Sveriges mästerkock är ett matlagningstävlingsprogram i TV4, där svenska amatörkockar tar steget ut från sitt eget kök till att laga mat på toppnivå. Det är en tävling som handlar lika mycket om förstklassig matlagning som att hålla tävlingsnerverna i schack.

Inför juryn, bestående av Markus Aujalay, Leif Mannerström och Per Morberg, ska de tävlande visa upp sina kulinariska kunskaper och leverera i varje moment. Ingen sitter säkert, det gäller att hela tiden prestera på topp för att få vara kvar i tävlingen. En efter en slås deltagarna ut, och till sist återstår bara två stycken, som ställs mot varandra i en rafflande final.

Programmets bakgrund

Sveriges mästerkock bygger på det brittiska programformatet Masterchef, som hade premiär i Storbritannien 1990, och den utvecklade tävlingsstrukturen från Masterchef Australia. Internationella versioner har producerats i ett flertal länder: förutom Storbritannien, Australien och Sverige även USA, Nya Zeeland, Danmark, Finland, Norge, Frankrike och Belgien, med flera.
Sveriges mästerkock produceras av Meter Film & Television för TV4.

Tävlingsupplägg

Varje säsong inleds med en auditionturné till fyra svenska städer, där aspirerande amatörkockar får visa upp sina talanger inför juryn. Sammanlagt går ett 40-tal sökande vidare till en slutgallring, där 14 tävlande sållas fram via en serie prov och utmaningar. Därefter vidtar den egentliga tävlingen, där deltagarna varje vecka ställs inför en utmaning. Utmaningarna är av skiftande slag, och kan bestå i att improvisera en maträtt utifrån ett antal givna ingredienser, eller att kopiera en rätt tillagad av någon av jurymedlemmarna. De deltagare som får godkänt betyg av juryn går automatiskt vidare till nästa omgång, medan de deltagare som får underkänt ställs mot varandra i ett ”stresstest”. Den som enligt juryn lyckas sämst i stresstestet får lämna programmet. De två sist kvarvarande deltagarna ställs mot varandra i finalen. Vinnaren belönas med 250 000 kronor och kontrakt på en egen kokbok.

Säsong 1

Säsong 1 av Sveriges mästerkock bestod av 15 avsnitt och sändes i TV4 våren 2011 med start den 12 januari. Den 14 tävlande var:

Adam Frimodig, Stockholm
Johanna Orring, Stockholm
Laleh Maghonaki, Storvreta
Leif Nöjd, Åkersberga
Jessica Frej, Stockholm
Louise Johansson, Kungälv
Björn Spak, Mölndal
Jennie Benjaminsson, Lindome
Ingrid Persson, Umeå
Linda Tjällberg, Sollefteå
Åke Lithén, Skellefteå
Pernilla Elmquist, Malmö
Andreas Wennborg, Helsingborg
Maximilian Moëll, Lund

Louise Johansson vann titeln Sveriges mästerkock 2011 efter att ha besegrat Jennie Benjaminsson i finalen. Priset bestod av 250 000 kronor och ett kokbokskontrakt med Bonnier Fakta.

Säsong 1 av Sveriges mästerkock tilldelades tv-priset Kristallen 2011 som Årets dokusåpa.

Säsong 2

Säsong 2 av Sveriges mästerkock bestod av 15 avsnitt och sändes i TV4 våren 2012 med start den 9 januari. De 14 tävlande var:

Dennis Johansson, Malmö
Marco Manieri, Malmö
Urban Kvarnefält, Stockholm
Mirjam Halldén, Stockholm
Sigrid Bárány, Stockholm
Mattias Jeppsson, Malmö
Per Järn, Göteborg
Eva-Lott Långberg, Rättvik
Patrik Sandberg, Trollhättan
Jesper Lunnevi, Göteborg
Josefina Drake, Uppsala
Josephine Lindqvist, Kungsängen
Wilhelm Forser, Göteborg
Lina Nordström, Arjeplog

Sigrid Bárány vann titeln Sveriges mästerkock 2012 efter att ha besegrat Josephine Lindqvist i finalen. Priset bestod av 250 000 kronor och ett kokbokskontrakt med Bonnier Fakta.

Säsong 2 av Sveriges mästerkock tilldelades tv-priset Kristallen 2012 som Årets dokusåpa.

Säsong 3

Tredje säsongen av Sveriges mästerkock består av 15 avsnitt och sänds i TV4 med början den 7 januari 2013.