Till hösten spelas en ny säsong av Sveriges mästerkock in. I år är det Anders Dahlbom tillsammans med Leif Mannerström och Markus Aujalay som kommer att bedöma amatörer med kockdrömmar.

 - Det ska bli härligt att få jobba tillsammans med Leif och Markus som jag känner sedan tidigare. Men det blir samtidigt en utmaning att ta över juryrollen efter Per. Han har gjort ett magnifikt jobb genom åren, säger Anders Dahlbom.

Anders Dahlbom har en lång och prisad karriär bakom sig. Förutom att ha drivit ett flertal restauranger, varit huvudansvarig för nobelmiddagen och tävlat i Svenska kocklandslaget i flera år, har han vunnit Årets kock och Guldfisken. I dag arbetar han bland annat med att utveckla tävlingen Årets kock.

- Det känns fantastiskt kul att välkomna Anders in i Sveriges mästerkock-juryn. Han har stor erfarenhet av att coacha professionella kockar, både i svenska och internationella sammanhang, så det känns såklart otroligt roligt att han nu tar sig an våra amatörkockar i Sveriges mästerkock, säger Matilda Snöwall, genrechef för livsstil- och realityprogram på TV4.

- Jag blev hårt drillad under 80-talet av Leif Mannerström och Christer Svantesson. De lärde mig bland annat att smaken alltid kan bli lite bättre. Man måste bara ta sig dit. Och det gäller även deltagarna i Sveriges mästerkock. Jag kommer vara petig! säger Anders Dahlbom.

Sveriges mästerkock har två år i rad belönats med tv-priset Kristallen. Den senaste säsongen sågs i snitt av 1,2 miljoner tittare varje vecka och Jennie Walldén stod då som vinnare. Louise Johansson och Sigrid Bárány vann de två tidigare säsongerna.