Sverige mot Norge

Tillbaka i vinter
Tillbaka i vinter

Senaste från Sverige mot Norge

Här är stjärnorna som tävlar i nya säsongen av Sverige mot Norge

Frida Karlsson mot Marit Björgen. Det är en av duellerna att se fram emot i nya säsongen av Sverige mot Norge på TV4. - Jag såg programmet förra säsongen och...

Frida Karlsson mot Marit Björgen. Det är en av duellerna att se fram emot i nya säsongen av Sverige mot Norge på TV4.
- Jag såg programmet förra säsongen och det såg så himla häftigt ut. Att få utmana sig själv fysiskt tillsammans med ett sådant här gäng kan inte bli annat än bra, säger svenska skidstjärnan Frida Karlsson, som är en av deltagarna i den nya säsongen av Sverige mot Norge.

I vinter ska de svenska och norska vintersportsgiganterna inom längdskidor och skidskytte på nytt göra upp, när den andra säsongen av tävlingsprogrammet Sverige mot Norge har premiär på TV4. Första säsongen vanns av det norska laget med Therese Johaug och Petter Northug i spetsen.

Den här säsongen är Northug programledare tillsammans med den svenske skidlegendaren Gunde Svan. Tillsammans kommer de att leda svenska och norska vinteridrottsstjärnor genom lagtävlingar, individuella stafetter och dueller. För vinnarna i varje tävling väntar viktiga poäng och för förlorarna väntar ett straff med högt underhållningsvärde.

- Det är alltid lika spännande när Sverige och Norska ska göra upp i tävlingssammanhang. Det bästa med årets säsong är att tävlingarna flyttats från stranden till den fantastiska nya miljön i bergen i Norge. Det var storslaget på ett helt annat sätt och samtidigt var tävlingarna extremt tuffa. Exempelvis hade Teodor aldrig varit så trött som han var efter en av tävlingarna, vilket också kommer synas tydligt i programmet, säger Gunde Svan.

Tävlar för Sverige gör Frida Karlsson, Teodor Peterson, Emil Jönsson Haag och Anna Jönsson Haag. De möter Norge med åttafaldiga OS-guldmedaljören Marit Bjørgen, Martin Johnsrud Sundby, Tarjei Bø och Ingrid Landmark Tandrevold. Förutom att se deltagarna göra upp i heta dueller ges tittarna också möjligheten att bekanta sig bättre med skidstjärnorna när de båda lagen samlas vid middagsbordet för samtal och aktuella teman från idrottarnas karriärer.

- Det är ju den gamla goda tävlingsinstinkten som slår till och som gör att man får ställa upp i sådant här. Jag har dessutom saknat miljön och människorna runt skidåkningen och här fick jag en möjlighet att träffa dem igen. Martin och jag har varit med i samma team i många år och i Sverige mot Norge fick vi chansen att lära känna varandra ännu bättre. Frida hade jag bara sett på tv tidigare, så det var trevligt att få lära känna henne också. Tävlingarna i Sverige mot Norge var verkligen inte någon dans på rosor, det var mycket tuffare än vad jag trodde på förhand, säger skidlegendaren Marit Bjørgen.

Sverige mot Norge spelas in i Norska Rjukan. Programmet sänds på TV4, TV4 Play och C More i vinter. Programmet sänds även på norska TV2 under namnet Landskampen.

Här är deltagarna i Sverige mot Norge:

Sverige:

Frida Karlsson: ”Jag såg programmet förra säsongen och det såg så himla häftigt ut. Att få utmana sig själv fysiskt tillsammans med ett sådant här gäng kan inte bli annat än bra.”

Teodor Peterson: "Att vara med i landskampen och umgås med många härliga personligheter och tävlingsmänniskor var fantastiskt. Tävlingsmomenten var bland det jobbigaste jag utsatts för."

Emil Jönsson Haag: ”Jag har ju lagt av och trodde aldrig att jag skulle tävla igen. Sen fick jag frågan om jag ville vara med och slå Norge en sista gång och då kunde jag inte säga nej. Själva inspelningen var lite av en chock. Jag trodde det skulle bli lite av en semester, men det har varit det tuffaste träningslägret någonsin.”

Anna Jönsson Haag: ”Om jag ska vara ärlig så är jag inte ett så stort fan av sådana här program eftersom jag inte är bra på så mycket annat än att tävla i skidspåret. Men det var några saker som gjorde mig sugen på att vara med i programmet, bland annat var det väldigt länge sedan jag träffade Marit, och sedan hade jag aldrig träffat Frida tidigare. Sen är det också väldigt kul att tävla tillsammans i lag.”

