Berätta om Superskaparna!

Jonas: Det är ett kreativt inspirationsprogram med härliga personligheter från hela vårt avlånga land som utmanar varandra och sig själva i att skapa fantastiska saker på tid.

Maria: De sätts på prov av Jonas och mig att skapa saker under tidspress inom olika teman i varje avsnitt. Det har varit otroligt spännande att se deltagarnas resa under programmet och jag har blivit imponerad många gånger av deras skapelser.

Hur kan man beskriva deltagarna?

 Maria: De tävlande är ett härligt gäng med en otroligt varm och fin gemenskap som är en brokig skara av både stilar och personligheter. En perfekt mix av personer där alla tillför både programmet och gruppen.

Jonas: De är personliga och kreativa med glimten i ögat. Alla väldigt olika men en härlig gemenskap mellan dem. Duktiga på olika saker i sitt skapande.

Hur bedömer ni deras arbete?

Maria: Vi har bedömt utifrån flera kriterier. Idé, utförande, tolkning av uppgift och kvalitet/slutfinish och det har varit ett väldigt svårt men dock ärorikt uppdrag. Alla deltagare är så duktiga på olika sätt, så det har inte varit enkla beslut. Men Jonas och jag har varit ett bra team och vi har med våra olika bakgrunder kunnat tillsammans fatta beslut som vi kan stå för. Även om jag gärna hade låtit alla vara vinnare men då blir det ju ingen tävling...

Varför har DIY-trenden blivit så stor?

Jonas: Jag tror det är en protest mot det massproducerade. Vi vill vara individuella.

Maria: Ja, det är nog en motreaktion mot den digitala världen vi lever i samtidigt som människor mår bra av att skapa och arbeta med sina händer. Att det dessutom har en miljömässig vinning att göra saker själv och ger ett mervärde med känslan av något man själv gjort som inte är masstillverkat i fabrik påverkar också. Jag är övertygad om att det inte är en tillfällig trend utan DIY är här för att stanna och ta över världen och kommer göra att färdiga produkter får mindre plats i framtidens konsumtion.

Vad är roligast med att skapa nya saker?

Jonas: Att man aldrig vet vad det blir!

Maria: Om man kombinera en fantastisk idé som är unik och att det blir något man både kan använda och som blir vackert så är det en väldigt tillfredställande känsla. 

MARIA WESTERBERG
Prisbelönt formgivare, jobbar mycket med recycling
Programledare för barnprogrammet Junk 
Gjort remake-collection för Indiska

KAN BEDÖMA MED FOKUS PÅ: 
Det kreativa och skapande 
Fantasi och genomförande 

JONAS SANDSTRÖM
Mångsidig kreatör, kommersiell utvecklare och inredare
Tidigare setts i TV ibland annat Room service, Äntligen Hemma.
Inrett allt från designhotell i Kapstaden skapat Åhléns alla matkoncept sjösatt MOOD STOCKHOLM

KAN BEDÖMA MED FOKUS PÅ
Det kommersiella, Trendkänslan, nytänkandet