Namn: Amir Kheirmand

Ålder: 34
Ort: Västerås
Yrke: Egenföretagare

Varför sökte du till Sveriges mästerkock?
Familj och vänner har alltid sagt till mig att jag ska söka. Jag ska heller inte sticka under stolen med att jag själv var intresserad av att veta hur min matlagning står sig jämfört med andra amatörmatlagare. Att få en bekräftelse från tre proffskockar lockade också.
 
Hur började ditt matintresse? 
Jag har alltid haft ett matintresse sedan jag var liten, men det stora genomslaget kom i 25-årsåldern när jag började resa en del och upptäckte andra länders matkultur. Då ändrades nog min matlagning till att bli mer varierad och jag började experimentera med smaker och kombinationer.

Vilken typ av mat lagar du helst? 

Hemma blir mycket asiatiskt och smårätter av alla möjliga slag. Jag älskar bröd som är ett väldigt vanligt tillbehör hos oss.

Finns det något du absolut inte äter?
Inte vad jag vet. Det finns saker jag gillar mindre och det finns saker jag gillar mer, men jag testar allt minst ett par gånger innan jag säger bu eller bä.
 
Vilket moment i tävlingen fruktar du mest?
Att laga klassiker som inte får rubbas från sitt grundrecept. Det är ganska tråkigt kan jag tycka.
 
Varför tror du att just du kan vinna Sveriges mästerkock? 

Jag är bred i min matlagning och behärskar många olika kök gällande smaksättning. Har även helt okej koll på teknik, temperaturer, smakbalans. Men den viktigaste anledningen till att jag kan vinna är att jag lagar mat med hjärtat.