Lund - "STUDENTSTADEN"

Studentbostaden
Det första man måste göra när man kommer till studentstaden är att hitta en studentlägenhet. För er räcker det dock inte med EN, ni måste hitta TIO. Ni ska nu hälsa på i 10 studentlägenheter och dess sammanlagda yta får inte vara större än 300kvm. För att ni ska få räkna en studentlägenhet måste Ägaren till lägenheten eller ägaren till förstahandskontraktet vara hemma. Det får inte vara andrahandshyresgäster eller inneboende. Ägaren måste ha mecenatkortet eller annan giltig studentlegitimation.

Första ämnet - "Latin"
Kunskaper i latin är grunden till all kunskap. Det tar många år att bemästra det latinska språket, därför får ni nu en grundkurs. Ni får från och med klockan 14.05 inte säga ett enda ord utan att det slutar på –us. Detta gäller tills uppdraget är slutfört eller uppdragstiden tagit slut. Ni får korta av befintliga ord hur ni vill, men de måste sluta på –us. (EXEMPEL: Närus nius pratus medus folkus påus stanus...)

Ni måste nu skaffa fram virsitt vitt lakan att svepa in er i så att ni smälter in i den romerska kulturen. Lakanet måste löpa över ena axeln. Ni kan behålla era egna kläder under lakanet. Ni får bära ryggsäcken utanpå lakanet. Hela uppdraget måste vara slutfört senast klockan 16.30. Om ni tillsammans missar att säga -us i slutet av mer än 25 or under uppdragstiden förlorar ni pengarna. Skicka in en bild på er själva i lakan så får ni reda på resten av uppdraget.

"Latin" del 2
De romerska celebriteterna hedrades eller hedrade sig själva ofta med en skulptur eller staty. Ni ska nu ställa er på vars en sida av 10 OLIKA byster i brons och ta en bild där ni båda och bystens ansikte syns tydligt. En byst är en skulptur som endast består av huvudet och kroppen ner till skuldrorna eller bröstet. Ni får godkänt för alla skulpturer som har ett helt huvud men ingen underkropp. Skulpturerna måste föreställa människor. Den 10:e bilden måste skickas till tävlingsledningen innan 16.30 för att ni ska klara uppdraget.

Hela Sverige pluggar
I studentstäderna samlas vetgiriga från hela Sverige, en väsentlig del av Lundaborna är därför inte från Lund. Er uppgift är att, i Lund, träffa EN STUDENT som innehar studentlegitimation från vart och ett av Sveriges 25 landskap. Skaffa fram ett kollegieblock i A4-storlek. På varje sida i blocket skriver ni sedan vart och ett av de 25 landskapsnamnen stort med tuschpenna. När ni träffar en person från ett landskap bläddrar ni fram det landskapet i blocket och ber personen hålla upp blocket så att ni kan ta en bild. En av er ska stå bredvid och synas på bilden, den andra av er tar bilden. När bilden blivit godkänd river ni ut den sidan ur blocket och letar vidare efter nästa. 

Ni måste träffa folk från 20 av de 25 landskapen innan 19.00 för att ni ska belönas med 5.000kr. 
Ni måste träffa folk från alla 25 landskap innan klockan 19.00 för att ni ska belönas med 10.000kr och möjligheten att åka vidare till nästa stad.

Landskapen är:
Blekinge
Bohuslän
Dalarna
Dalsland
Gotland
Gästrikland
Halland
Hälsingland
Härjedalen
Jämtland
Lappland
Medelpad
Norrbotten
Närke
Skåne
Småland
Södermanland
Uppland
Värmland
Västerbotten
Västergötland
Västmanland
Ångermanland
Öland
Östergötland

Veckans jagare: Samir Badran & Simon Kachoa och Hanna Graaf Karyd & Magdalena Graaf 

Springare: Julius & BjörnChrister & LisbethEmelie & Andreas