Norge:

Marit Bjørgen: ”Det är ju den gamla goda tävlingsinstinkten som slår till och som gör att man får ställa upp i sådant här. Jag har dessutom saknat miljön och människorna runt skidåkningen och här fick jag en möjlighet att träffa dem igen. Martin och jag har varit med i samma team i många år och i Sverige mot Norge fick vi chansen att lära känna varandra ännu bättre. Frida (Karlsson) hade jag bara sett på tv tidigare, så det var trevligt att få lära känna henne också. Tävlingarna i Sverige mot Norge var verkligen inte någon dans på rosor, det var mycket tuffare än vad jag trodde på förhand.”

Martin Johnsrud Sundby: ”Jag hade inte varit med i vad som helst. Sverige mot Norge är dock riktigt tufft, och det uppskattar jag. Jag blev lovad på förhand att det skulle vara fysiskt krävande och det har det verkligen varit. Sen var det så klart avgörande att det var ett gäng härliga deltagare som skulle vara med. Jag skulle säga att Sverige mot Norge varit en helt unik upplevelse.”

Tarjei Bø: ”När jag fick veta vilka jag skulle få tävla med och vilka jag skulle få möta, då såg jag fram emot den bästa träningsveckan för året. Att försöka slå svenskarna på hemmaplan, det kan inte bli bättre än så.”

Ingrid Landmark Tandrevold: ”När jag fick möjligheten att bilda lag med Martin, Tarjei och Marit så kunde jag inte göra annat än att tacka ja. Jag har fortfarande mycket att lära som idrottare, och då är det bara att ta chansen när man får möjligheten att tävla i lag med dem. Det har varit otroligt roligt. Att tävla i lag är det bästa som finns, och när du dessutom tvingas utmana dig själv i grenar du aldrig testat på tidigare, det är då du verkligen kommer nära varandra.”

Gunde Svan och Petter Northug programleder Sverige mot Norge

Skidlegendarerna Gunde Svan och Petter Northug är nya programledare för säsong två av ”Sverige mot Norge” på TV4, där norska och svenska skidstjärnor möts i...

Skidlegendarerna Gunde Svan och Petter Northug är nya programledare för säsong två av ”Sverige mot Norge” på TV4, där norska och svenska skidstjärnor möts i tuffa lagtävlingar.

Under vintern på TV4 kommer norska och svenska skidhjältar på nytt att tävla i lag i andra tävlingsmoment än de är vana vid. Skidlegendarerna Gunde Svan och Petter Northug programleder säsong två av tävlingsprogrammet ”Sverige mot Norge” och tillsammans kommer de att leda idrottsstjärnor genom lagtävlingar, individuella stafetter och dueller. För vinnarna i varje tävling väntar viktiga poäng och för förlorarna väntar ett straff med högt underhållningsvärde.

Så sent som i februari var Petter Northug en del av det norska laget som vann mot svenskarna i den första säsongen av "Sverige mot Norge". Den norske skidikonen ser fram emot att leda programmet tillsammans med Gunde Svan.

- Det sitter i ryggmärgen att sticka till och reta upp svenskarna, så det blir spännande att se om jag klarar av att hålla mig i skinnet när jag ska samarbeta med Sveriges största skidlegendar om programledarrollen, säger Petter Northug med ett leende.

Gunde Svan, som varit programledare på TV i snart 30 år, tror att hans nya kollega kommer att klara sig bra i programledarrollen.

- Petter och jag är förmodligen ganska olika, samtidigt tror jag att vi kommer att komplettera varandra. Jag har sett att Petter är bra framför kameran och han levererar skämt och repliker på löpande band, så jag tror att det kommer att bli bra, säger Gunde Svan.

Svan tror att det kan finnas en del rivalitet mellan de två före detta skidkungarna från Sverige respektive Norge.

- Vi får se om vi blir en programledarduo eller konkurrenter, skämtar han.

I "Sverige mot Norge" ges tittarna också möjligheten att bekanta sig bättre med skidhjältarna när de båda lagen samlas vid middagsbordet för samtal och aktuella teman från idrottarnas karriärer.

Säsong två av ”Sverige mot Norge” sänds i vinter på TV4, TV4 Play och C More. Programmet sänds även på norska TV2 under namnet Landskampen.

Streama första säsongen av Sverige mot Norge nu på TV4 Play. 

2:01
Spela
Norska laget prisar svenskarna med en hyllningsdikt

Norska laget prisar svenskarna med en hyllningsdikt

Efter ytterligare en förlust för det norska laget så väljer de att underhålla sina svenska konkurrenter med att läsa upp en hyllningsdikt till dem.

Efter ytterligare en förlust för det norska laget så väljer de att underhålla sina svenska konkurrenter med att läsa upp en hyllningsdikt till dem.

2:04
Spela
Norrmännen straffas med elstötar när de inte håller takten

Norrmännen straffas med elstötar när de inte håller takten

Norrmännen har förlorat en dags tävlingar och som straff har svenskarna bestämt att de ska dansa traditionell grekisk dans. Om de inte håller takten så får de dock en elstöt av svenskarna.

