Namn: Ala Abasi

Ålder: 30

Ort: Uppsala

Yrke: Skattejurist

Varför sökte du till Sveriges mästerkock?

Mat och matlagning är min stora passion i livet. Jag har alltid drömt om att få ge ut en egen kokbok och att få leda ett eget matprogram. Chansen att få bli bedömd av Sveriges främsta kockar och utvecklas och ta min matlagning till en ny nivå ser jag som en stor utmaning. 

Hur började ditt matintresse?

Mitt matintresse kommer från min barndom då vi hade begränsad tillgång till mat. Jag blev inspirerad av min mamma som verkligen tog vara på det lilla vi hade, hon var verkligen uppfinningsrik. I takt med tiden har jag genom mitt resande fått uppleva härlig mat från olika kontinenter vilket har lett till att mitt matintresse har ökat ännu mer.

Vilken typ av mat lagar du helst?

Mitt hjärta slår extra varmt för mat från mellanöstern där vi använder mycket färska örter och säsongbaserade grönsaker. På senare tid har jag också fått ett ökat intresse för den svenska husmanskosten, där smakerna är enkla och kombinationerna fantastiska. 

Finns det något du absolut inte äter?

Jag är nyfiken på allt och försöker ha ett öppet sinne men jag undviker helst hel- eller halvfabrikat och inälvsmat.

Vilket moment i tävlingen fruktar du mest?

Jag fruktar elimineringstävlingarna, eftersom det handlar om att vinna eller försvinna. Jag tror att den stress och press du känner blir tusen gånger värre under just de momenten vilket i sin tur gör att man inte kan prestera till 100%. 

Varför tror du att just du kan vinna Sveriges mästerkock?

Min kämparanda, envishet och vilja att hela tiden bli bättre gör att jag är fokuserad på målet. Jag är medveten om vad som står på spel, nämligen min dröm: en kokbok! Jag tror att min internationella bakgrund, som syns i min matlagning, kommer att vara till en fördel.