har 11 livelänkar + en full tv-studio hjälpt till att berätta historierna om våra Springar- och Jagarpars resa genom Sverige.

Det har varit ett mycket avancerat tv-projekt med många utmaningar, ny produktionsteknik och nya distributionsformer. Dagen efter den rafflande finalen i Stockholm är det därför mycket glädjande att ta emot så mycket positiv feedback i mail och sociala medier.

Ingenting hade varit möjligt utan det stöd och hjälp som både deltagare och produktion fått från tittare ute i landet.

Vår målsättning har varit att göra tv-projektet öppet och transparent. Genom livechattar, sociala medier och direktsändningar har vi velat tillgängliggöra så mycket som möjligt av årets roligaste tv-jakt för att tillsammans utveckla framtidens tv.

Nu väntar ett utvärderingsarbete där vi gärna tar emot ytterligare feedback. Maila gärna er tankar och idéer till spring@tv4.se

Tack igen till alla som engagerat sig och gjort Spring! till höstens roligaste tv-äventyr!

/Spring!-redaktionen