Norrmännen har förlorat en dags tävlingar och som straff har svenskarna bestämt att de ska dansa traditionell grekisk dans. Om de inte håller takten så får de dock en elstöt av svenskarna.

1:15
Spela
Norrmännens straff blir att sjunga svenska nationalsången

Norrmännens straff blir att sjunga svenska nationalsången

Efter ännu en förlust får norrmännen till straff att de ska sjunga svenska nationalsången iklädda sverigedräkter.

Efter ännu en förlust får norrmännen till straff att de ska sjunga svenska nationalsången iklädda sverigedräkter.

2:26
Spela
Svenskarna tvingas äta fåröga som straff

Svenskarna tvingas äta fåröga som straff

Det är norrmännens tur att bestraffa svenskarna för förlusten i duellen. Svenskarna ska äta rökt fåröga.

Det är norrmännens tur att bestraffa svenskarna för förlusten i duellen. Svenskarna ska äta rökt fåröga.

1:52
Spela
Norrmännen får äta surströmming som straff

Norrmännen får äta surströmming som straff

Som straff för förlusten i duellen måste norrmännen, till svenskarnas stora glädje, äta den svenska specialiteten surströmming.

Som straff för förlusten i duellen måste norrmännen, till svenskarnas stora glädje, äta den svenska specialiteten surströmming.

1:20
Spela
Svenskarna ger Norrmännen elstötar som straff för förlusten i duellen

Svenskarna ger Norrmännen elstötar som straff för förlusten i duellen

Eftersom svenskarna vann veckans duell får de ge norrmännen ett straff. Därför bestämmer de att norrmännen ska montera ikea-möbler medan de får elstötar.

Eftersom svenskarna vann veckans duell får de ge norrmännen ett straff. Därför bestämmer de att norrmännen ska montera ikea-möbler medan de får elstötar.

1:17
Spela
Svenskarnas straff i Sverige mot Norge blir att framföra Norges nationalsång

Svenskarnas straff i Sverige mot Norge blir att framföra Norges nationalsång

De svenska skidstjärnorna Charlotte Kalla, Hanna Öberg, Sebastian Samuelsson och Calle Halfvarsson förlorar första duellen mot norrmännen och straffet de får är att framföra Norges nationalsång.

De svenska skidstjärnorna Charlotte Kalla, Hanna Öberg, Sebastian Samuelsson och Calle Halfvarsson förlorar första duellen mot norrmännen och straffet de får är att framföra Norges nationalsång.

Tävlingsprogrammet Sverige mot Norge – premiär 9 januari på TV4

Charlotte Kalla mot Therese Johaug och Petter Northug mot Calle Halfvarsson. Några av Sveriges och Norges största sportprofiler medverkar i det nya...

Charlotte Kalla mot Therese Johaug och Petter Northug mot Calle Halfvarsson.
Några av Sveriges och Norges största sportprofiler medverkar i det nya tävlingsprogrammet Sverige mot Norge, som har premiär den 9 januari på TV4, TV4 Play och C More.
- Det var intensiva inspelningsdagar, men man somnade alltid fylld av energi av alla upplevelser dagarna innehöll, säger Charlotte Kalla.

Svenska och norska tittare är vana att se kampen om medaljer mellan Sverige och Norge på snö och då ofta i form av mästerskap i längdskidor och skidskytte. Nu kommer i stället några av Sveriges främsta längskidåkare och skidskyttar att tävla mot Norges dito. Tävlingarna sker i stället i värmen på Rhodos i Grekland i tv-programmet Sverige mot Norge, som har premiär den 9 januari på TV4TV4 Play och C More.

- Jag hade riktigt roligt med gänget nere på Rhodos, många skratt. Snacket kring middagarna var ärliga och jag impades över att alla var så bjussiga med tankar de haft under sina karriärer, säger Charlotte Kalla.

Det blir riktigt stjärntätt i programmet, som i höstas sändes i Norge under namnet Landskampen. Medverkar gör förutom Kalla även Hanna ÖbergSebastian Samuelsson och Calle Halfvarsson för Sverige. Det norska laget består av Therese JohaugTiril EckhoffPetter Northug och Emil Iversen. Programmet sänds i totalt åtta avsnitt där deltagarna från respektive land tävlar i lag mot varandra, och det till slut koras ett segrande land. Tävlingarna består av tuffa en-mot-en-grenar som till exempel jägarvila, statisk barr, backlöpning och hinderbanor på land, men även olika typer av tävlingar i vattnet.

- Förutom att få mäta krafterna med det norska laget i andra grenar än de vi normalt utövar, så var det väldigt inspirerande att få möjligheten att umgås med och lära känna idoler till mig. Det var en väldigt rolig upplevelse, säger Hanna Öberg.

Programledare är norrmannen Øyvind Mund. Kommenterar tävlingarna gör TV4 och C Mores sportkommentator Lasse Granqvist, tillsammans med den före detta skidåkaren Robin Bryntesson.